SzántóGráf

Likvidálás Gázában és Libanonban, és a régió tűzszünetben reménykedik

Avi/ujkelet.live

A háború 309. napja, déli front: Szombat reggel az Izraeli Védelmi Erők a hírszerzési szolgálatok irányításával dróncsapást mért terroristákra, akik egy mecset közelében lévő iskola létesítménybe beágyazott parancsnoki főhadiszálláson voltak, Daradzs-Tuffa térségében, amely Gázaváros lakóinak menedékhelyeként szolgál.

A főhadiszállást a Hamász terrorszervezet búvóhelyként használta terroristáinak, valamint terrortevékenység tervezésére és végrehajtására az izraeli erők és Izrael Állam ellen.

A támadás végrehajtása előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a precíziós lőszerek használatát.

,,A Hamász terrorszervezet szisztematikusan megsérti a nemzetközi jogot, és polgári menedékhelyekről tevékenykedik, élő pajzsként használva a lakosságot terrorista tevékenységéhez” – hangsúlyozta az izraeli hadsereg nyilatkozata.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este a Hezbollah terrorszervezet rakétaindítóit támadták, melyek rakétatámadásra készek voltak Izrael északi része ellen Khiamban.

Továbbá terror-infrastruktúrákat támadtak a dél-libanoni Ajta as-Sabban, Markabában, Mhaibibben és Kafr Kilában.

Korábban pénteken a tüzérség Majsz al-Dzsabalt ágyúzta, ahonnan rakétakilövéseket azonosítottak Izraelre.


Likvidálás: Pénteken drónnal likvidálták Szidonban Szamer al-Hadzs terroristát, a Hamász terrorszervezet egyik parancsnokát, aki ,,terrortámadások előmozdításáért és Libanonból Izraelre irányított rakétatámadásokért” volt felelős.

A terrorista volt a parancsnoka a Hamász erőinek az Ain aal-Hilweh palesztin menekülttáborban Szidon mellett, és feladata volt terroristák toborzása és kiképzése Izrael Állam elleni támadásokhoz.


Feltételek Tegnap este a médiának kiszivárogtatták az izraeli követeléseket a túszok szabadon bocsátására és a harcok beszüntetésére irányuló megállapodás megkötéséhez.

Izrael követeli az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó feletti ellenőrzést – és kijelenti, hogy a Hamász terrorszervezet nem lehet a Rafah átkelőnél. A követelésekben nem szerepel ,,a felügyeleti mechanizmus” kifejezés, de azt írták, hogy a fegyveresek Gázai övezet északi részére való bejutásának megakadályozását a felek ,,megállapodás útján” garantálják.

Izraelben követelik, hogy maximalizálják a szabadon engedendő életben lévő túszok számát, miközben Izrael kezében marad a döntés, hogy meghatározza, a túszok közül ki felel meg a humanitárius szabadon bocsátás követelményeinek. Izrael továbbá azt akarja, hogy a véres kezű biztonsági foglyokat, akiket a megállapodás részeként szabadon engednek, deportálják a Gázai övezeten kívülre.


Az utolsó esély: A túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokban részt vevő egyik tisztviselő a tárgyalások várható folytatását ,,az utolsó lehetőség csúcstalálkozójaként” határozta meg. A forrás a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak figyelmeztetett: ,,Nem lesz alku, ha Bibi [Binjámin Netanjahu miniszterelnök] és [Jechíje] Szinwar nem mutat rugalmasságot. Ezt tekintik az utolsó körnek – mert a túszok egyszerűen meghalnak.”

Az ügy részleteit jól ismerő források szerint a Fehér Ház csütörtökre tűzte ki a tárgyalások időpontját, abban a reményben, hogy addigra jelentős rugalmasság lesz mindkét oldalon. Lehetséges, hogy az is befolyásolta az időpont kitűzését, hogy csütörtökre megérkezik a Hezbollah terrorszervezet válasza vezérkari főnöke, Fuad Sukr meggyilkolására.

A csúcstalálkozóra várhatóan Dohában kerül sor, de még nem dőlt el, hogy ki lesz a házigazdája – Egyiptom vagy Katar. Az izraeli delegáció élén várhatóan a Moszad vezetője, David Barnea áll majd. A csúcstalálkozó idejére jelentős párbeszéd várható a közvetítőkkel – és főként annak érdekében, hogy Egyiptommal a Philadelphia-folyosó és a Rafah átkelőt illetően megegyezés szülessen.

Az izraeli álláspont részleteit ismerő forrás szerint tilos a családokat és a nyilvánosságot félrevezetni, és egyelőre nincs előrelépés. Egy másik forrás hangsúlyozta, ha a felek közötti nézeteltéréseket áthidalják, a csütörtöki csúcstalálkozót követően, napokon belül el lehet indítani az alkut.


Mi forog kockán: Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok vezetőinek kezdeményezéséről, hogy már a jövő héten előmozdítsák a megállapodást – a régió egyik, a tárgyalásokon részt vevő ország magas rangú tisztviselője a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak a következőt nyilatkozta: „A vezetők ezen kezdeményezése nem csak az egyének, hanem az egész régió számára kritikus, hiszen célja a jelenlegi konfliktus jelentős eszkalációjának megakadályozása.”

A közvetítők csütörtök esti váratlan nyilatkozatának egyik megfontolása az a remény, hogy egy ilyen nyilatkozat némi változáshoz vezet Iránban és a Hezbollah Izrael elleni tervezett válaszában, a Hamász-vezér, Iszmail Hanije és a Hezbollah vezérkari főnökének meggyilkolását követően. ,,Senki sem tudja, hogy megtörténik-e, senki sem tudja, hogy lesz-e hatása. De van itt egy kísérlet rá” – tették hozzá más források.


Mindeközben: A Telegraph pénteki értesülései szerint Irán új elnöke a keményvonalas Iszlám Forradalmi Gárda ellen harcol, hogy megakadályozzon egy totális háborút Izraellel.

A teheráni hatóságok megosztottak abban, hogy hogyan reagáljanak Iszmáil Hanije, a Hamász politikai szárnyának vezetőjének július 31-i iráni fővárosban történt meggyilkolására.

A Forradalomi Gárda megpróbálja aláásni Peszeskjánt az Izrael elleni agresszívabb megtorlás érdekében, nyilatkozták az elnök tanácsadói.


Kitérő: A Fehér Ház pénteken azzal vádolta a szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminisztert, hogy hajlandó feláldozni a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli és amerikai túszok életét, jelentette a Walla hírportál.

Péntek reggel Szmotrich közleményt adott ki, amelyben támadta az Egyesült Államokat, Egyiptomot és Katart, és azzal vádolta őket, hogy nyomást gyakorolnak Izraelre, hogy ,,leállítsa a háborút és beleegyezzen egy megadási megállapodásba”.

A Fehér Ház szóvivője, John Kirby felolvasta a Szmotrich megjegyzéseire adott előre elkészített megjegyzéseket, ,,abszurdnak és felháborítónak” nevezve azokat.

Szmotrich, a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és pártjaik kritikusak Netanjahu koalíciójának stabilitása szempontjából.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Likvidálás Gázában és Libanonban, és a régió tűzszünetben reménykedik first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version