SzántóGráf

Frontok, távozás és súlyos gyanú a Miniszterelnöki Hivatal ellen

Avi/ujkelet.live

A háború 279. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap bejelentette, hogy lezárta két hete tartó célzott rajtaütéseit Gázaváros Szedzsaijja negyedében, mely során a katonák megöltek 150 terroristát és a harcmérnökök leromboltak nyolc alagutat.

A hadsereg új felvételeket tett közzé, amelyeken az egyik alagút látható, majd a megsemmisítése az elit Jahalom harcmérnöki egység által.

Az alagutakban a 98. hadosztály csapatai fegyvereket, laptopokat és egyéb katonai felszereléseket találtak, amelyeket a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái használtak.

A hadsereg megosztott egy drónfelvételt is, a kis légi járművet az ejtőernyősök küldték be egy épületbe, és segítségével két fegyveres terroristát azonosítottak. Ezt követően tankokkal lőtték az épületet, megölve a párost.


Északi front: Szerdán az izraeli hadsereg drónnal azonosította a Hezbollah több terroristáját, amint bemennek egy katonai épületbe a dél-libanoni Tajr Harfában. Ezt követően egy vadászgép csapást mért az épületre.

Ezen kívül a Hezbollah posztjait támadták Tajbében.

Egy izraeli katona könnyebben megsebesült egy robbanó drón becsapódása következtében tegnap este a Golán-fennsíkon. A támadás során három drónt indítottak Libanonból, amelyek az észak-izraeli Beit Hamekhes csomópont közelében csapódtak be. A hadsereg vizsgálja, miért nem szólaltak meg a szirénák, és miért nem sikerült elfogni a drónokat. A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Tegnap este rakétát lőttek ki Libanonból Stula térségére, mely nyílt területen csapódott be.

Az éjszaka folytatódtak a légicsapások a Hezbollah ellen. Drónnal csapást mértek egy teherautóra Ajta as-Sabban, mely a rakétaindítót szállította, mellyel tegnap Stulát támadták.

Vadászgépek pedig több katonai posztot támadtak Rab al-Thalatine-ben és Odaisszében. Továbbá csapást mértek a Hezbollah megfigyelőállomására Ramyeh térségében valamint katonai infrastruktúrára Khaimban.

A tüzérség pedig területeket ágyúzott Dél-Libanonban ,,fenyegetések elhárítása” céljából.


Távozás: A Sabak belbiztonsági szolgálat déli körzetének vezetője lemondott tisztségéről, így ő lett a szolgálat első tagja, aki a Hamász október 7-i terrortámadásához vezető kudarcok miatt lemondott, jelentette tegnap a 12-es csatorna.

A biztonsági tisztviselő távozásakor mondott beszédében közölte, hogy ,,személyes és erkölcsi kötelességének” érzi, hogy bocsánatot kérjen ,,mindazoktól, akiknek szeretteit meggyilkolták, gyermekeik elestek a csatában, akiket túszul ejtettek és visszatértek Izraelbe és azoktól, akiket még mindig fogságban tart az ellenség, és mindazoktól, akiket kitelepítettek” – áll a jelentésben.

„A megbocsátásotok nem tompítja a kudarcot, de segít helyrehozni” – idézte a jelentés. „Soha nem ragasztja össze az összetört szív töredékeit, de megerősítheti a szívben maradt fényt, hogy legyőzze a sötétséget”.

A 12-es csatorna szerint a Sabak Júdea és Szamária részlegének magas rangú tisztje veszi át a posztját.


Súlyos gyanú: Avi Gil vezérőrnagy, Binjámin Netanjahu miniszterelnök volt katonai titkára néhány hónappal ezelőtt felvette a kapcsolatot a főügyésszel, és figyelmeztetett, hogy a Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői megpróbálták megváltoztatni a biztonsági kabinet üléseinek jegyzőkönyveit a jelenlegi háború alatt, valamint a telefonos biztonsági eligazításokét a döntéshozókkal, élén Netanjahuval. Erről Nadav Ejál számolt be szerda este a Ynet hírportálon.

A jelentés szerint a Miniszterelnöki Hivatal tisztviselői felvették Gillel a kapcsolatot, és figyelmeztették, hogy a személyzet számos titkos megbeszélés végén megpróbált ,,belenyúlni” a jegyzőkönyvekbe vagy átiratokba, amelyek közül az egyik egy ,,jelentős politikai esemény” érzékeny előkészületeivel foglalkozott. Gil levélben továbbította az információkat Gali Baharav-Miara főügyésznek.

A Ynet riportja szerint a védelmi tisztviselőket tájékoztatták az ügyről, és közülük néhányan megjegyezték az átiratok és a találkozókon elhangzottak közötti eltéréseket. Magas rangú politikai tisztviselők pedig azt állították, hogy a hadikabinet egyes üléseit a miniszterelnöki hivatalban tartották, nem pedig a tel-avivi védelmi főhadiszálláson – ahol ezek rögzítésre kerülnek.

A Miniszterelnöki Hivatal válaszában ,,totális hazugságnak” nevezte a jelentést, hozzátéve, hogy ,,aki ismeri a munka gyakorlatát, tudja”, hogy az állítólagos cselekmények nem történhettek meg.

Az Izraeli Védelmi Erők, a Főügyész Hivatala és Gil nem reagáltak a riportra.

The post Frontok, távozás és súlyos gyanú a Miniszterelnöki Hivatal ellen first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version