SzántóGráf

Hogy lehet viselhetőbb a kánikula? Tapasztalt szakorvosok tanácsai

Az ételeket nyáron jobban kell sózni
(Prof. Dr. Wittmann István)

A nagy melegben a fokozott verejtékezés nemcsak víz-, de nátriumveszteséggel is jár, és ha nem pótoljuk a folyadékot és a nátriumot, az az életet veszélyeztető ritmuszavarokhoz vezethet. Ez azért nagyon veszélyes, mert az alacsony nátriumszintnek nincsenek specifikus tünetei: általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség fordul elő. Nehéz felismerni. Ha valaki a szabadban dolgozik, akár 4-5 liter folyadékra is szüksége lehet ahhoz, hogy a folyadékot pótolja, és ilyenkor sóra is szüksége van. A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt. Bár ősztől tavaszig az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe, ám ha a hőmérséklet magasabb 24-25 Celsius-foknál, akkor megfordul a tendencia, ezért jobban kell sózni az ételeket. A hőmérséklethez is adaptálnunk kell tehát a sófogyasztásunkat, ez is a tudatos életvitel része kell, hogy legyen.

Nyáron a szemek különös figyelmet és védelmet igényelnek
(Dr. Vékási Judit)

Viseljünk napszemüveget. UV-szűrős napszemüveg használata elengedhetetlen a szemek védelme érdekében, mivel az UV-sugarak károsíthatják a szaruhártyát és az ideghártyát. Válasszanak 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveget.

Legnagyobb szervünk, a bőrünk védelme is kiemelten fontos
(dr. Lengyel Zsuzsanna)

A bőrrákos megbetegedések 90-95 százalékáért az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások felelnek. Ezen belül okolhatók a káros napozási szokások, a szabadban végzett fényvédelem nélküli munka vagy sporttevékenység is. Ráadásul a bőrünket érő UV-terhelés az évek során felhalmozódik. Fontos kiemelni, hogy a bőrdaganatok kialakulása mellett a bőröregedésében is jelentős szerepe van a napfénynek/UV sugárzásnak.

Néhány alapszabályt betartva nagyságrendekkel csökkenthető a bőr UV-terhelése:

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Exit mobile version