SzántóGráf

Megdöbbentő videó az alagút belsejéről, melyben a 6 túszt megölték

Avi/ujkelet.live

A háború 340. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este közzétette a videót az alagút belsejéből, melyben megtalálták a hat kivégzett túszt, röviddel az izraeli csapatok érkezése előtt.

A sokkoló videót, melyet a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy rögzített, először a kabinet minisztereinek vetítették le Joáv Gallant védelmi miniszter és Herci Halevi vezérkari főnök kérésére, hogy a politikusok lássák, milyen körülmények között tartották a túszokat. Ezt követően a hadsereg levetítette a megölt túszok családjainak, akik engedélyezték, hogy a felvételt nyilvánosságra hozzák.

Hersh Goldberg-Polin, Eden Jerusalmi, Ori Danino, Alex Lobanov, Karmel Gat és Almog Szaruszi kivégzésére őreik által valószínűleg augusztus 29-én került sor, holttestüket a katonák két nappal később találták meg.

Az alagút, melynek nyílása egy gyerek hálószobája alatt volt, 120 méter hosszú átjáró volt, négy szintes létra vezetett le az aljába, és egy nagy földalatti hálózat részeit kötötte össze Tel Szultán negyedben, amely a Hamász Rafah-dandárjához tartozott. Az alagúthálózat volt az egyik legnagyobb földalatti komplexum, amelyet a hadsereg eddig Gázában talált.

Mint említettük, ez egy átjáró volt, helységek nélkül, mintegy 20 méterrel a föld alatt. A csapatok élelmiszert és felszerelést találtak benne, amelyeket a Hamász terroristái és az izraeli túszok használtak, hogy hosszabb ideig, legalább néhány hétig túléljék a föld alatt. A tárgyak között volt szárított élelmiszer, víz, matracok, sakktábla, női ruhák, vizelettel teli palackok és vécéként szolgáló vödrök, valamint egy üveg sampon és egy hajkefe. A terroristák cuccai: Korán, Kalasnyikov-tárak és töltényhüvelyek.

A kicsi és keskeny alagút túl alacsony volt a teljes felegyenesedéshez. Nem voltak szellőzőnyílások, és a túszoknak légzési nehézségei voltak.

,,Ez a pontja az alagútnak, ahol megölték a túszokat” – mondja Hagari a videóban. ,,Itt látható a vérük a padlón. Itt voltak az utolsó pillanatai Hershnek, Edennek, Karmelnek, Orinak, Almognak és Alexnek. Itt gyilkolták meg őket brutálisan”.

„Üldözni fogjuk, és elérjük azt, aki ezt tette. A dokumentációt angol nyelven is terjesztettük, hogy az egész világ lássa és megértse a Hamász kegyetlenségét” – mondta a vetítés után Hagari a sajtótájékoztatón.

A katonaság nem rendelkezett konkrét vagy valós idejű hírszerzési információval az ott tartott hat túszról, de általános jelek voltak arra vonatkozóan, hogy túszok lehetnek a negyedben, ezért óvatosan tevékenykedtek a föld felett, és még inkább a föld alatt.

Augusztus 30-án a hadsereg felfedezett egy alagút nyílást, amelyet a Hamász lezárt. Másnap, augusztus 31-én a csapatoknak végül sikerült bejutniuk az alagútba, ahol egy páncélozott ajtót fedeztek fel. Később a nap folyamán megtalálták a hat túsz holttestét, majd kivonták őket, és Izraelbe szállították azonosítás és temetés céljából.

Szintén augusztus 30-án a hadsereg közölte, hogy a csapatok megöltek két Hamász terroristát, akik megpróbáltak elmenekülni az alagútkomplexum területéről. Holttestüket Izraelbe vitték, hogy DNS-tesztet végezzenek annak megállapítására, hogy ők voltak-e a terroristák, akik megölték a hat túszt. A hadsereg úgy véli, hogy a hat túszt legalább két terrorista ölte meg.

Két nappal a hat túsz meggyilkolása előtt, augusztus 27-én a hadsereg kimentette a túszul ejtett Farhan al-Qadit egy alagútból, amely ugyanannak a hálózatnak a része, kevesebb mint 700 méterre tőle. A két alagút között nem volt közvetlen átjáró, mivel a Hamász elzárta az útvonalat.


Búcsú: A 12-es csatorna este interjút adott le Eden Jerusalmi családjával.

