SzántóGráf

Evakuálás és támadás Gázában, Irán talán újragondolja az Izrael elleni válaszát

Avi/ujkelet.live

A háború 306. napja, déli front: Az elmúlt hét során több tucat rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Gan Javnére, Lachis területére és a határ melletti közösségekre, a lövedékek közül többet elfogtak a légvédelmi rendszerek, de voltak, amik becsapódtak.

Az izraeli hadsereg szerint a támadásokat a Gázai övezet déli részéről hajtották végre két segély- és elosztóraktár közelében, amelyek többek között az UNRWA-hoz tartoznak, és humanitárius segélyek szétosztására szolgáltak a Gázai övezet polgári lakosságának.

Izraeli vadászgépek pontos támadást hajtva végre megsemmisítették a rakétaindító posztokat a térségben, melyeket a támadásokhoz használtak. A művelet során másodlagos robbanásokat észleltek, melyek további fegyverek jelenlétére utaltak.


Kiürítés: Miután tegnap este a Gázai övezet északi részéről rakétákat lőttek ki Szderotra és Askelonra, az izraeli hadsereg felszólította a Beit Hanun körzetében lévő palesztinokat, hogy meneküljenek, és menjenek ,,a Gázaváros központjában lévő menedékhelyekre”.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes a bejelentés mellé csatolta azon zónák listáját, amelyeket ki kell üríteni, figyelmeztetve, hogy a hadsereg ,,erőteljes és azonnal intézkedést” kezd a terrorcsoportok ellen Beit Hanun térségében.

A hadsereg legutóbbi értékelései szerint Gáza egész északi részén kevesebb mint 200 000 palesztin maradt.

A hadereg számos kisebb razziát hajtott végre Beit Hanunban, mióta a szárazföldi offenzíva első hónapjaiban felszámolta a helyi Hamász zászlóaljat.


Irán: A Washington Post rovatvezetője, a Fehér Házhoz közeli David Ignatius arról számolt be szerdán, hogy a Fehér Ház tisztviselői úgy vélik, hogy Joe Biden elnök azon erőfeszítései, hogy nyomást gyakoroljon Iránra, hogy ne eszkalálja a helyzetet, meghozta gyümölcsét, és lehetséges, hogy Irán újragondolja komoly válaszreakciójának tervét Iszmail Hanije likvidálására.

Minden, ami a Hezbollahhoz kapcsolódik – még mindig nem világos. Kiszámíthatatlannak határozták meg a helyzetet a kormány tisztviselői. Az amerikaiak világossá tették Irán számára, hogy rendkívül nagy a kockázata egy jelentős eszkalációnak, ami súlyos következményekkel járna Maszúd Peszeskján elnök új kormányának stabilitására nézve.

Tegnap este egy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a nemzetbiztonsági csapat közölte az amerikai elnökkel és alelnökkel, hogy nem világos, hogy Irán és a Hezbollah mikor indít támadást Izrael ellen. Az Axios hírportál szerint Bidennek azt mondták, hogy az amerikai hírszerzés két Izrael elleni támadási hullám forgatókönyvét látja előre – az egyik a Hezbollah, a másik pedig Irán és meghatalmazottjai. Az amerikai hírszerzés számára azonban még mindig nem világos, hogy ki támad először.

Izrael teljes készültségben várja Irán és meghatalmazottjai reakcióját. A libanoni Hezbollah terrorszervezetet részéről a felkészülés egy jelentős támadás lehetőségére irányul, amely precíziós rakéták bevetését is magában foglalja, ezzel egyenlítve ki a számlát a szervezet vezérkari főnöke, Fuad Sukr likvidálásáért. Izrael a Hezbollah és Irán megosztott reakciójának lehetőségére is készül, ami több órás védett területeken való tartózkodást követelhet.

Izraelben arra készülnek, hogy a Hezbollah Irán előtt támad, így a figyelmeztetés rövid lesz. Az esetleges iráni támadásra való felkészüléssel ellentétben a Hezbollah Izraelhez való közelsége megnehezíti a korai felkészülést.


Szivárogtatás: David Amszalem, a kormányzó Likud megosztó és harcias regionális együttműködési minisztere, aki megfigyelő a kabinetben, reggel a a KAN közrádiónak nyilatkozva a zártkörű megbeszélések kiszivárogtatásával vádolta a katonaság vezetőit: ,,Úgy gondolom, hogy a dolgok nagy részét nem a miniszterek szivárogtatják ki, hanem a többi ember, aki ott ül.”

,,A kiskabinet üléséről akkor is kiszivárogtak dolgok, amikor [Beni] Gantz és [Gadi] Eizenkot [mindetten az ellenzéki Nemzeti Egységből] a tagjai voltak. Még a korlátozott kabinetben is vannak szakemberek, más emberek és katonák, akik ismernek újságírókat – nekik is érdekük fűződik a kiszivárogtatáshoz. Feltételezem, hogy a kiszivárogtatásokat fel lehet osztani az ott ülők aránya szerint – és a többség nem miniszter” – mondta Amszalem.

,,Mivel sok a kiszivárogtatás, gyakran nem teszek fel kérdéseket, hogy ne legyen rá válasz.” A likvidálásokkal kapcsolatos döntésekről: „Nem foglalkozunk elméleti kérdésekkel a kabinetben, nem beszélünk erről a kabinetben, mert ha beszélünk róla, akkor adásba kerül, és a [cél]személy elhagyja a helyszínt.”

The post Evakuálás és támadás Gázában, Irán talán újragondolja az Izrael elleni válaszát first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version