SzántóGráf

A hadsereg vizsgálata Be’eri kapcsán megválaszolatlan kérdéseket hagyott

Avi/ujkelet.live

A háború 279. napja: Az Izraeli Védelmi Erők képviselői délben bemutatták Be’eri kibuc lakosainak, akik átmenetileg egy Holt-tengeri szállodába laknak, a hadsereg vizsgálatának eredményeit, mely a közösség október 7-i Hamász terroristái általi megszállásával és a felszabadításért vívott csatákkal foglalkozott.

Ez az első része a Hamász terrorszervezet kilenc hónappal ezelőtti mészárlásával kapcsolatos nyomozások sorozatának. Az eredményeit a nagyközönség számára este elérhetővé tették.

A körülbelül 1000 lakost számláló Be’eribe mintegy 340 terrorista hatolt be – kb. 100 a Hamász terrorszervezet Nukba egységéből – megölve összesen 101 civilt valamint a biztonsági személyzet 31 tagját, további 30 lakost és két civilt pedig túszul ejtve. 125 otthon semmisült meg vagy szenvedett károkat a kibucban.

A megbeszélésen jelenlévő forrás szerint a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy a vizsgálatot végző Mickey Edelstein tartalékos vezérőrnagy kíséretében, azzal nyitotta meg a prezentációt, hogy elnézést kért a közösség tagjaitól.

,,Ez egy katonai vizsgálat, nem pedig egy állami vizsgálóbizottság, amelyet fel kell állítani” – mondta Hagari. ,,Az izraeli hadsereg nem volt jelen Be’eriben, nem sikerült megvédenünk a kibucot.”

A VIZSGÁLAT

A vizsgálat hasonlóképpen kijelenti: ,,Az Izraeli Védelmi Erők nem teljesítette küldetését, hogy megvédje Be’eri lakosait. A hadsereg nem volt felkészülve egy tömeges behatolásra Izraelbe, mint például október 7-én, amely több belépési pontot tartalmazott, amelyeken keresztül terroristák ezrei léptek be, és több tucat fronton támadtak.”

A vizsgálat megállapította, hogy a katonák szakszerűtlenül harcoltak egy civilekkel teli területen.

IDŐVONAL

A vizsgálat megállapította, hogy az első terroristák reggel 6:30-kor törtek át a kerítésen. Az Izraelre kilőtt rakétaeső közepette megtámadtak két harckocsit, amelyek az úgynevezett Paga katonai állomáson állomásoztak, amelyet a hadseregben „Be’eri védelmező” előörsnek is neveznek, és a határon, a kibuccal szemben van. A támadók RPG-ket és robbanóanyagokat dobó drónokat használtak.

Az egyik harckocsit működésképtelenné tették, a benne lévő katonákat megölték, holttestüket pedig elrabolták. A másik harckocsi északabbra manőverezett, és több terroristát is megölt, de találatok is érték, és a sofőrön kívül a legénység összes tagja meghalt.

Reggel 6 óra 42 perckor a Nuszeirat zászlóalj 2. századának Hamász terroristái motorkerékpárokon lépték át a határt, és Be’eri felé vették az irányt. A század utolsó tagjai reggel 7:20-kor értek a kibuchoz.

Arik Kraunik, a biztonsági csapat főnöke kiszúrta az első Hamász-terroristákat, akik motorkerékpárokon haladtak Be’eri felé, és értesítette a hadsereget és a lakosokat.

Reggel 9-ig a biztonsági osztag tagjai és más kibuclakók önállóan harcoltak a terroristák ellen. Csak ezután jutott el az első katonai erő a kibuchoz, az elit Saldag egység. Ez az erő veszteséget szenvedett, evakuálta sebesültjeit, majd elhagyta a kibucot, és a kibuc bejáratánál állomásozott. A helyi biztonsági csapat és a civilek melletti harcban maradás elmulasztása rossz döntéshozatalt és súlyos szakmai hibát jelentett. A Saldag csapata Be’eri bejáratánál megölt több Hamász terroristát, majd később visszatért a kibucba.

