SzántóGráf

Tűzszüneti remények, helyzet és Szde Teiman másként

Avi/ujkelet.live

A háború 306. napja, túszok: John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán kijelentette, hogy ,,közelebb vagyunk mint valaha” a túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodáshoz.

,,Mindkét fél előtt van egy jó javaslat, és mindkettőjüknek el kell fogadnia ezt a javaslatot… Természetesen nem akarunk semmiféle totális regionális háborút látni, és a jelek arra utalnak, hogy a térség pártjai sem akarnak” – mondta Kirby.

A Miniszterelnöki Hivatal reakciója: ,,Izrael már egyértelmű javaslatot tett, és már múlt szombaton Kairóba küldte a tárgyalóküldöttséget. A Hamásztól ez idáig nem érkezett válasz.”

A Hamász terrorszervezet vezetőjéről, Jechíje Szinwarról szólva Kirby azt mondta, hogy ,,a férfi egy terrorista. Rettenetesen sok vér tapad a kezéhez”, ugyanakkor elismerte, hogy központi szerepet játszik a túszok szabadon bocsátásával kapcsolatos tárgyalásokban.

,,Mindig is ő volt a fő döntéshozó a tárgyalásokon ebben a kilenc hónapban. Valójában semmi sem változik ebben a tekintetben” – mondta Kirby. ,,És mint fő döntéshozónak döntenie kell… El kell fogadnia a megállapodást.”

,,A megállapodást még nem fogadták el, mert egyik fél sem írta alá” – tette hozzá Kirby. ,,Úgy gondoljuk, hogy mindkét félnek teljesítenie kell az utolsó részét a munkának, hogy dűlőre jussunk… Úgy gondoljuk, hogy a különbségek elég kicsik ahhoz, hogy áthidalják őket.”


Helyzet: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerdán a Tel Nof légitámaszponton a légierő legénységével beszélve azt mondta, hogy Izrael fokozott készültségben van, és képes lesz gyorsan reagálni bármilyen támadásra.

,,Tudni fogjuk, hogyan indítsunk nagyon gyors támadást Libanonban, Gázában, a Közel-Keleten bárhol, a föld felett és a föld alatt” – mondta Halevi.

,,Nagyon világos üzenetet fogunk küldeni ellenségeinknek, azoknak, akik megtámadnak minket, azoknak, akik minden beszédükben arról beszélnek, hogyan el akarják pusztítani Izrael államot, csapást mérünk rájuk, és folytatjuk az erősödést”.

Szinwarról Halevi a következőt mondta: ,,Jechíje Szinwar tegnap új titulust kapott, ő a Hamász politikai szárnyának vezetője. Ez a politikai cím nem mentesíti őt az alól, hogy ő egy gyilkos, aki részt vett a teljes tervezésében és lebonyolításában abban, ami október 7-én történt, így a titulus váltás nemcsak hogy nem akadályoz bennünket abban, hogy keressük, hanem ösztönöz is minket, és erőfeszítéseket teszünk, hogy megtaláljuk, megtámadjuk”.


Készültségben: Izrael becslése szerint a Hezbollah terrorszervezet Irán előtt fog támadni, és ez a következő napokban meg fog történni, jelentette ma este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Ez azt jelenti, hogy a terrorszervezet már eldöntötte, mikor, hogyan és milyen mértékben támad. Ami a várható iráni választ illeti, továbbra is vannak kérdőjelek Teherán támadás kockáztatására való készségét és annak következményeit illetően.

Izraelben még mindig megpróbálják befolyásolni a bosszú intenzitását non-stop üzenetekkel és fenyegetéssel, hogy mi történhet Libanonnal, ha túlreagálnak.

Jelenleg nincs új utasítás a polgároknak a Polgárvédelmi Parancsnokságtól. Amikor Izrael észleli, hogy a támadás elstartol, tájékoztatja a polgárokat. Arra számítanak, hogy a Hezbollah és Irán katonai célpontokat fog támadni.

A légierő, a hírszerző hadosztály és az amerikai erők a régióban nagyon magas készültségben vannak, amivel a Hezbollah és Irán is tisztában van, és ez még befolyásolhatja az általuk tervezett bosszú intenzitását.


Északi front: Számos gyanús légi célpontot küldtek este Libanonból Felső-Galilea és a Golán-fennsík felé, melyekre elfogórakétákat lőttek ki. Számos becsapódásról számoltak be – ez arra utal, hogy az elfogás sikertelen volt – a Golán-fennsík északi részén, sérülés nem történt.

