SzántóGráf

30 rakéta ébresztőnek, cáfolat, stratégiaváltás és homokdobálás

Avi/ujkelet.live

A háború 337. napja, északi front: Reggel 6-kor mintegy harminc rakétát lőttek ki Libanonból Matat közösségre, melyek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Izraeli vadászgépek tegnap és az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet legalább tizenhat rakétaindítójára Dél-Libanonban, valamint katonai infrastruktúrákat támadtak.

A rakétaindítók támadása után némelyik Izraelre becélzott rakétavető lövedékeket lőtt ki, melyek libanoni területen landoltak.


Déli front: Az izraeli hadsereg tegnap éjszaka hírszerzési információk alapján drónnal csapást mért terroristákra, akik a Hamász parancsnoki helységében voltak, melyet egy korábban iskolaként használt épületben rejtettek el Gázavárosban.

A Halima al-Szadia iskolában, a Radwan Sejk negyedben elrejtett parancsnoki helységet a Hamász terroristái terrorcselekmények tervezésére és végrehajtására használták az izraeli csapatok és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Összegzés: Az izraeli csapatok az elmúlt héten intenzíven tevékenykedtek Júdeában és Szamáriában, valamint a Gázai övezetben és az északi szektorban.

Dzseninben, Tulkaremben és a Far’a menekülttáborban kitjedt hadműveleteket hajtottak végre, amelyek során likvidáltak mintegy harmincöt terroristát és letartóztattak további negyvenötöt.

Továbbá lefoglaltak több tucat fegyvert és robbanóeszközt, valamint leromboltak három bombagyártó laboratóriumot.

Az északi szektorban mintegy ötven támadást hajtottak végre épületek, infrastruktúrák és fegyerraktárak ellen, valamint több tucat, északi településekre irányított rakétavetőt semmisítettek meg.

A Gázai övezetben az erők több mint negyven terror-infrastruktúrát támadtak és semmisítettek meg, beleértve iskolákba és humanitárius területekre beágyozott parancsnoki komplexumokat, valamint több mint 100 terroristát öltek meg, és számos alagút bejáratot találtak.


Stratégiaváltás: A hat túsz megölése miatt az izraeli hadsereg megváltoztatja a harcok jellegét a Gázai övezet alagútjaiban, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A hadsereg aggodalma az, hogy ha az erők az alagutakban manővereznek, a túszokat meggyilkolják.

A feltevés, amely szerint a hadsereg tevékenykedni fog, az, hogy ahol a csapatok még nem manővereztek, ott túszok vannak. A hadsereg tisztviselői közölték: ,,A túszok meggyilkolása a Hamász közvetlen operatív nyilatkozata – ‘Hagyjátok abba a föld alatti manőverezést’”.

A források szerint a harcok így sokkal nehezebbé és összetettebbé váltak, hiszen a túszok meggyilkolása kapcsán az az üzenet érkezett a terrorszervezettől, hogy ha az izraeli hadsereg folytatja a föld alatti manőverezést, akkor a túszokat megölik.

,,Az Izraeli Védelmi Erők folytatja a túszok elérését anélkül, hogy veszélyeztetné őket” – mondták katonai tisztviselők.

Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata a rafahi alagútban meggyilkolt hat túsz kapcsán feltárta, hogy az alagút előtt álló őrszemek azonosították az irányukba mozduló izrael katonákat – és nyilvánvalóan ez okozta, hogy meggyilkolták a túszokat és elmenekültek a helyszínről, jelentette kedd este a KAN.


Nincs hely: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat kilenc letartóztatási műveletet törölt Júdea és Szamáriában csütörtökön és pénteken, mivel az izraeli börtönökben nem volt elegendő hely a palesztin biztonsági gyanúsítottak kezeléséhez, jelentette tegnap este a 12-es csatorna.

„Az, hogy a nemzetbiztonságért felelős miniszter [Itamar] Ben-Gvir nem foglalkozik a börtöntér kérdésével, veszélyezteti a nemzetbiztonságot, és nem tart sokáig, amíg emberéletekbe kerül” – idézett a csatorna egy biztonsági forrást.

A probléma a Hamász október 7-i dél-izraeli mészárlása és az azt követő gázai háború óta tart, a Sabak pedig többször is panaszkodott, hogy a börtönben lévő helyhiány miatt kénytelen volt foglyokat visszaküldeni a Gázai övezetbe.

Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter pénteken levélben fordult Netanjahu miniszterelnökhöz, azzal a kéréssel, hogy vegyék be a háború célkitűzései közé a Hamász és más terrorszervezetek legyőzését Júdea és Szamáriában.


Cáfolat: A 12-es csatorna tegnap este cáfolta a The Jewish Chronicle előző napi titkosszolgálati forrásokra hivatkozó riportját, amely szerint a Hamász gázai vezetője, Jechíje Szinwar azt tervezte volna, hogy magát és a terrorcsoport más vezetőit, valamint néhány, október 7-én elrabolt izraeli túszt kicsempész Gázából a Philadelphi-folyosón keresztül Egyiptomba, majd Iránba.

A 12-es csatorna szerint „a biztonsági szervezet releváns forrásainak egyike” sem hallott az említett hírszerzési információról.


Közvélemény-kutatás: A 12-es csatorna tegnap este közzétett felmérése két kérdéssel foglalkozott:

Bízol abban, hogy a kormány mindent megtesz, hogy hazahozza a túszokat Gázából? A megkérdezettek 61%-a nem bízik, 34% bízik míg 5% nem tudja.

Véleményed szerint mi a fontosabb: A túszalku előmozdítása vagy a Philadelphi-folyosón maradás? A megkérdezettek 60%-a szerint a túszalku, 28% szerint a Philadelphi-folyosó míg 12% nem tudta.


Homokdobálás: Kihallgatásra őrizetbe vettek pénteken egy 27 éves nőt, aki állítólag megdobta egy marék homokkal Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, miközben a miniszter családjával a tel-avivi tengerparton sétált.

A rendőrség közölte, hogy komolyan veszi „egy közalkalmazott megtámadásának” bűncselekményét. A gyanúsított tagadja, hogy homokot dobott volna Ben-Gvirre.

Sáron Goldenberg ügyvéd péntek este közzétette a közösségi médiában, hogy a lányát letartóztatták, és még mindig fogva tartják.

27 éves lánya, Noa büntetlen előéletű, édesanyja szerint kéz- és lábbilincsben tartották fogva.

A rendőrség úgy döntött, hogy éjszakára őrizetben tartja Goldenberget. Órákig nem lehetett tudni, hogy hol tartják fogva, de később kiderült, hogy átszállították a Neve Tirtza női börtönbe.

A Tel-Aviv-i Békebírósághoz benyújtott fellebbezést követően Roy Perry bíró úgy határozott, hogy Goldenberg továbbra is őrizetben marad, miután a rendőrség szerint a nemzetbiztonsági miniszter megtámadásának gyanúja mellett a nyomozás akadályozásával is gyanúsítják. A letartóztatás meghosszabbításáról szóló tárgyalásra a szombat kimenetele után kerül sor.

A gyanúsított védője szokatlan lépésben nyújtotta be a szabadlábra helyezési kérelmet – elsősorban egészségi állapotára hivatkozva. Családja szerint a fogvatartott krónikus betegségben szenved.

Noa epilepsziás, naponta kétszer gyógyszeres kezelésben részesül, és felügyeletre van szüksége. Családtagjai a fogdába mentek, hogy beküldjék neki a gyógyszereit, de miután átszállították a börtönbe, a család nem értesült az állapotáról és aggódnak, hogy a fogva tartás és a nagy a mentális stressz, amely alatt van, epilepsziás rohamhoz vezet.

A börtönön kívül több aktivista gyűlt össze, hogy támogassa, köztük Naama Lazimi a Munkapárt képviselője, aki megpróbált segíteni a nő kiszabadításában.

Emlékeztetőül: Senkit nem tartóztattak le, miután betörtek a katonai bázisokra a számtalan felvétel ellenére.

Politikai karrierje előtt Ben-Gvir ellen több tucat alkalommal emeltek vádat, többnyire a nyugalom megzavarása miatt, bár szinte minden esetben felmentették. A Jeruzsálemi Kerületi Bíróság 2008-ban elítélte rasszizmusra való felbujtás és egy terrorszervezet támogatása miatt, miután egy jeruzsálemi palesztin terrortámadást követően „Arabok, tünés” feliratú táblát tartott, valamint az autójában lévő arabellenes táblák miatt, amelyek a szélsőjobboldali Kach mozgalomra utaltak, egy zsidó csoportra, amelyet betiltottak mint terrorszervezetet.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post 30 rakéta ébresztőnek, cáfolat, stratégiaváltás és homokdobálás first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version