SzántóGráf

Támadás Szíriában, 30 rakéta Libanonból és vizsgálat

Avi/ujkelet.live

A háború 278. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy tanktűzzel támadta a szíriai hadsereg dél-szíriai posztjait, amelyek megsértették az 1974-es haderőket szétválasztó megállapodást.

A hadsereg szerint a Golán-fennsíkon emelt építmények megsértették az Izrael és Szíria között 1974-ben aláírt, a jom kippuri háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.

,,Az Izraeli Védelmi Erők a szíriai hadsereget tekinti felelősnek mindenért, ami a területén történik, és nem fogja eltűrni a megállapodás megsértésére irányuló kísérleteket” – tette hozzá a hadsereg.


Délután mintegy 30 rakétát lőttek ki Libanonból a Galilea-földnyelvre, aktiválva a szirénákat több közösségben. Sérülés nem történt.


Tragédia és vizsgálat: A 46 éves Noa és Nir Baranesz a Hezbollah terrorszervezet tegnapi, Golán-fennsíkot célzó rakétatámadásának áldozatai.

Az Ortal kibucból származó házaspár három gyermeket – 13, 16 és 18 évesek – hagyott hátra.

A Hezbollah egyik rakétája az autójukba csapódott a Nafah csomópont közelében, a lakóhelyükről délre. A rakétatámadás válaszul szolgált Hasszán Nasszrallah volt testőre, Jasszer Qarnabas likvidálására, melyet állítólag Izrael hajtott végre korábban a nap folyamán Szíriában.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a vizsgálat kezdeti szakasza megállapította, hogy a házaspár ,,egy nyílt területként meghatározott úton haladt a Golán-fennsíkon.”

Mindeközben a Ynet hírportál szerint a hadsereg vizsgálatot folytat annak megértésére, hogy a Hezbollah miként tudott egy héten belül kétszer olyan járműveket (polgári és katonai) eltalálni rakétákkal, amelyek a Golán-fennsíkon utaztak. Az első incidens során múlt csütörtökön a 38 éves Itáj Galea tartalékos őrnagy meghalt egy környékbeli táborban, amikor egy rakéta közvetlenül a járműbe csapódott.

Mindkét esetben statisztikai fegyverről és nem precíziós rakétáról van szó, ezért ritka, hogy rövid időn belül kétszer ilyen előfordulhatott.

A jelenleg hadsereg által tesztelt közepes hatótávolságú rakéták mindkét esetben katonai célpontok elleni támadássorozat részei voltak.

A Baranesz házaspár járművét közvetlen találat érte, amikor véletlenül egy bázis közelében haladtak el a légiriadó idején.

Az is világossá vált, hogy a Hezbollah Dél-Libanon távolabbi szektoraiból lövi a Golánt, például a Ramim-gerinctől nyugatra és a keleti szektorból. Ebben a helyzetben a kilövések nyugatról keletre keresztezik a Hula-völgyet és a Naftali-hegység melletti síita falvakat.

The post Támadás Szíriában, 30 rakéta Libanonból és vizsgálat first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version