SzántóGráf

Éjszakai rakétatámadások, GPS-zavarok, és szivárogtatás

Avi/ujkelet.live

A háború 303. napja, északi front: A Hezbollah terrorszervezet az éjszaka mintegy harminc rakétát lőtt ki Libanonból a Galilea-földnyelvre.

A rakéták többségét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, egy azonban Beit Hillelben csapódott be, a maradék pedig nyílt területeken. Sérülés nem történt.

Válaszul a légierő csapást mért a támadáshoz használt rakétavetőre a dél-libanoni Mardzsajunban, és egyéb terror-infrastruktúrára a térségben.

A katonaság továbbá Odaissze területét ágyúzta ,, fenyegetés elhárítása” céljából.

Vadászgépek tegnap este a Hezbollah célpontjait támadták Kafr Kilában, köztük terror-infrastruktúrákat és katonai épületeket.

A hadsereg továbbá megerősítette a Hezbollah egyik terroristájának likvidálását, melyet drónnal hajtott végre Deir Szerjan faluban.


Terror Júdea és Szamáriában: Palesztinok este Molotov-koktélokkal dobálták meg a Beitar Illit bejáratánál lévő buszparkolót, sérülés nem történt. A parkoló közelében van egy rendőrőrs, egy tűzoltóság és egy mentős poszt is.


Hanije utódja: A szaúdi-barát Asharq Al-Awsat újság forrásokra hivatkozva arról számolt be tegnap, hogy a Hamász terrorszervezet befagyasztotta a tűzszünetre irányuló tárgyalásokat amíg döntenek a szerdán Teheránban likvidált Iszmail Hanije utódjáról a politikai szárny élére. A források szerint a szüneteltetés nem tart sokáig, és Hanije utódjának személye a következő napokban eldől.


Zavarás: Izrael középső részének lakosai zavarokról számoltak be az olyan navigációs alkalmazásokban, mint a Google Maps, a Waze és más GPS-t használó rendszerek, néhány tel-avivi autósnak azt mutatva, hogy Bejrútban tartózkodnak.

A GPS-kimaradásokról már korábban is széles körben beszámoltak Izrael északi részén vagy a Gázához közeli területeken, de Izrael középső részén ritkábban fordultak elő.

Az izraeli hadsereg korábban közölte, hogy zavarja a GPS-jeleket a Hamász terrorszervezettel az övezetben folyó háború, a libanoni Hezbollah és Irán Izrael elleni áprilisi támadása során.

A hadsereg a mostani zavarokkal kapcsolatban még nem nyilatkozott.


Irán: Gadi Eizenkot, az ellenzéki Nemzeti Egység képviselője, aki 2015-2019 között vezérkari főnökként szolgált és október 7 után politikusként tagja volt a hadikabinetnek, mely júniusi kiválásukkal feloszlott, reggel interjút adott a katonai rádiónak és a KAN közrádiónak.

Eizenkot az április 14-i iráni támadás éjszakájával kapcsolatban: ,,[Beni] Ganz és én követeltük aznap éjjel, hogy reagáljunk sokkal erőteljesebben, és közvetítsük az irániaknak azt az üzenetet, hogy 500 rakéta és drón kilövésén nem lehet csak úgy túllépni – Netanjahu máshogy döntött.”

A Gázában fogságban lévő túszok kapcsán Eizenkot Netanjahut támadva: ,,Több mint húsz túszt öltek meg december óta, meddig fog várni?… A feltételek adottak. Mire vár, hogy regionális eszkalációig fajuljon? Ami az elmúlt héten fejlődik, az [Jechíje] Szinwar [a Hamász gázai vezetője] és az irániak víziójának megvalósulása.”

Eizenkot továbbá a a KAN-nak a következőt nyilatkozta, hogy frakciója azért lépett ki a koalícióból, mert rájött, hogy a miniszterelnök nem a túszok szabadulására törekszik.

,,Azt láttam végig, hogy megpróbálja megakadályozni az alkut. Amikor az egész kabinet és a védelmi szervezet vezetőinek többsége azt mondta neki: ‘A megfelelő alku – mindent mindenért’ , ő nem akarta – ő háromlépcsős megállapodásra hajtott. Amikor azt mondták neki, hogy az előző kulcs napi tíz túsz volt, napi egy túszt diktált be, és a végén kiderült, hogy még kevesebbel jött ki” – mondta Eizenkot.


Szivárogtatás: A túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodás kapcsán a biztonsági szervezetek vezetői és a miniszterelnök közötti súlyos bizalmi válság a szerdán lezajlott igen nehéz megbeszélésen korábban nem látott magasságokba ért. Ezt követően – a biztonsági szervezetek vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy Netanjahu miniszterelnök jelenleg egyszerűen nem akar alkut. A 12-es csatorna az ülés első részletét pénteken, a másodikat pedig szombat este hozta le.

A megbeszélésen részt vett a miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, Ron Dermer stratégiaügyi miniszter, a vezérkari főnök, Nitzan Alon vezérőrnagy, aki az izraeli hadsereg elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseit vezeti, a Moszad vezetője és a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője.

