SzántóGráf

Hamászos likvidálása Libanonban és titkos tárgyalások a Palesztin Hatósággal

Avi/ujkelet.live

A háború 286. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délben megerősítette, hogy dróncsapással megölte Muhammed Dzsabrát, a Hamász terrorszervezet egyik parancsnokát Kelet-Libanonban.

A hadsereg szerint Dzsabra támadások tervezéséért és végrehajtásáért volt felelős, köztük rakétatámadásokért Izrael ellen.

Dzsabra a libanoni al-Dzsama’a al-Iszlamijja terrorcsoporttal dolgozott, mely a Hamász mellett szintén tagjaként jelölte meg.

Az izraeli hadsereg szerint Dzsabra likvidálása csapás a Hamász terrorszervezet képességeire, hogy támadást hajtson végre Izrael ellen.

A libanoni média később egy izraeli légicsapásról számolt be Ain al-Tineh közelében, a Nyugar Beqaa-völgyben, 25 kilométerre az izraeli határtól.


Tárgyalások: Az Egyesült Államok, Izrael és a Palesztin Hatóság a múlt héten titkos megbeszélést tartott, hogy megvitassák az Egyiptom és Gáza közötti Rafah átkelő újranyitását a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás részeként, hivatkozott a Walla hírportál három izraeli és amerikai tisztviselőre.

Október 7. óta ez volt az első alkalom, hogy amerikai, izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak egymással, hogy megvitassák a háború után kérdését, mely rendkívül érzékeny belpolitikai téma Izraelben és a Palesztin Hatóságban egyaránt.

Izraelnek és Egyiptomnak mindeddig nem sikerült megállapodnia az átkelő újbóli megnyitásának módjáról. Egyiptom azt szeretné, ha a Palesztin Hatóság emberei működtetnék az átkelőt. Izrael azt akarja, hogy olyanok tegyék, akik nem állnak kapcsolatban a Hamásszal, de tiltakozik a Palesztin Hatóság bármilyen hivatalos részvétele ellen – főleg belpolitikai okokból.

A Biden-kormány az újbóli megnyitást lehetőségnek tekinti arra is, hogy megkezdjék a Gázai övezet egyes kormányzati struktúráinak helyreállítását a Hamász részvétele nélkül, ellenben bizonyos mértékben bevonva a Palesztin Hatóságot.

A Tel-Avivban lezajlott találkozó résztvevői között volt Biden elnök vezető közel-keleti tanácsadója, Brett McGurk; a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar; és Mahmúd Abbász palesztin elnök bizalmasa – Huszein al-Sejk miniszter és Madzsed Faradzs hírszerzési igazgató.

The post Hamászos likvidálása Libanonban és titkos tárgyalások a Palesztin Hatósággal first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version