SzántóGráf

Likvidálások Gázában, Libanonban és Tulkaremben, és kairói látogatás

Avi/ujkelet.live

A háború 302. napja, déli front: A 162. dandár alatti csapatok a dél-gázai Rafahban az elmúlt nap során együttműködésben a légierővel megöltek számos terrorsejtet a térségben.

Az egyik incidensben a Nahal-dandár harcosai azonosítottak egy terrorsejtet előjönni egy épületben lévő alagútból, és drónnal csapást mértek az épületre és az alagút nyílására. A 215. dandár pedig lerombolt egy katonai épületet, amiből terroristák páncéltörő rakétákat lőttek ki a csapatokra. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A Netzarim-folyosón, a Gázai övezet középső részén a 252. hadosztály parancsnoksága alatt az erők a légierővel az elmúlt nap során megsemmítettek egy fegyverraktárat valamint a Hamász terrorszervezet katonai épületeit, köztük egy épületet, melyből terroristák páncéltörő rakétákat lőttek ki a csapatokra.

A légierő az elmúlt 24 órában számos terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben, köztük terrorsejteket, katonai épületeket és egyéb terror-infrastruktúrákat.


Riport: Izrael a közelmúltban likvidálta a Hamász politikai szárnyának két vezetőjét és három katonai parancsnokát egy Gázaváros alatti alagútban, jelentette tegnap a londoni székhelyű szaúdi Asharq Al-Awsat újság a terrorszervezet forrásait idézve.

A jelentés szerint az izraeli támadás megölte a Hamász politikai vezetőit, Rawi Mustahát és Szameh al-Sziradzsot, valamint a csoport katonai szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Dandárok három parancsnokát Abdul Hadi Sziamot, Szami Odeht és Muhammad Hadidot.

Mustaha balról és al-Sziradzs

Izraelben azt feltételezték, hogy Mustahát 2023 novemberében likvidálták Ahmed Randorral, a Hamász északi hadosztályának parancsnokával együtt, de később világossá vált, hogy Mustaha nem volt a helyszínen, és azóta meghúzta magát, kerülte a nyilvánosságot.

Az Asharq Al-Awsat által idézett források szerint a Hamász-tagokat megölő alagútra mért csapás körülbelül másfél hete történt, és megjegyezték, hogy a föld alatti búvóhely részben megsérült egy légicsapásban, még a folyamatban lévő gázai háború elején.

A jelentés szerint az alagutat a terrorcsoport parancsnoki és irányító központként használta, és voltak benne alvóhelyiségek, ahol a terroristák huzamosabb ideig elbújhattak.

A Hamász forrásai szerint a meggyilkolt vezetők holttestét a legutóbbi bombázás után húzták ki a romok közül egy bonyolult, több napig tartó művelet során. Állítólag csütörtök este temették el őket.


Északi front: Az izraeli hadsereg reggel drónnal likvidálta Ali Abd Alit, a Hezbollah terrorszervezet egyik prominens tagját a Déli Front egységből a dél-libanoni Bazuriehben, Türosz közelében.

Ali ,,a Hezbollah terrorszervezet Déli Frontjának központi terroristája” volt, és számos támadás tervezésében és végrehajtásában vett részt. Meggyilkolása ,,jelentős csapás a Déli Front és a Hezbollah terrorszervezet működésére a régióban” – jegyezte meg a hadsereg.

A Hezbollah megerősítette Ali halálát.

A Déli Front felelős a Hezbollah tevékenységeiért Dél-Libanon egészében, egy regionális parancsnokságnak felel meg.


Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg reggel légicsapást mért egy járműben utazó terrorsejtjre a Tulkarem melletti Qaffin faluban, akik útban voltak terrortámadást végrehajtani.

A jármű mind az öt utasa meghalt. A palesztin média szerint az egyik terrorista a Hamász katonai szárnyának egyik tulkaremi parancsnoka volt, Haitham Balidi.

Hat órával később, kora délután a hadsereg újabb dróncsapást hajtott végre Tulkaremben fegyveres terroristákkal zajló összecsapások közepette.

A biztonsági erők Tulkaremben terrorelhárító műveleteket hajt végre.


Kairói látogatás: Magas szintű izraeli delegáció, amely magában foglalja a Moszad igazgatóját, David Barneát és a Sabak vezetőjét, Ronen Bart, ma Kairóba érkezett, hogy megbeszéléseket folytasson az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásról, valamint az egyiptomi-gázai határ menti biztonsági intézkedésekről, és a Rafah átkelő újbóli megnyitásáról, idézett a Walla hírportál két, a részleteket ismerő forrást.

A küldöttség kairói utazása annak a következménye, hogy az elmúlt napokban erős amerikai nyomás nehezedett Izraelre és Egyiptomra, hogy folytassák a tárgyalásokat a túszalkuról és a kapcsolódó biztonsági kérdésekről, például a Philadelphi-folyosóról, a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije likvidálása ellenére.

Joe Biden amerikai elnök vezető tanácsadója, Brett McGurk csütörtökön Kairóban tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével és más tisztviselőkkel, és meggyőzte őket a találkozó megtartásáról. Ugyanakkor McGurk arra kérte a Sabak és a Moszad vezetőit, hogy jöjjenek Kairóba, annak ellenére, hogy Binjámin Netanjahu új feltételeket szabott a túszalkuhoz, és annak ellenére, hogy a Hamász elutasította őket.

Nitzan Alon vezérőrnagy, aki az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti nem csatlakozott a csapathoz. Az egyik forrás szerint ennek az az oka, hogy Netanjahu álláspontja miatt a tárgyalások nem vezethetnek valódi előrelépéshez. Tegnap több riport is foglalkozott a témával, itt írtunk róluk.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálások Gázában, Libanonban és Tulkaremben, és kairói látogatás first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version