SzántóGráf

Kiürítés Khan Juneszben, több tucat rakéta Libanonból és munkabaleset

Avi/ujkelet.live

A háború 313. napja, délután, déli front: Miután a Hamász terrorszervezet tegnap megkísérelt rakétatámadást végrehajani a dél-gázai Khan Juneszből Tel-Aviv ellen, az Izraeli Védelmi Erők új kiürítési parancsot adott ki a térségben tartózkodó palesztinok számára.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes közzétette azoknak a zónáknak a listáját, amelyeket ki kell üríteni, felszólítva a kijelölt területeken tartózkodó palesztinokat, hogy meneküljenek az izraeli által kijelölt humanitárius övezetbe.

Az izraeli hadsereg jelenleg offenzívát hajt végre Khan Juneszben. A rajtaütés előtt a hadsereg evakuálási parancsot adott ki Khan Junesz többi területére.

Két rakétát lőtt ki a Hamász tegnap délután, az egyik Tel-Aviv partjainál landolt a tengerben, a másik pedig nem jutott át a határon.

Nem sokkal a rakétatámadást követően a légierő 98. hadosztály irányításával drónnal csapást mért terrorcélpontokra a területen, ahonnan a rakétákat kilőtték. A hadsereg szerint a kilövéseket a humanitárius folyosó térségében hajtották végre Khan Juneszben.

A hadsereg továbbá ideiglenesen lezárt egy utat a dél-gázai Rafahban, amelyet humanitárius segélyek szállítására használnak a palesztinoknak, miután a Hamász tüzet nyitott a területre. A nyilatkozat szerint az útvonalon a szállításokat ideiglenesen leállították, ,,mivel a terület aktív harci övezetté vált. A humanitárius területeken és a sűrűn lakott területeken folytatott terrortevékenység károsítja a humanitárius koordinációt és a segélyek elosztását”.


Északi front: A légierő tegnap dróntámadást hajtott végre a dél-libanoni Baraachitban, megölve a Hezbollah terrorszervezet úgynevezett Déli Front egységének, a terrorcsoport dél-libanoni regionális parancsnokságának két tagját. A Hezbollah október óta eddig 407 terroristája halálát vállalta hivatalosan.

A 810. „Hegyi” Regionális Dandár tankjai pedig a Hezbollah terroristáit támadták a Dov-hegy körzetében lévő megfigyelőállomáson.

Ezenkívül csapást mértek a Hezbollah által használt épületekre Chihine-ben és Aalma as-Sabban, valamint egy irányított páncéltörő rakétakilövő állást Ajta as-Sabban.

Este mintegy tizenöt rakétát lőttek ki Libanonból az észak-izraeli Malkia területére, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Mindeközben a hadsereg dróncsapásokat hajtott végre a Hezbollah két megtöltött rakétavetőjére, Tiriben és Zibqinben.

Az éjszaka a Hezbollah mintegy huszonöt rakétát lőtt ki Felső-Galileára, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

A támadás következtében aktiválódtak a szirénák a Meron-hegy környékén, köztük Hurfeis, Elkos, Fasszuta és Beit Dzsann közösségekben.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, mondván, egy katonai bázist vett célba a területen.

Az izraeli hadsereg az éjszaka egy rakétavetőt és egy katonai épületet támadott a dél-libanoni Kafr Kilában és a-Tiriben.


Terror: Határrendészek tegnap este agyonlőttek egy palesztin kiskorú terroristát, aki Molotov-koktélokat hajított át más gyanúsítottakkal a Júdea és Szamária mentén futó biztonsági fal fölött Jeruzsálem közelében.

A tisztek lesben várakoztak Jeruzsálem északkeleti Piszgat Ze’ev negyedében, miután a közelmúltban Molotov-koktél támadások történtek a környéken.

A tisztek azonosították gyanúsítottak egy csoportját. Egy ponton a határrendészet egyik mesterlövésze tüzet nyitott az egyik gyanúsítottra, aki felmászott a falra, és átdobott egy Molotov-koktélt. A többi gyanúsított elszökött a helyszínről.

A rendőrség tájékoztatása szerint a megsebesült, 16 éves palesztin, Anata közösség lakója orvosi ellátást kapott, bár nem sokkal később halottnak nyilvánították.


„Munkabaleset”: Tegnap este felrobbant egy autóba rakott bomba benne két terroristával, feltehetően „munkabalesetben” a Hebron melletti Halhul közelében.

A járműben lévő két terrorista súlyosan megsérült, valamint két másik személy szintén megsérült. Az incidensnek izraeli sérültje nem volt.

Egy biztonsági forrás szerint az eset után a Jehuda Dandár erői bementek Halhulba, hogy átfésüljék és kivizsgálják a robbanás területét.


Terrorelhárítás: Az izraeli biztonsági erők szerda reggel terrorelhárító műveletet indított Tubasz városában és a szomszédos Tamun közösségben, melyek a Palesztin Hatósághoz tartoznak.

A katonák megöltek egy fegyveres terroristát, és többeket megsebesítettek a tűzharcok közepette. Több keresett palesztint is őrizetbe vettek, és fegyvereket foglaltak le.

A művelet során Tamunban dróncsapást hajtottak végre egy csapat fegyveres terrorista ellen.


Hebron: Szokatlan és súlyos incidens történt hétfőn este a pátriárkák barlangja közelében, Hebronban. Egy repeszgránát robbant az izraeli hadsereg és a határrendészet közös őrhelyén, ami egy katona könnyű sérüléséhez vezetett.

Az előzetes vizsgálat során kiderült, hogy a Pátriárkák barlangjánál őrszolgálatot teljesítő katonanő a poszthoz ment, ahol az izraeli hadsereg katonái tartózkodtak, és megkérte az egyik katonát, hogy nézze meg a birtokában lévő gránátot. Abban a hitben, hogy gyakorlógránátról van szó, kihúzta a biztosító szeget, és leejtette a padlóra.

A helyszínen lévő harcosok azt kiáltották, hogy ,,gránát”, és egy közeli fal mögé, illetve az őrhely belsejébe menekültek. Néhány másodperccel később a gránát felrobbant. A női harcost könnyebben megsebesítették a repeszek.

A biztonsági tisztviselők az incidenst ,,játék fegyverrel”-nek minősítették, és hangsúlyozták, hogy ez akár súlyos katasztrófával is végződhetett volna. A súlyos incidenst követően a katonai rendőrség és a rendőrség belső ellenőrzési osztálya vizsgálatot indított.

Kedden a határrendészet valamennyi parancsnoka köteles volt biztonsági órákat tartani a katonáknak, különös tekintettel a fegyverek és harci eszközök használatára a rutin-, tréningező és hadműveleti tevékenységek során.

The post Kiürítés Khan Juneszben, több tucat rakéta Libanonból és munkabaleset first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version