SzántóGráf

Kiürítések és harcok Gázában, hadgyakorlat, előkészületek, és dráma

Avi/ujkelet.live

A háború 303. napja, déli front: A rakétatámadásokat követően az Izraeli Védelmi Erők vasárnap felszólította a dél-gázai Khan Junesz bizonyos negyedeinek lakóit, hogy távozzanak a kijelölt humanitárius zóna területére.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes csatolt egy térképet a kiüritendő területekről, figyelmeztetve, hogy a csapatok erővel fognak fellépni a terrorcsoportok ellen a térségben.


Harcok: Izraeli vadászgépek délután a hírszerző szolgálatok irányításával csapást mértek terroristákra, akik a Hamász parancsnoki és irányító létesítményében voltak a Hasszán Szalama és Naszr iskolák területén, Gázaváros Radwan sejk negyedében.

Az iskolákat a terroristák búvóhelyként és parancsnoki helységként használták, hogy megtervezzék és végrehajtsák az izraeli csapatok és Izrael elleni támadásokat.

A támadás előtt a hadsereg intézkedéseket tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve precíziós lőszerek használatát és a légi megfigyelést.


Északi front: Múlt héten a Kfír-dandár hadgyakorlaton vett részt harcokat szimulálva Libanonban, mely része a hadsereg azon erőfeszítéseinek, hogy növelje készültséget a fokozódó feszültségek közepette északon.

A gyakorlat magában foglalta az összetett terepen való mozgást, a ,,hegyi útvonalon” való haladást és a tűzerő használatát különféle forgatókönyvekben. A gyalogdandár csapatai a sebesült csapatok tűz és álcázás alatti kivonását is gyakorolták.


Nincs változás: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy vasárnap este sajtótájékoztatót tartott, közölve, hogy nincs változás a hadsereg lakosságnak szóló utasításait illetően, és ha lesz, azonnal értesítenek róla.

„Emellett magas szintű készültségben vagyunk, védekezésben a levegőben, a tengeren és a földön is. Felkészültünk minden hirtelen fenyegetésre” – folytatta Hagari, emlékeztetve, hogy a hadsereg védelmi rendszerei „nem hermetikusak”, és a lakosságnak „ébernek kell maradnia”.

Hagarit megkérdezték, hogy Izrael miért nem indít ,,megelőző csapást” az őt fenyegető ellenségek ellen, amire a következőt válaszolta: ,,Követjük ellenségeinket minden színtéren, és természetesen Libanonban a Hezbollahot is. Vannak terveink, magas a végrehajtási készültségünk. Bármilyen utasítást kapunk a politikai körtől, azonnal végrehajtjuk.”


Figyelmeztetés: Irán és a Hezbollah Izrael elleni támadására készülve Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap kijelentette, Izrael ,,nagyon erősen felkészült a védelemre”, és készen áll a gyors reagálásra.

,,Nagyon erősen felkészültünk a védelemben, szárazföldön és levegőben, és készek vagyunk a gyors váltásra a támadásra vagy válaszlépésre. Megfizetettjük az árát az ellenséggel, ahogy az elmúlt napokban tettük. Ha megmer támad minket, súlyos árat fog fizetni érte” – mondta a hadsereg egyik részlegénél tett látogatása során.

Ezt követően a védelmi miniszter megbeszélést tartott magas rangú katonai és védelmi tisztviselőkkel a várható támadás miatti feszültségek közepette.

A minisztérium szerint a találkozó középpontjában ,,a biztonsági fejlemények, valamint a különféle lehetőségek álltak az Irán és meghatalmazottjai által megkísérelt támadások árának meghatározására”.

A megbeszélésen részt vesz a vezérkari főnök, a Védelmi Minisztérium főigazgatója, a Sabak belbiztonsági szolgálat helyettes vezetője, a hadműveleti, hírszerzési és stratégiai tervezési igazgatóság vezetői, a légierő parancsnoka, a Polgárvédelmi Parancsnokság vezetője és más tisztviselők.


Készülődés: Biztonsági konzultációra kerül sor Binjámin Netanjahu miniszterelnök és a biztonsági szervezetek vezetői között ma 20 órakor a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

A nap folyamán az izraeli média arról számolt be, hogy a Sabak előkészített egy földalatti bunkert Jeruzsálemben, ahol a magas rangú vezetők hosszabb ideig tartózkodhatnak háború alatt.

A jelentés szerint a bunker képes kibírni különféle fegyverek találatát, parancsnoki és irányítási képességekkel rendelkezik, és a védelmi minisztérium tel-avivi központjához kapcsolódik.


Riport: A Wall Street Journal vasárnap arról számolt be, hogy Irán visszautasította a Hamász-vezér Iszmail Hanije múlt heti teheráni meggyilkolását követően a visszafogottságra irányuló felhívásokat. Az újság szerint Teherán szombaton azt mondta az arab diplomatáknak, hogy nem érdekli őket – ahogy a jelentés fogalmaz -, ha az Iszlám Köztársaság válasza háborút robbant ki.

Ayman Safadi jordán külügyminiszter a regionális feszültségek enyhítése érdekében vasárnap Teheránba utazott, míg Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter Kairóba látogatott.


„Dráma”: Miközben a Hamászon belül konzultációk folynak Hanije utódjának kijelöléséről, a terrorcsoport gázai vezetője, Jechíje Szinwar állítólag ellenzi az egyik fő esélyes, Khaled Masal kinevezését.

A szaúdi tulajdonú Alhadath arról számolt be vasárnap, hogy a Hamász vezetői tegnap találkozót tartottak Katarban, és Szinwar üzenete az volt, hogy jobban szeretne valakit, akinek erősebb kapcsolata van az iráni vezetéssel.

A szakértők úgy vélik, hogy a másik nagy esélyes a posztra Khalil al-Hajja, a Hamász egyik vezető alakja.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Kiürítések és harcok Gázában, hadgyakorlat, előkészületek, és dráma first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version