SzántóGráf

Nyomoz a BRFK a ValóVilágban VV Dzsigeri és VV Giada között történtek miatt

Bűncselekmény történhetett az RTL reality-jében, a VV12-ben: a rendőrség egy magánszemély feljelentése nyomán, szexuális erőszak bűntett kísérlete miatt rendelt el nyomozást VV Dzsigeri és VV Giada incidense ügyében. Az ügyről először egy hírportál írt, miután a közösségi médiában óriási felháborodás alakult ki a történteket tartalmazó videó alapján. Később az RTL kitett ugyan egy közleményt a honlapjára, de ennek tartalma alapján sem világos, a tévéstáb munkatársai miért nem avatkoztak be azonnal, hogy VV Giadát megvédjék az erőszakoskodó VV Dzsigeritől.

Szexuális erőszak bűntett kísérlete miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Való Világ (VV12) című reality műsorban történtek miatt. Mint azt AcNews megírta, az RTL utólag ugyan kirúgta a VV villából a VV Dzsigeri nevű játékost, aki a kamerák ellenére megpróbált benyúlni az ez ellen tiltakozó lány, VV Giada bugyijába, és erőszakosan viselkedett, de a szerkesztők eleinte tétlenül nézték, amint a fekvő lány visítva tiltakozott és követelte, hogy a nemi szervét fogdosni próbáló, majd ráfekvő erőszakos férfi hagyja őt békén. Mivel a férfi erre nem volt hajlandó és segítséget sem kapott a nő, Giada úgy szájon vágta őt, hogy kicsordult a szája vére.

A történtekről a Reddit nevű közösségi média felületen jelentek meg felvételek. Egyelőre nem világos, hogy a kamerák előtt hogyan történhetett ilyen, az RTL stábjából miért nem avatkozott közbe valaki azonnal (például egy biztonsági őr vagy szerkesztő), látva a történteket.

Az AcNews azt írja, hogy a BRFK-tól azt írták érdeklődésükre, hogy az esettel összefüggésben egy magánszemély tett feljelentést, ami alapján a BRFK szexuális erőszak bűntett kísérlete miatt rendelt el nyomozást.

Hal Melinda pszichológus megdöbbenve nyilatkozott a portálnak a közösségi médiában fellelhető képsorokat látva. A szakértő azt mondta, az RTL-nek el kellett volna határolódnia a történtektől, ha ezt nem teszi, az komoly etikai hiba. Hozzátette, az áldozat számára azonnal pszichológiai segítséget kellett volna nyújtani, látva a traumáját.

VV Dzsigeri, a VV12 szereplője. Fotó: RTL-sajtószoba

Az RTL pénteken délután kiadott egy közleményt

Az RTL Magyarország a honlapján tett közzé egy szöveget pénteken délután, vagyis jóval az eset után, amikor már a közösségi médiát elárasztották a felháborodott kommentárok, és az említett hírportál is beszámolt az ügyről.

Ebben azt írják, hogy „a ValóVilág12 játékosának VV Giadával szembeni viselkedése miatt VV Dzsigeri kizárással távozott a realityből.  Az incidenst követően a ValóVilág szerkesztői a játékos kizárása mellett döntöttek, akinek a bejelentést követően azonnal el kellett hagynia a Villát”. 

A médiavállalat szerint ez egyértelmű és világos állásfoglalás arról, hogy az RTL és a ValóVilág készítői semmilyen formában nem tolerálják a VV Dzsigeri által tanúsított magatartást – arra viszont nem térnek ki, hogy miért csak az incidens után utólag, nem pedig az eset bekövetkeztekor azonnal léptek fel a műsor szereplőjével szemben. Egyelőre az sem világos, hogy ezt a közleményt miért nem juttatta el a tévétársaság a sajtónak, ahogy azt más közlemények esetében szokta e-mailben, körüzenetként, tehát miért csak a honlapján publikálta, azt is már az első sajtóhíreket és a Redditen lévő felháborodott kommentek után és nem részletezve a történteket.

Az RTL honlapján megtalálható közlemény szerint a játékos tettét elismerte, elnézést kért az érintettől és a villalakóktól, cselekedete súlyát és annak következményét nem kérdőjelezte meg, de nem írják, hogy pontosan mi is történt, mi is a tette, mi az a magatartás, amivel problémájuk akadt.

Mindenesetre hozzátették, az incidens másik résztvevőjének, VV Giadának  az RTL minden segítséget megad, folyamatos a kommunikáció a még játékban lévő szereplővel, a műsor készítői akár jogi, akár más természetű kérésében támogatják. VV Giadával a műsort követően is – vagy amennyiben előbb távozna, a kiesését követően – folyamatosan konzultálnak a műsor készítői, és amennyiben a műsort követően VV Giada szakértői segítséggel szeretne élni, ehhez is minden támogatást meg fog adni neki az RTL.

Hangsúlyozzák: a játékosok előzetes pszichológia szűrése és a villalétre történő felkészítése is azt a célt szolgálja, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek kialakulásának lehetősége minimális legyen. Azt állítják, a  0-24 órás adásfolyam alatt mindvégig biztosított a szerkesztői figyelem, pszichológus jelenléte és konzultációs lehetőség a villalakók számára.  Az incidens kapcsán további, a játékmenetet érintő lépést nem terveznek a műsor készítői – írják.

A közlemény is úgy fogalmaz, hogy az esettel összefüggésben egy magánszemély tett feljelentést, amely alapján a BRFK nyomozást rendelt el. Arra nem térnek ki, hogy az RTL maga miért nem tett feljelentést, ugyanakkor azt ígérik:

„a nyomozás során az RTL Magyarország mindenben együttműködik a hatóságokkal.”

A közlemény azzal zárul, hogy az üggyel kapcsolatban további tájékoztatást a BRFK tud adni.

Exit mobile version