A következő órákban, 13:30-ig a kibucot a terroristák gyakorlatilag birtokba vették, és a Hamásznak sikerült elrabolnia 32 izraelit, közülük 30 helyi lakost. Az elraboltak közül kettőt reggel 8 és 9 óra között, hetet 9 és 10 óra között, további 12-őt 10 és 11 óra között, a maradék 11-et pedig 12 és 13 óra között hurcolták el.

11:30-kor palesztin civilek kezdtek bemenni Be’eribe, tomboltak és kifosztották a közösséget. A Hamász két további százada, amelyek elsőként a Novára mentek, 12:15-kor érkeztek Be’eribe.

13:30-kor jelentősebb katonai erők kezdtek érkezni. De a jelentés szerint még ekkor is ,,a kibuc bejáratánál gyülekeztek, és nem léptek azonnal harcba”.

A jelentés szerint ezek a késések abból fakadtak, hogy a harcok első óráiban nem volt irányítás és koordináció a különböző egységek között, mivel sok helyen zajlottak harcok, és nehéz volt világos képet alkotni a helyzetről.

PESZI COHEN HÁZA

A jelentés bemutatja a Hamász Peszi Cohen otthonának elfoglalása előtti és alatti eseménysort is, ahol a terroristák 15 túszt tartottak fogva, akik közül végül 13-at megöltek.

Nem sokkal délután 3 óra után Jaszmin Porat, az egyik túsz, aki azután érkezett a házba, hogy elmenekült a Nova fesztiválról, felhívta a rendőrséget, és bejelentette, hogy a terroristák körülbelül 50 túszt tartanak fogva ,,az étkezőben.”

Porat a Peszi otthonában lévő étkezőre utalt, de szavait félreértették, azt hitték a közösség étkezőjéről van szó. Sőt, a helyszínre érkező erők két megkötözött túszt láttak a pázsiton – de az információt nem adták át megfelelően a környéken tartózkodó többi harcosnak.

Röviddel 16:30 után, mivel RPG-vel és fegyvertűzzel támadták őket, a elit Jamam terrorelhárító egység harcosai vállról indítható rakétát lőttek ki a házra, anélkül, hogy tudták volna, túszokat tartanak fogva a házban. Nem sokkal később a Jamam és a Sabak rájött, hogy ez a ház az, ahol túszokat tartanak fogva, és nem az étkező.

Ekkortájt érkezett meg Nisszim Hazan ezredes egy tankkal, amelyet találat ért egy szomszédos területen, azzal az ötlettel, hogy a tank segítségével nyomást gyakorolnak a házban lévő terroristákra. A tank összezúzott több Hamász kisteherautót, amelyeket nyilvánvalóan a Cohen otthonában fogva tartott túszok elszállítására szántak. A Jamam csapata tárgyalni kezdett a terroristákkal, hogy megpróbálják rávenni őket, hogy adják meg magukat és engedjék el a túszokat.

Az erőfeszítés meghozta gyümölcsét, és 16:50-kor a nyolc terrorista egyike fehérneműben bukkant elő, Poratot élő pajzsként használva – és elengedte.

17:20-kor döntés születik a tankkal való nyomásgyakorlásról. 17:53-kor, Barak Hiram dandártábornok, a 99. hadosztály parancsnokának érkezése előtt egy üreges lövedéket lőnek ki, amely a két ház közötti ösvényen csapódik be. Ez a lövedék az első a négy közül, amelyet a házra kilőttek.

18:00-kor Hiram a helyszínre érkezik, és jóváhagyja a harckocsitüzeket, beleértve a lövedékeket is, nyomásgyakorlási taktikaként a behatolás előtt – attól tartva, hogy a terroristáknak sikerül elmenekülniük a közelgő sötétség leple alatt. 19 óráig további három lövedéket lőttek ki. Az egyik lövedék a földről megpattanva közvetlenül Cohen otthonának ajtaja fölött csapódott be. Úgy tűnik, két túszt öltek meg a repeszek, de ezt nem lehet biztosan megállapítani, mivel a holttestek megégtek. Az utolsó lövedékkel a tetőt célozták.