Napirenden volt a biztonsági szervezetek azon követelése, hogy a likvidálásokat kihasználva kössék meg a túszalkut és nézzék meg, sikerül-e megállapodásra jutni északon. A megbeszélésen a biztonsági szervezetek összes vezetője átvette az egyes Netanjahu által beillesztett paramétereket a gázai tűzszünet kapcsán, azok kezelését. Attól tartottak, hogy követelései megakasztják a megállapodást. Az volt a benyomásuk, hogy Netanjahu nem áll készen a túszalku megkötésére.

Herci Halevi vezérkari főnök: A megállapodásnak megvannak a feltételei. Helyesnek tartom tárgyalásokba bocsátkozni és a lehető legjobb eredményt elérni. Addig is nyomást fogunk gyakorolni a Hamászra, és miután megállapodásra jutunk, észak felé fordulhatunk. Miniszterelnök úr, minden megoldáshoz teljes rugalmasságot biztosítunk neked. Tudni fogjuk, hogyan legyünk a Philadelphi-folyosón, tudjuk, hogyan biztosítsuk a határt anélkül, hogy rendszeresen ott lennénk. Hat hét rövid idő, azonnal, napokon belül visszatérhetünk nagy erővel.

Joáv Gallant védelmi miniszter: Minden erkölcsi és stratégiai ok miatt úgy gondolom, hogy az alkut lehetőségnek kell tekinteni. Nem lesz megállapodás azokkal a feltételekkel, amelyeket hozzátettél, és ezt te is tudod. Nincs biztonsági ok a megállapodás késleltetésére. Mivel őszintén beszélünk, elmondom, hogy olyan megfontolásokat teszel, amelyek nem szolgálják az ügy érdekét.

A Miniszterelnöki Hivatal ezzel szemben azt állítja, Netanjahu akarja az alkut, és ragaszkodik azokhoz a biztonsági feltételekhez, amelyek megakadályozzák a Hamászt abban, hogy visszaszerezze az irányítást az övezet felett, és fenyegesse Izraelt.

Péntek este az első részben a következő idézetek jöttek le:

Ronen Bar, a Sabak vezetője: Úgy tűnik, a miniszterelnök nem akarja az asztalon lévő vázlatot. Ha valóban ez a szándék, közöld velünk.

Nitzan Alon: Tudod, hogy azokat a paramétereket, amiket hozzátettél, nem fogják elfogadni, és nem lesz megállapodás. Azzal, amit mondasz, nem lehet előre menni. A ‘nullán’ vagyunk.

David Barnea, a Moszad vezetője: Van egy megállapodás. Ha késlekedünk, elszalaszthatjuk a lehetőséget – meg kell ragadnunk.

Netanjahu dühösen reagálva a vádakra: Puhányok, nem tudjátok, hogyan kell tárgyalni. Szavakat adtok a számba! Ahelyett, hogy nyomást gyakoroltok a miniszterelnökre, gyakoroljatok nyomást [Jechíje] Szinwarra!

A biztonsági szervezetek magas rangú tisztviselői a viharos találkozó végén azt mondták: ,,Netanjahu jelenleg nem akar alkut. Továbbra sem enged, annak ellenére, hogy világossá tesszük számára, hogy a szervezet tudja, hogyan kezelje a megállapodás következményeit. Lemondott a túszokról”.

A 12-es csatorna megjegyzi, hogy ez nem csak a túszalkuról szól, egy kritikus fordulóponthoz érkeztünk. Ez az amerikaiak nyilatkozatában is látszik. Ebben a kereszteződésben két út kínálkozik: teljes háborút folytatni – vagy alkut kötni.

A Miniszterelnöki Hivatal a riport pénteki megjelenése előtt néhány perccel, jóval a Sábát bejövetele után, elküldte válaszát, amelynek újdonsága egy delegáció küldése Kairóba:


Emlékeztető: Tal Salev, a Walla riportere pétek este a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónál arról számolt be Netanjahu miniszterelnök közeli munkatársaira hivatkozva, hogy Gallant védelmi miniszter kirúgásánál „nem az a kérdés, hogy megtörténik-e, hanem az, hogy mikor”.

Netanjahu múlt heti washingtoni útja után akarta kirúgni Gallantot, de ez meghiúsult a Hezbollah Madzsdal Samsz elleni halálos rakétatámadása és a héten végrehajtott likvidálások miatt.

Salev szerint Gallant leváltása után a miniszterelnök azt tervezi, hogy a vezérkari főnököt és a Sabak vezetőjét is meneszti. Kirúgásuk célja az lenne, hogy megszüntesse a vele szembeni ellenállásukat és kritikájukat a túszalku lebonyolítását illetően, helyükre olyan tistviselőket ültetve, akik tőle függenének, és teljesítenék a parancsait.

A jelentés megjegyzi, hogy az ellenzéki Új Remény vezetőjének, Gideon Szá’árnak a nevét továbbra is potenciális védelmi miniszterjelöltként tartják számon, annak ellenére, hogy ő ezt tagadja, de Salev szerint Netanjahu néhány emberének fenntartásai vannak Szá’árral szemben, és arról is beszélnek, hogy egy esetleges általános szervezeti átalakítással azt a látszatot keltenék, hogy a miniszterelnök nem csak Gallantnak mutat ajtót.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Éjszakai rakétatámadások, GPS-zavarok, és szivárogtatás first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version