,,Megkérdezték, akarom-e látni [Edent]? Az Abu Kabirban. [Igazságügyi Orvostani Intézet] Azt mondták, ‘nehéz látvány’. De 11 hónapja nem láttam, ezért azt mondtam, ‘nincs olyan, hogy ne lássam’” – mondta Sitrit, Eden édesanyja. ,,Amikor odaértünk, elmagyarázták nekünk, hogy nagyon súlyos lőtt sebei vannak, az egyik a fején, valószínűleg közvetlen közelről érte. Látni akartam őt, szóval azt mondták, hogy eltakarják a részt, hogy ne lássam a sebeket, és eltakarták, hogy elbúcsúzhassak tőle. Megpusziltam ezen a részen [a szája melletti részre mutat] és elkezdtem kiabálni és bocsánatot kérni. ‘Eden, bocsánat, bocsánat, bocsáss meg’”.


Déli front: Ma reggel Golan Vach tartalékos ezredes, a Polgárvédelmi Parancsnokság egyik vezető kutató-mentő tisztje megsebesült egy alagút beomlása következtében a Gázai övezet középső részén.

A hadsereg szerint az incidens az alagutak felderítésére és lebontására irányuló erőfeszítések közepette történt a területen.

Vach az alagútban rekedt, majd később kimentették és egy izraeli kórházba szállították. Állapota stabil.


Likvidálás: A hadsereg este bejelentette, hogy a Hamász terrorszervezet Rafah-dandárjának Tel Szultán zászlóaljának parancsnoka néhány héttel ezelőtt meghalt egy izraeli dróncsapásban.

Mahmúd Hamdant a zászlóalj három századparancsnokával együtt ölték meg.

A támadásban és más támadások során a zászlóalj parancsnoki láncának tagjai, valamint több tucat terroristája is meghalt.

A hadsereg szerint Hamdan jelentős szerepet vállalt az október 7-i terrortámadás megtervezésében, és ő mozdította elő a Rafah-dandár felkészülési tervét az izraeli erők térségbe való bevonulása előtt.


Még 1: Izraeli vadászgépek délután a hírszerző szolgálatok irányításával terroristákat támadtak, akik a Hamász parancsnoki helységeiben tevékenykedtek, melyeket a korábban Faruk mecsetként funkcionáló létesítményben és egy közeli épületben állítottak fel a közép-gázai Bureidzsben.

A Hamász terroristái a parancsnoki helységeket terrortevékenységek tervezésére és végrehajtására használták az izraeli erők és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve precíziós lőszerek használatát és a légi megfigyelést.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter egy libanoni szárazföldi offenzívát szimuláló hadgyakorlaton a katonákkal beszélve azt mondta, hogy Izrael az északi frontra helyezi a hangsúlyt, mivel Gázában küldetése végéhez közelít.

„A súlypont északra tolódik, délen a küldetéseink végéhez közeledünk, de itt van egy olyan feladatunk, amit még nem végeztünk el, és ez a küldetés az, hogy megváltoztassuk a biztonsági helyzetet és visszahozzuk a lakosokat az otthonaikba” – mondta Gallant az Oded-dandár tartalékosainak Észak-Izraelben, utalva a 60 000 izraelire, akiket a Hezbollah terrorszervezet napi rendszerességű támadásai miatt evakuáltak a határ közeléből.

„Ezeket az utasításokat, amelyekre vártok, én adtam ki délen”, mondta Gallant Izrael gázai szárazföldi offenzívájára utalva, megjegyezve, hogy az ilyen parancsok ,,ide is jönnek, és készen kell állnotok ennek a küldetésnek a végrehajtására”.

..Befejezzük a teljes hadrend kiképzését egy szárazföldi hadművelethez [Libanonban], annak minden aspektusában”.

„Sok esetben láttam már, amikor katonák mellett álltam, akik azt mondták nekem: ‘Te csak dumálsz’. Egy hétre rá találkoztam velük a terepen”.


Északi front: Körülbelül negyvenöt rakétát lőttek ki délután Libanonból Észak-Izraelre. Sérülés nem történt.

Harmincat a Hermon-hegyre irányítottak, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek a többi nyílt területeken landolt.

Tizenöt rakétátát küldtek Nyugat-Galileára, melyek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek.

A hadsereg később megsemmítette a rakétaindítókat a dél-libanoni at-Tiriben és Manszúriban.

A vadászgépek továbbá csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületére Rachafban.

Libanonból küldött drón Ros Pina felett a Kineret felé tartva:

Este több hullámban számos drónt küldtek Libanonból Észak-Izraelre, aktiválva a figyelmeztetéseket Felső-Galileában illetve a határ melletti közösségekben. Sérülésről nem érkezett jelentés.

A Hezbollah vállalta a felelősséget az izraeli hadsereg Amiadban lévő bázisa felé küldött öngyilkos drónokért. A szervezet közleményében kijelentette, hogy ez válaszul szolgált a hadsereg dél-libanoni támadásaira és különösen a Beqaa-völgyben végrehajtott likvidálásra.

The post Megdöbbentő videó az alagút belsejéről, melyben a 6 túszt megölték first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version