SzántóGráf

Riport: Az UNIFIL vizsgálata szerint a Hezbollah lőtte ki a 12 gyereket megölő rakétát

Avi/ujkelet.live

A háború 301. napja, északi front: Az arab Sky News forrásokra hivatkozva arról számolt be pénteken, hogy az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erejének (UNIFIL) vizsgálata feltárta, hogy a Hezbollah terrorszervezet indította a rakétát, amely tizenkét gyermek halálát okozta múlt szombaton Madzsdal Samszban.

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap bizonyítékokat tett közzé, bemutatva, hogy a szombati rakétacsapás helyszínén talált repeszek megegyeznek az iráni gyártmányú Falaq-1 rakétával, amelyet a Hezbollah terrorszervezet használ.

A hadsereg közzétette a dél-libanoni Siba térségből indított nehézrakéta repülési útvonalát is. A hadsereg szerint az iráni gyártmányú Falaq-1 hatótávolsága 10 kilométer, robbanófeje pedig 50 kilogramm.

Az izraeli hadsereg becslései szerint a Hezbollah terrorszervezet a szombati rakétatűzet a Golán-fennsík egyik katonai bázisára irányította, de az véletlenül a drúz közösség futballpályán csapódott be, jelentette tegnap a 13-as csatorna.

Ezenkívül a Falaq-1 típusú rakéta néhány méterre robbant fel egy óvóhelytől, amelybe csak néhány gyereknek sikerült bejutnia – míg 12 gyerek és tinédzser életét vesztette. Az izraeli hadsereg elismeri, hogy a Vaskupola nehezen tudja elkapni a nehéz és rövid hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a tragédiáért felelős rakétához.


Tagadásban: A Hezbollah szombaton közölte, hogy Falaq rakétát lőtt ki az izraeli hadsereg Madzsdal Samsz közelében lévő bázisára, bár miután civil áldozatokról számoltak be a közösségben, a terrorcsoport tagadta részvételét az incidensben.

A Hezbollah vezetője, Hasszán Naszrallah tegnap esti beszédében megpróbálta hárítani az izraeli narratívát a rakétatámadásról. Azt állította, hogy nyomozást végeztek, és ha véletlenül oda lőttek volna, azt beismerték volna.

Az izraeli hadsereg a szombati mészárlásra válaszul kedden likvidálta Bejrútban a Hezbollah vezérkari főnökét, Fuad Sukrt, aki kiadta a parancsot a támadásra.

Naszrallah tegnap kifejtette, hogy a keddi izraeli támadás több határvonalat is átlépett – egy csapás Dehijében, egy civil építmény ellen, civilek meggyilkolása és egy magas rangú katonai parancsnok meggyilkolása – ezért a válasz ennek megfelelő lesz, valódi és nem kozmetikai.

Naszrallah elbagatelizálta Sukr meggyilkolásának hatását a szervezet működésére: „Amikor az egyik parancsnokunk mártír lesz, gyorsan lecserélik. Kiváló új generációs parancsnokaink vannak”.

Ezenkívül tagadta, hogy a Hamászra, a Hezbollahra vagy más Irán által támogatott csoportokra gyakorolt katonai nyomás hatására megadják magukat.

Megismételte, hogy a libanoni fronton zajló háború befejezésének egyetlen módja, ha Izrael leállítja „agresszióját” Gázában, és azt mondta, hogy tegnap és ma megparancsolta a dél-libanoni Hezbollah-erőknek, hogy csökkentsék a harcokat, amiket folytatni fognak holnap nagyobb intenzitással.


Diplomácia: John Healey brit védelmi miniszter pénteken Izraelbe érkezett Bejrútban tett látogatását követően, hogy megkísérelje megakadályozni az ellenségeskedés eszkalációját.


Támadás: A Hezbollah vállalta a felelősséget a rakétatámadásért a libanoni határon lévő egyik izraeli katonai bázis ellen. A szirénák aktiválódtak Arab al-Aramse közösségben. Sérülésről nincs érkezett jelentés.

A Hezbollahhoz kapcsolódó libanoni Al Mayadeen kora délután arról számolt be, hogy egy izraeli drón csapódott egy házba az ország déli részén fekvő Dhayra faluban.


Készülnek: Az Al-Arabiya szerint a Hezbollah katonai felszereléseket szállított el Bejrút Dahieh külvárosából, és evakuálta a szervezet vezetőinek bázisait a kerületben.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Riport: Az UNIFIL vizsgálata szerint a Hezbollah lőtte ki a 12 gyereket megölő rakétát first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version