SzántóGráf

Az egyetlen, aki tud tárgyalni, és 50 rakéta reggelire Libanonból

Avi/ujkelet.live

A háború 320. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők légicsapásokat hajtott végre az éjszaka a Hezbollah terrorszervezet fegyverraktárai ellen Libanon mélyén, a Beqaa-völgyben. A támadások után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek fegyverek jelenlétére utaltak a raktárakban.

Továbbá a hadsereg célba vett egy létesítményt, melyet a Hezbollah légvédelmi egysége használt Beqaa térségében és veszélyt jelentett a légierő légi járműveire.

Szintén az éjszaka számos csapást hajtottak végre Dél-Libanonban: A légierő drónja megsemmített egy rakétavetőt Abu Sasban, mellyel tegnap Ja’ara területét támadták. Drónnal megölték a Hezbollah egyik operativját Hamul területén. Továbbá katonai épületeket támadtak Ajta as-Sab, Ramyeh és Tallouseh térségében.

Vadászgépek az éjszaka megölték a Hezbollah terroristáját a dél-libanoni Beit Lifben.

Reggel mintegy ötven rakétát lőttek ki Libanonból a Golán-fennsíkon lévő Katzrinra. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, de volt ami a városban csapódott be, súlyos károkat okozva.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy harmincas éveiben járó férfi közepesen súlyos sérüléseket szenvedett repeszek miatt, miután egy rakéta a háza udvarában landolt.

A rakétatámadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy egy közeli katonai bázist vett célba Katyuska rakétákkal, válaszul az éjszakai izraeli támadásokért.


Terrorelhárítás: A közelmúltban meghiúsításra került egy terrortámadás, mely járműveket vett volna célba Molotov-koktélokkal a 85-ös úton Nyugat-Galileában.

Ma nyilvánosságra hozták, hogy vádat emelnek a Haifai Kerületi Bíróságon két kiskorú, Madzsd al-Krumból származó izraeli arabok ellen, miután Molotov-koktélokat készítettek, és megpróbáltak felgyújtani egy erdőt.

A terroristák Sabak belbiztonsági szolgálat általi kihallgatása során kiderült, hogy az éjszakai órákban a lakóhelyükhöz közeli benzinkúthoz mentek, ahol megtöltöttek egy benzintartályt, majd elektromos kerékpárokkal továbbmentek egy közeli parkolóba, és megkezdték a Molotov-koktélok készítését, miközben rögzítették tetteiket a telefonjukon.

A rendőrség és a Sabak közleménye szerint a két gyanúsított azt tervezte, hogy Molotov-koktélokkal dobálják meg a 85-ös úton közlekedő zsidó járműveket. A letartóztatási helyszínen a tervet megerősítő bizonyítékokat találtak. Ráadásul a terroristák a közeli erdő felgyújtását is tervezték.


Túszok: A túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás tárgyalócsoportjának tisztviselői bírálták Binjámin Netanjahu miniszterelnököt a Tikva és Gvura Fórumok tagjaihoz intézett szavaiért, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

,,Netanjahu nyilatkozatának célja a tárgyalások megfurása volt. Nincs más magyarázat” – mondták a források. Szerintük „a miniszterelnök tudja, hogy kritikus időszakban vagyunk, amikor a Philadelphi- és a Netzarim-folyosó megoldásán dolgozunk, a következő csúcs előtt. Tudja, hogy van előrelépés, és olyan kijelentéseket tesz, amelyek szembe mennek a közvetítőkkel megbeszéltekkel.”

A kormányfőhöz közeli források visszautasították a megjegyzéseket, és azt mondták: ,,Ha valaki a tárgyalócsoportból nincs megelégedve azzal, ahogy a miniszterelnök a tárgyalásokat folytatja, akkor nyugodtan felállhat és távozhat.”

A felek között fennálló nagy feszültség ellenére a tárgyalócsoport illetékesei szerint a tárgyalások jelenlegi szakaszában nincs lehetőség a távozásukra, mivel szerintük a tárgyalások kritikus ponton vannak.

Reggel folytatódott a támadás a tárgyalásokban részt vevő egyik tisztségviselő részéről, aki szerint a tárgyalócsapatból többen tegnap estig Katarban maradtak, ,,kétségbeesetten próbálták megmenteni a megállapodás lehetőségét”.

