SzántóGráf

Vádat emeltek 1 izraeli ellen, az iráni hírszerzésnek végzett feladatokat

Avi/ujkelet.live

Vádat emeltek kedden Elimelech Stern 21 éves Beit Semes-i lakos ellen külföldi ügynökkel való kapcsolatfelvétel vádjával. Stern iráni hírszerzési tisztviselők nevében hajtott végre műveleteket kriptovalutában történő fizetésért cserébe. Stern mellett két másik gyanúsítottat is letartóztattak, akik pénzért segítettek neki, őket is kihallgatták, majd a nyomozás végén szabadon engedték, amíg döntést hoznak az ügyükben.

A vádirat szerint Stern a Telegram alkalmazáson keresztül kapcsolatba került egy „Anna Elena” nevű profillal, amely mögött az iráni hírszerzés tisztviselői álltak. Sternt arra kérték, hogy akasszon fel transzparenseket Tel-Avivban, rejtsen el pénzt Jeruzsálem és Tel-Aviv különböző pontjain, szállítson csomagokat levágott baba- és állat fejekkel, késsel és fenyegető üzenetekkel izraeli állampolgárok otthonához. Arra is felkérték, hogy kövessen el gyilkosságot, gyújtson tüzet egy erdőben és így tovább.

A Sabak belbiztonsági szolgálat szerint a gyilkosságon és a tűzgyújtáson kívül Stern minden küldetést elfogadott és végrehajtott.

Az egyik transzparens:

Stern beszervezett két izraeli állampolgárt, akik a feladatok egy részét anyagi ellenszolgáltatás fejében végrehajtották. A feladatok elvégzéséért Stern a fizetést „Anna Elenától” kriptovalutában kapta.

Az elmúlt hónapokban számos, az iráni hírszerzés által használt fiktív profilt azonosítottak és figyeltek meg, és sok információ gyűlt össze a működésük hátterében álló elemekről.

„Az iráni hírszerző ügynökségek jól ismert működési módja az, hogy az izraeli állampolgárokkal közösségi hálózatokon keresztül, hamis profillal lépnek kapcsolatba” – áll a Sabak közleményében.

„Ebben a bonyolult időszakban, amikor a digitális teret megfélemlítésre, üzenettovábbításra vagy terrorista tevékenység előmozdítására használják ártatlan tevékenység leple alatt, azt javasoljuk a lakosságnak, hogy legyen éber az ismeretlen forrásból érkező megközelítésekkel kapcsolatban, és kerülje személyes adatok megadását és azonosítatlan forrásokból származó linkek megnyitását.”

The post Vádat emeltek 1 izraeli ellen, az iráni hírszerzésnek végzett feladatokat first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version