SzántóGráf

Bosszú a kivégzett túszokért?

Avi/ujkelet.live

A háború 336. napja: Pontosan egy héttel a hat túsz meggyilkolásának becsült időpontja után, most is úgy tűnik, hogy a Gázában lévő túszok szabadon bocsátását lehetővé tevő megállapodás messze van.

A 13-as csatorna tegnap este arról számolt be, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök különleges megbeszélést hívott össze aznap estére, amelynek témája a túszok meggyilkolására adott válasz kérdése és megosztja a kabinetet. Netanjahu úgy döntött, hogy nem a kibővített kabinettel tartja a megbeszélést, de berendelte Joáv Galant védelmi minisztert és Ron Dermer stratégiai minisztert.

A biztonsági szervezet forrásai bírálták a lépést, és azt nyilatkozták a csatornák, hogy ,,jelenleg nem helyénvaló megtorló akciót indítani a túszok meggyilkolása miatt. Jelenleg a miniszterelnöknek az alku megkötése érdekében kell intézkednie.”

A riport megjegyezte, hogy a biztonsági tisztviselők valószínűleg közlik a miniszterelnökkel, hogy nehéz lenne bosszúból büntetőintézkedést végrehajtani, mivel a hadsereg már mindenhol harcol a Hamász terrorszervezettel, ahol szükséges. Továbbá minden bosszúállásnak tekintett lépés árthat a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásoknak és méginkább veszélyezteti az életüket is.


A túszok: Tegnap megbeszélésre került sor a védelmi és biztonsági szervezetek vezetői és Netanjahu miniszterelnök között, hogy lássák, merre tart a katonai intézkedés, ha nem jön létre megállapodás a Hamász terrorszervezettel, jelentette a 12-es csatorna. Az izraeli álláspontok megkeményítése távolabbra taszította az alkut, és a biztonsági szervezet arra készül, hogy a tárgyalások kudarcot vallanak és északon eszkalálódik a helyzet.

A súlypont észak felé fog elmozdulni

Az egyiptomi jelzések és az aggodalom Izraelben

Mindeközben Egyiptom folytatja Izrael vádjainak elutasítását, miszerint Kairó nem tudta megakadályozni a Gázába irányuló csempészetet, és egy „magas rangú egyiptomi forrás” azt nyilatkozta az Al-Kahera al-Ikhbarijának, hogy Netanjahu kijelentései irreálisak, és „megpróbál más országokat hibáztatni azért, mert nem érte el céljait a Gázai övezetben.”

Üzenetek: Washington üzenetet küldött Izraelnek, hogy „ellenzi Joáv Gallant védelmi miniszter [potenciális] kirúgását”, és kijelentette, hogy „elégedettek az együttműködéssel” vele – jelentette tegnap a 13-as csatorna, megjegyezve, hogy az üzenet „udvarias, de egyértelmű volt”..

Ezen túlmenően, egy esetleges szélesebb körű regionális háborúval és iráni támadással kapcsolatban is üzenetet küldtek, mondván, a feszültséget valamikor csökkenteni kell, mert „az [amerikai] repülőgép-hordozók nem maradhatnak örökké a térségben”.


Követelés: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter pénteken levélben fordult Netanjahu miniszterelnökhöz, azzal a kéréssel, hogy vegyék be a háború célkitűzései közé a Hamász és más terrorszervezetek legyőzését Júdea és Szamáriában.

Ben-Gvir miniszter levelében leszögezte, hogy az október 7-i mészárlást ,,egy súlyos összeesküvés eredményeként hajtották végre, aminek következtében jelenleg több fronton is háborúzunk, ezek egyike a Júdea és Szamária front”.

„Sajnos azonban ezen a fronton a koncepció még mindig szinte teljes egészében létezik. A Palesztin Hatóság lakosainak mozgása az utakon szabadon engedélyezett, a terrorszervezetek pedig jelentősen megerősödnek. Ezt tükrözi a különböző terrorszervezetek közelmúltbeli, különböző eszközökkel történő halálos terrortámadások végrehajtására irányuló kísérleteinek meredek növekedése, a vasárnap végrehajtott gyilkos lövöldözős terrortámadásban három izraeli rendőrt gyilkoltak meg a Tarqumija átkelőnél”.

Zárásul Ben-Gvir a következőket írta: „Az előbbiek tükrében szeretném egy elvi és kritikus döntés meghozatalát a soron következő kormányülésen, aminek azonnali operatív eszközökben kell kifejeződnie, miszerint a Hamászra mért vereség, ill. más terrorszervezetekre Júdea és Szamáriában bekerülnek a háború céljai közé.”


Szamária: Az elmúlt másfél hétben az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és az határrendészet erői a Menase Regionális Dandár alá tartozó Dzsenin (Szamária, Palesztin Hatóság területe) régiójában vannak bevetve.

Az erők eddig 14 terroristát öltek meg, több mint 30 gyanúsítottat tartóztattak le, mintegy 30 utak alá rejtett robbanóanyagot semmisítettek meg, és négy légicsapást hajtottak végre a térségben.

Emellett számos terror-infrastruktúrát is megsemmisítettek, köztük egy mecset alatt lévő föld alatti fegyverraktárt és egy robbanóanyag-gyártó laboratóriumot.

Az erők számos fegyvert és egyéb hadieszközt is elkoboztak.

A hadművelet során likvidálták a Dzsenin térségében lövöldözős és robbantós terrortámadásokat irányító, és a júdeai és szamáriai terrorakciók előmozdításáért felelős hamászos terroristát.

A csapatok addig folytatják a hadműveletet, amíg el nem érik a kitűzött célokat, közölte a hadsereg.

Északi front: A 146. hadosztály csapatai azonosították délután a Hezbollah terroristáját egy katonai épületben tevékenykedni Matmurában. Izraeli vadászgépek röviddel később csapást mértek az épületre, benne a terroristával.

A nap folyamán számos rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, becsapódásokat azonosítottak Metulában, sérülés nem történt. Az egyik becsapódott rakéta miatt tűz ütött ki a közösségben, a tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Bosszú a kivégzett túszokért? first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version