SzántóGráf

Új infók a terroristáról és a bázisokra betörés utáni ülés

Avi/ujkelet.live

A háború 298. napja: Új részletekre derült fény a gázai terrorista súlyos bántalmazásának gyanúja miatt a Szde Teiman katonai börtönben: A terroristát, aki a Hamász terrorszervezet századparancsnoka volt Dzsabalijában, a börtönszolgálat felelősségi körébe tartozó Ofer börtönből szállították át közvetlenül a létesítménybe. Ez az átszállítás rendhagyónak számít, tekintettel a Legfelsőbb Bíróság fogvatartottak számának csökkentésére vonatkozó végzésére a Szde Teimanban. Áthelyezésének oka máig tisztázatlan, de valószínűleg az volt a cél, hogy elszigeteljék őt más terroristáktól.

Az egyik gyanúsított a kihallgatás során azt állította, hogy egy problémás terroristáról van szó, aki a létesítménybe való felvételekor lázongott, amihez ésszerű nyomásgyakorlásra volt szükség ahhoz, hogy kezelni tudják. A katonák tagadják, hogy behatoló ellenőrzést végeztek volna. Az eset július 5-én történt, az orvosi vizsgálat után a terrorista testén nem találtak gyanús nyomokat, később azonban vérezni kezdett a hátsó fele.

Az izraeli hadsereg forrásai szerint a katonai rendőrségnek olyan bizonyítékai és orvosi jelentései vannak, amelyek súlyos erőszakra, sőt szodómiára utalnak, amely a fogvatartott kórházi kezeléséhez vezetett. A gyanúsítottak tagadják a nekik ulajdonított vádakat.

Több tucatnyian tüntetnek a bíróságnál, miközben az ügyészek a kilenc katona fogvatartásának meghosszabbítását kérik.


Meghallgatás: Az Izraeli Védelmi Erők Állomány Igazgatóságának vezetője, Jorám Knafo dandártábornok azt mondta kedden a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottsága zárt ülésén, hogy az a mód, ahogyan a kilenc katona letartóztatását végrehajtották a bázison, magyarán álarcos tisztekkel rajtaütést végeztek, hiba volt, megjegyezve, hogy más megközelítést kellett volna alkalmazni.

„Ma délelőtt sürgős megbeszélést folytattunk a harcosok letartóztatásáról, valamint a katonai főtanácsnok és a katonai rendőrség magatartásáról” – nyilatkozta Juli Edelstein, a bizottság elnöke. „Sajnos a katonai főtanácsnok úgy döntött, vagy utasították, hogy ne jöjjön el az ülésre. Már most bejelentem, hogy egy újabb megbeszélést tartunk, amelyen meg kell jelennie a bizottság előtt, és megfelelő válaszokat kell adnia a nyomozási politikával kapcsolatban.”


Összehasonlítás: Binjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány keddi ülésén kijelentette, hogy „nem törsz be az izraeli hadsereg bázisaira, de a Kaplan blokkolását lehetővé tevő szelektív végrehajtás szintén elfogadhatatlan”, utalt arra, hogy a kormánya elleni tiltakozások miatt gyakran akadályozzák a forgalmat Tel-Avivban, a Kaplan utcában.

Egy forrás szerint Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter hozzátette Netanjahu kijelentéséhez: „Ahogy senki sem kísérelhet meg betörni a miniszterelnök rezidenciájára”.

A szefárd ultraortodox Sasz pártból Mose Arbel belügyminiszter: ,,Miniszterelnök úr. Nincs egyenlőség és nem is lehet egyenlőséget tenni a tüntetések és a katonai bázisokra betörő álarcos fegyveresek között”.

A hadsereg tisztjei támadták a rendőrséget, amiért nem készültek fel a zavargók érkezésére, és nem növelték az erőket, pedig minden látható és ismert volt.

Joáv Gallant védelmi miniszter reggel arra kérte Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ellenőrizze, hogy Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter megakadályozta-e a rendőrséget abban, hogy fellépjen a zavargókkal szemben. Valamint kemény intézkedésekre sürgetett a zavargásokban részt vett képviselők és miniszterek ellen.

Ben-Gvir válaszul szintén levelet írt Netanjahunak, amelyben vizsgálatot követel Gallant ellen a folyamatban lévő háborút elindító Hamász terrorszervezet által vezetett, október 7-i mészárlás miatt. Kijelentette, hogy Gallant vádjainak ,,nincs alapja”, és azt követelte, vizsgálják meg, hogy Gallant előre tudott-e a Hamász október 7-i terrortámadásával kapcsolatos tervéről, megtette-e a megfelelő előkészületeket vagy sem, és tájékoztatta-e a miniszterelnököt arról, amiről tudomása volt.


Összefogás: Arbel belügyminiszter és hat másik kneszet-tag a koalícióból és az ellenzékből kedden közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a „szélsőséges elemek általi belső szétesés veszélyét”.

A nyilatkozatot Arbel mellett Chili Tropper (Nemzeti Egység), Eli Dallal (Likud), Mose Szolomon (Vallásos Cionizmus), Meirav Ben-Ari (Jes Atid), Efrat Rayten (Munkapárt) és Oded Forer (Jiszráel Beitenu) is aláírta.

„Nem fogunk tétlenül állni, különösen a felelőtlen vezetők felszólításaival szemben, akik a peremre taszítanak bennünket. Tiszteletben kell tartani a törvényt, valamint a rendfenntartó és parancsnoki hatóságok függetlenségét” – áll a közleményben.

„Azok, akik belülről akarják aláásni nemzetünket, izraeliek többségével találják majd szemben magukat, akik szeretik ezt az országot, és támogatják a harcosokat és egyben a rendfenntartó hatóságokat is.”


Fokozott biztonság: Az izraeli média szerint a katonaság megerősítette Jifat Tomer-Jerusalmi katonai főtanácsnok biztonságát a tegnapi zavargások nyomán, melyet a kilenc katona letartóztatására adott parancs váltott ki.

The post Új infók a terroristáról és a bázisokra betörés utáni ülés first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version