Mivel arra a következtetésre jutottak, hogy a terroristák nem adják meg magukat, így 19:56-kor a Jamam és a Sabak csapatai hadműveletbe kezdenek, hogy átvegyék a ház feletti uralmat, és sikerül kimenteniük egy túszt.

A 13 túsz halálának okát még nem állapították meg véglegesen, bár sokukat a jelek szerint lövöldözés ölte meg.

VISSZHANG

,,Úgy tűnik, szakszerűen és jó szándékkal történt a vizsgálat, de semmi újat nem hallottunk, továbbra sem tudjuk, hogy halt meg az emberek többsége Peszi házában, nem végeztek utólagos vizsgálatot” – idézte a KAN közszolgálati műsorszolgáltató az egyik halott rokonát.

Egy másik lakos szerint: ,,Elmondták nekünk, amit eddig is tudtunk – az Izraeli Védelmi Erők nem volt ott, az Izraeli Védelmi Erők kudarcot vallott… Csak este hat órakor vonultak be nagyszámú erők a kibucba, ezt tudtuk. Mindeközben nem kaptunk választ arra, hogy mi okozta a hadsereg és a légierő távolmaradását”.

A kibuc lakosainak nyilatkozata hasonlóan megjegyzi, hogy a kritikus kérdések továbbra is megválaszolatlanok.

„Miért nem lépett be a kapunál összegyűlt erők sokasága órákon át a kibucba, miközben a kibuc égett és lakói segítségért kiáltottak? Mi okozta a hírszerzési kudarcot, amely lehetővé tette a Hamász beszivárgási tervét, és hogyan történhetett meg a betörés a határon az izraeli hadsereg azonnali válasza nélkül? A kibucba érkező katonák tisztában voltak azzal, hogy elsődleges céljuk a civilek védelme?”

A lakosok hangsúlyozták, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a hadsereg ,,elfogadja a felelősséget és az elszámoltathatóságot egy ilyen totális kudarcért… Elmondható, hogy a nyomozás alapos volt” – mondták a lakosok -, és segített a kibuc tagjainak megérteni a harcok mélységét és összetettségét a kibuc különböző területein.

Mivel azonban a lakosok „néhány kulcskérdésre nem kaptak megfelelő választ, ezért egy olyan állami vizsgálóbizottság felállítására szólítanak, „amely megvizsgálja az összes szereplő magatartását és olyan válaszokat ad nekünk, amelyekkel el lehet kezdeni a rehabilitációt, és operatív következtetéseket lehet levonni a jövőre nézve, így azt a felfoghatatlan veszteséget, amelyet átéltünk, soha más polgár nem élhesse át.”

Sáron Sarabi, akinek testvéreit Elit és Joszi Sarabit túszul ejtették – Joszit később megölték a fogságban – a 12-es csatornának a következőt nyilatkozta: „Az Izraeli Védelmi Erők felelőtlenül járt el a gázai határ menti közösségekkel kapcsolatban, és a vezetésnek le kell vonnia a megfelelő következtetéseket.”

„Embereket mészároltak le az otthonaikban. A felső vezetésnek le kell vonnia a következtetéseket, és azoknak, akik elbuktak, le kell mondaniuk”.

Gadi Jarkoni, az Eskol Regionális Tanács vezetője a vizsgálat után azt mondta, hogy ez ,,folytatja azt a vonalat, amely Izraelt irányítja – senki sem felelős. Senki sem hibáztatható. Ez az ország történetének legnagyobb katasztrófája, és az egész politikai, illetve a katonai vezetés mozdulatlanul áll. Számunkra ez egy részleges vizsgálat, mivel egyáltalán nem volt interakció a Tanáccsal, és ezért nem tükrözi a súlyos katasztrófa teljes képét. Állami vizsgálóbizottságot követelünk, és reméljük, hogy a tanulságokat és a következtetéseket most végrehajtják.”

The post A hadsereg vizsgálata Be’eri kapcsán megválaszolatlan kérdéseket hagyott first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version