,,Ez a konkrét tárgyalás a miniszterelnök teljes felelőssége – és az ő irányítása alatt áll” – mondta a tisztviselő a KAN közrádiónak, utalva arra, hogy a miniszterelnök ragaszkodik a megállapodás fő vitapontjához, ami a Philadelphi-folyosóval kapcsolatos. A forrás hangsúlyozta: Netanjahu lesz a felelős a tárgyalások eredményeiért.

A Miniszterelnöki Hivatal reakciója: ,,Újabb álhír azoktól, akik a Hamász hamis propagandáját visszhangozzák, akik [a Hamász] Netanjahu miniszterelnökkel ellentétben elutasították az amerikai közvetítői ajánlatot, és még tárgyalásra sem hajlandók.”

Az emlegetett Philadelphi: Netanjahu miniszterelnök találkozója Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel nem vezetett a felek közötti nézeteltérések feloldásához. A nézeteltérések még nem rendeződtek, az optimizmust sugárzó amerikai nyilatkozatok ellenére. ,,A Hamász és Izrael közötti akadályok ugyanazok maradnak, a látogatás nem hozott előrelépést.”

Netanjahu a riportok szerint ragaszkodott ahhoz, hogy az izraeli hadsereg erőit a Philadelphi-folyosón hagyják nagy arányban és több ponton. A miniszterelnök javaslata ellenére Izrael megvizsgálta a folyosón maradó tervezett erők előzetes csökkentésének lehetőségét.

A haderők nagysága és a száma a pontoknak, ahol a határ mentén állomásoznának az egyik téma, amelyet Izrael tárgyal az Egyesült Államokkal és Egyiptommal. Az Egyiptommal kötött békemegállapodások tükrében a bevetett erők mennyisége a folyosó mentén előre korlátozott.

A tárgyalások részleteit ismerő források arról számoltak be az izraeli médiának, hogy a Philadelphi-folyosón lévő erők nagysága ,,nagyon jelentős pont”, amely Izrael és a közvetítők közötti vita középpontjában áll.

Emellett Netanjahu korábbi nyilatkozataival ellentétben Izrael beleegyezett a Netzarim folyosóról való kivonulásba, és egy frissített dokumentum szerint, amelyet átadtak a közvetítőknek, Izrael nem ragaszkodott semmilyen mechanizmus lérehozásához. Ugyanakkor Izraelnek fontos volt tisztázni, hogy ,,a fegyveresek északra való visszatérésének megakadályozását garantálják és a megállapodás szerint végrehajtják”.


Netanjahu és a tárgyalók: A 13-as csatorna tegnap esti riportja szerint az elmúlt napokban tartott megbeszélésen Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy ő ,,tudja, hogy kell jól tárgyalni”. Majd felháborító összehasonlítást tett – és azt állította: ,,tárgyalásokat folytattam a Hisztadruttal”, avagy a Munkavállalók Szakszervezetével.

A biztonsági szervezet magas rangú tisztviselői felháborodtak, és azt mondták Netanjahunak, hogy ,,a Hisztadruttal szemben van idő, míg a túszok meghalhatnak”. A Miniszterelnöki Hivatal először nem volt hajlandó kommentálni a riportot, de később a következőt nyilatkozta: ,,Netanjahu miniszterelnök nem tett egyenlőség jelet a Hisztadruttal folytatott tárgyalások és a Hamásszal folytatott tárgyalások között. Épp ellenkezőleg. A miniszterelnök egyértelműen azt állította, hogy a Hisztadruttal folytatott tárgyalásoktól eltérően – ami költségvetési kérdés – a túszok ügyének tárgyalása létkérdés. Pontosan emiatt Netanjahu miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, hogy maximalizálják a terv első szakaszában szabadon engedendő életben lévő túszok számát.”

Arnon Bar-David, a Hisztadrut elnöke a következőt reagálta: ,,A Hamász gyilkos terrorszervezettel és a Hisztadruttal folytatott tárgyalásaival folytatott párhuzam nem kevesebb, mint uszítás határát súroló szégyen. Miniszterelnök úr, megértjük, hogy fáradt, és nagy a felelőssége – de ezúttal egy lépéssel túl messzire ment. Kérjen bocsánatot egymillió munkástól, akik a gazdaságot hajtják, és akik közül sokan tartalékos szolgálatban vannak. Arra számítunk, hogy elkezdi irányítani az országot, és megtanulja a Hisztadruttól és annak vezetőjétől, Arnon Bar-Davidtól, mi az államférfiúság és vezetési képesség, amely az izraeli társadalom minden részét látja.”

The post Az egyetlen, aki tud tárgyalni, és 50 rakéta reggelire Libanonból first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version