Tűz keletkezett egy erdőben Kadita mellett:

Izraeli vadászgépek szerdán a Hezbollah terror-infrastruktúráit támadták a dél-libanoni Haltában és Kafr Kilában.

Továbbá csapást mértek a dél-libanoni Kunine-ben a Hezbollah rakétavetőjére, míg a tüzérség Blida területét támadta ,,fenyegetés elhárítása” céljából.


Németország válaszol: A német kormány határozottan elutasította Becalel Szmotrich pénzügyminiszter ,,elfogadhatatlan és megdöbbentő megjegyzéseit” a gázaik éheztetése kapcsán, áll az izraeli német nagykövet közleményében.

,,A nemzetközi jog és az emberiesség alapelve megvédeni a civileket egy háborúban, és hozzáférést biztosítani számukra a vízhez és az élelemhez” – tette hozzá a közlemény.

Szmotrich hétfőn Jad Binjaminban egy konferencián, amelynek a jobboldali Israel Hayom adott otthont, kijelentette: „Segélyt viszünk be, mert nincs más választásunk. A jelenlegi globális valóságban nem tudjuk kezelni a háborút. Senki sem hagyja nekünk, hogy kétmillió civil éhen hálását okozzuk, még akkor sem, ha ez indokolt és erkölcsös lenne, amíg a túszok vissza nem térnek.”

„A humanitarizmus humanitarizmusért cserébe erkölcsileg indokolt – de mit tehetünk? Ma egy bizonyos valóságban élünk, nemzetközi legitimációra van szükségünk ehhez a háborúhoz.”


Szde Teiman: Több mint egy hét telt el azóta, hogy tíz tartalékost letartóztattak egy Hamász terrorista bántalmazásának gyanúja miatt, ami heves zavargásokhoz és tüntetők betöréséhez vezetett a hadbíróság épületébe Beit Lidben. Tegnap este a 12-es csatorna felfedte a nyomozóközponttól származó felvételt, amely bemutatja – a katonai ügyészség szerint -, hogyan támadták meg állítólag a katonák a Hamász terroristát.

A felvétel elején a hamászos foglyok láthatók a földön fekve, megkötözve és bekötött szemmel. Hirtelen a 100-as egység tartalékos katonáiból álló csoport látható, amint félre viszik az egyik terroristát. A jelek szerint tudatában vannak, hogy a biztonsági kamerák rögzítik őket, és pajzsokkal próbálják elrejteni tetteiket. Órákkal később a palesztint súlyos állapotban kórházba szállították.

A felvételen szereplő terrorista nem vett részt az október 7-i mészárlásban, és nem volt tagja a Nukba erőknek. A Katonai Hírszerzés információi szerint a Hamász egyik rendőre, aki a kábítószer bűnözés elleni osztályon dolgozott. Az ügyében benyújtott titkosszolgálati jelentésben ennek ellenére az áll, hogy tagja azoknak az erőknek, amelyek ellenségeskedést folytatnak Izrael ellen, és hangsúlyozták, hogy rendkívül veszélyes lenne szabadon engedni.

A terroristát nem a háború elején, hanem márciusban tartóztatták le. Az állításokkal ellentétben nem a Hamász Dzsabalijában bevetett századparancsnoka volt, hanem a Dzsabalija menekülttáborban élt. A héberben a századparancsnok (mafked pluga) és a menekülttábor (machane plitim) rövidítése (m.p.) ugyanaz.

A csatorna arról is beszámolt, hogy az ügy gyanúsítottjai közül kettőről kiderült, hogy elbukott a poligráf-vizsgálaton. A két gyanúsítottnak két azonos kérdést tettek fel. Az egyik: ,,Behelyeztél egy tárgyat a palesztin végbélnyílásába a kutatás során?” A második: ,,Eltitkolod annak a személynek a kilétét, aki tárgyat helyezett a palesztin végbélnyílásába?” A gyanúsítottak mindkét kérdésre nemmel válaszoltak. A poligráfos vizsgáló megállapította, hogy a két feltett kérdés kapcsán a két gyanúsított nem mondott igazat.

Vasárnapig meghosszabbították az ügyben érintett öt tartalékos katonának a letartóztatását.

A hadsereg szerint a katonákat súlyos szodómiával (a nemi erőszakkal egyenértékű vád), súlyosbító körülmények között elkövetett testi sértéssel, súlyosbított körülmények között elkövetett bántalmazással és katonához nem illő magatartással gyanúsítják.

The post Tűzszüneti remények, helyzet és Szde Teiman másként first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version