SzántóGráf

Reggeli hírek – Szinwár vette át Hanije szerepét, és gyász

ujkeletlive

A Hamász terrorszervezet Szinwárt nevezi ki új vezetőnek

Iszmail Hanije múlt heti teheráni likvidálását követően, a terrorszervezet az október 7-i Izrael elleni támadás kitervelőjét – Jahíje Szinwárt nevezte ki  politikai szárnyának élére, – derül ki egy hivatalos közleményből.

A Hamász egyik tisztviselője, Oszama Hamdan az Al-Dzsazíra arab hírcsatornának megerősítette a híreket, mondván, Szinwárt konszenzussal választották ki, egyben azt az üzenetet közvetítve, hogy a Hamász megértette a gázai túsz és tűzszüneti megállapodásról szóló tárgyalások jelenlegi szakaszának kihívásait. Ugyanakkor, Hamdan szerint Hanije helyettese, Khalil al-Haja által eddig is vezetett tárgyalócsoport összetétele nem fog változni, hozzátéve azt is, miszerint Szinwár mindig is része volt a tárgyalásoknak.

Szinwar a Hamász október 7-i támadásának egyik kitervelője, és a terrorszervezet egyetlen megmaradt magasrangú vezetője, miután Izrael likvidálta legfőbb katonai parancsnokát, Mohammed Deifet, a politikai iroda vezetőjét Hanijét, illetve helyettesét, Szaleh Arourit

Összességében, a kinevezéssel ilymódon a gázai övezetet eddig is vezető Szinwár hatalmát erősítették meg, mint a Hamász legfőbb, és talán egyetlen döntéshozója.

A fejlemények hátterében Biden elnök tegnap megbeszélést folytatott Izrael és a Hamász közötti két kulcsfontosságú közvetítő – Egyiptom és Katar vezetőivel, sürgetve a folyamat mielőbbi lezárását, – közölte a Fehér Ház.

Antony Blinken külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy eddig is Szinwár volt a Hamász fő döntéshozója, hangsúlyozta – a túszalku-megállapodás „rajta múlik,” – majd hozzátette, miszerint mind Izraelnek, mind a Hamásznak kerülnie kell az olyan lépéseket, amelyek akadályozzák az alku véglegesítését, és azon kell dolgozniuk, hogy „késedelem és kifogások nélkül lezárják azt. Itt az ideje, hogy az igenre összpontosítsunk.”

Hanije teheráni, illetve a Hezbollah legfőbb katonai parancsnoka bejrúti likvidálását követően beígért iráni megtorlással kapcsolatban Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok közvetlenül Irán és Izrael figyelmét is felhívta arra, hogy senkinek sem érdeke a közel-keleti konfliktus eszkalálódása. Továbbá hangsúlyozta, hogy a további támadások kiszámíthatatlan, és ellenőrizhetetlen következményekhez vezethetnek, ezért kulcsfontosságúak a feszültség csökkentésére irányuló lépések.

Az Izraeli Védelmi Erők kedden megerősítette, hogy a 75 éves Bilha Jinont – akit hivatalosan a Hamász október 7-i támadása óta eltűntként tartottak nyilván, férjével – a 78 éves Jáákovval együtt aznap terroristák megölték.

Tíz hónappal a mészárlás után olyan bizonyítékokat találtak, amelyek megerősítik, miszerint a házaspárt otthonunkban gyilkolták meg. Bár a hadsereg mindaddig nem mondta ki a végső szót, amíg meggyőző bizonyítékokat nem talált, gyerekeiknek nem voltak kétségeik. Kizártnak tartották, hogy Bilhá túlélte volna, és röviddel a támadás után úgy döntöttek, hogy mindkettőjükért megtartják a sivát.

Bilhá és Jáákov háza teljesen leégett, amikor Szimchát Tóra ünnepén a Hamász siklóernyős terroristái, többek között a gázai övezet melletti Netiv Ha’aszara mosávba is beszivárogtak. Bilhát eredetileg férjével együtt halottnak hitték, de DNS bizonyítékok hiánya miatt a hadsereg végül visszavonta a következtetést.

Azt eleve kizártnak tartották, hogy a terroristák elhurcolták volna, mivel az alig 1000 fős Netiv Ha’aszarából október hetedikén nem történt emberrablás. A hadsereg végül tegnap közölte, hogy „egy összetett vizsgálati és nyomozati eljárást követően,” a Jinon család otthonában nemrég talált leletek alapján megerősítésre került, hogy Bilhát október 7-én megölték. Halálát egészségügyi szakértőkből, a katonaság, a rendőrség tisztviselőiből, és a főrabbiból álló testület állapította meg.

Bilhát és Jáákovot öt gyermekük, Mor, Majan, Maoz, Magal és Magen, valamint 11 unokájuk gyászolja. 

Az utolsó életjelet a támadás reggelen egy telefonos üzenet révén küldték, miszerint „a biztonsági szobában ülnek, a ház zárva van, és sok lövést és rakétát hallanak,” majd néhány perc múlva megszakadt a kapcsolat, amikor házuk közvetlen találatot kapott, és perceken belül lángokban állt.

A házaspár végrendeletében azt kérte, hogy maradványaikat hamvasszák el, és szórják szét a mosáv területén. Nyilatkozataik során, gyerekeik hangsúlyozták, hogy szüleik élethosszig tartó békeaktivisták voltak, akik hittek a kapcsolatteremtésben, és a hídépítésben.

Maoz Jinon egy korábbi interjú kapcsán elmondta, hogy még ezekben az elképzelhetetlen időkben is folytatni fogja a békére való törekvést, „édesanyám örökségének részeként. Az anyámért, és az apámért teszem. Mindig lesz okunk a gyűlöletre. De azt mondom, hogy egy nap el kell kezdenünk használni a megbékélés, a megbocsátás erejét.”

The post Reggeli hírek – Szinwár vette át Hanije szerepét, és gyász first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version