SzántóGráf

Likvidálások Gázában, Deif utódja és helyzet a frontokon

Avi/ujkelet.live

A háború 286. napja, déli front: Szerda este rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, mely nyílt területen landolt, Re’im közelében. A szirénák nem aktiválódtak a közösségben. Sérülés nem történt.


Likvidálások: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy hírszerzési információk alapján likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád haditengerészeti erejének gázavárosi parancsnokát, Anasz Muradot.

A terrorszervezethez köhető Ahmed al-Maszrit is megölték, aki részt vett az október 7-i mészárlásban, és ő volt a felelős számos rakétaindításért Szedzsaijja területéről a dél-izraeli közösségek felé.


Harcok: A Givati-dandár harcosai az elmúlt nap során számos alagút nyílást találtak a dél-gázai Rafahban, és a légierővel együttműködve megöltek sok terroristát, akik veszélyt jelentettek az erőkre a térségben.

Képek a frontról:

Tegnap a Hamász terroristái RPG-t lőttek az izraeli erőkre a humanitárius folyosó mélyén, miközben a segélyszállító teherautókat segítették. A térségben bevetett erők likvidálták a terroristákat. A lövés következtében a Givati-dandár egyik harcosa közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, kórházba szállították, a családját értesítették.

A támadást követően a humanitárius folyosót több órára lezárták, majd folytatták a segélyek intézését.


Riport: Források a Gázai övezetben azt nyilatkozták a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy öt nappal a merényletkísérlet után egyre nagyobb az esélye annak, hogy a Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője, Mohamed Deif megsérült a szombati támadásban, és úgy tűnik, valóban az épületben tartózkodott a támadás idején.

Ugyanezen források szerint már ki is jelölték Deif utódját, ha kiderülne, hogy valóban likvidálták. Az utód, akit a Hamász gázai katonai szárnyának élére jelöltek ki, a Gáza Dandár parancsnoka – Izz ad-Dín Haddad. Hadad és Mohamed Shabana, a Rafah Dandár parancsnoka, a két dandárparancsnok, akiket nem likvidáltak a háború alatt. Haddad a ,,szellem” becenevet kapta, mivel az izraeli hadseregnek nem sikerült megölnie a háború alatt.

A háború alatt Hadadot kinevezték a Gázai övezet északi parancsnokává. A szervezet katonai ágának egyik vezető tagja. Gázaváros Tel al-Hawa negyedében élt, és az elmúlt évtizedben több merényletet is túlélt.

Egy másik esti riport szerint Joáv Gallant védelmi miniszter kifejtette amerikai kollégájának, Lloyd Austinnak, hogy a szombati Khan Juneszben végrehajtott támadáskor Izrael ,,a gázai Oszama bin Laden” ellen lépett fel. Gallant ,,precíznek” minősítette a műveletet.


Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráját támadták Ajtarun térségében és egy rakétaindítót Rab al-Thalatine térségében.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter szerdán ismét figyelmeztette a Hezbollah terrorszervezetet, mondván, az izraeli hadsereg ,,egy pillanat alatt” támadást indíthat Libanonban.

,,Korlátozott háborút vívunk az északi régióban. Az Izraeli Védelmi Erők erejének egy kis részét használjuk, de a dolgok pillanatok alatt megváltozhatnak, a déli fő erőfeszítéstől az északi erőfeszítésig, és ez gyors, meglepő és nagyon kemény lesz, ez egy [Hezbollah] akció eredményeként is megtörténhet” – mondta Gallant az észak-izraeli Oded Dandár tartalékosainak.

,,Ennek a régiónak semmi köze ahhoz, ami délen történik. Ha a Hezbollah megállapodást akar kötni velünk, és olyan helyzetet akar elérni, hogy az ENSZ határozatának megfelelően távozik a határvonalról a Litani folyón túli területekre, akkor megegyezésre fogunk jutni vele. Ez lehet a Hamász elleni harc közben, ill. nem a Hamász elleni harc közben”.


Helyzet 2: Az izraeli légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy kijelentette, hogy a légierő bevetési alkalmassága a legmagasabb szinten volt az október 7-i támadást megelőzően, a tartalékos pilóták tiltakozása ellenére a kormány tervezett igazságügyi reformja miatt.

,,A közelmúltban különféle nyilatkozatok hangzottak el a [légierő] október 7-i kompetenciájával kapcsolatban. Szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy a légierő csatlakozott az átkozott szombat eseményeihez, anélkül, hogy a műveleti kompetenciát illetően problémája lett volna” – mondta Bar a végzős légiforgalmi irányító tisztek ceremóniáján, az Ovda légibázison.

,,A tüntetés ellenére egységesen és konszolidálva indultunk erre a nehéz, többfrontos háborúra, és azóta nem landoltunk” – mondta. ,,Nem szállunk le, amíg a küldetés be nem fejeződik, amíg minden ellenségünk legyőzésre nem kerül.”

Bar azt is elmondta, hogy néhány héten belül a légierő befejezi az október 7-i támadásban betöltött szerepének vizsgálatát, melyet először a hadseregnek mutat be, majd később a nyilvánosság elé tár.

A múlt héten bemutatott Be’eri kibuc harcainak vizsgálatával kapcsolatban, amely bírálta a légierő elit Saldag egységének intézkedéseit, Bar kijelentette, ,,mint parancsnokuk, támogattam és támogatni fogom azokat az akciókat, amelyeket a terepen hajtottak végre október 7-én reggel.”

The post Likvidálások Gázában, Deif utódja és helyzet a frontokon first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version