SzántóGráf

Gallant leleplezése és hol volt a légierő október 7-én

Avi/ujkelet.live

A háború 341. nnapj, Binjámin: Elhunyt a délelőtti Givat Aszaf melletti gázolásos terrortámadás sérültje.

Geri Gideon Hanghal törzsőrmester Nof Hagalilból, a Kfír-dandár Nachson-zászlóaljának harcosa, 24 éves volt.

A terrorista, egy palesztin nekihajtott gázt szállító teherautójával egy katonai posztnak, a Givat Aszaf csomópontnál lévő buszmegálló mellett.

A terrorista egy 58 éves palesztin a Ramallah melletti Rafat faluból. A biztonsági erők a helyszínen ártalmatlanították, de nem likvidálták.


Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amelyet a Hamász Khan Junesz Dandárjának egykori parancsnoka, Rafa’a Szalameh írt, a Hamász gázai vezetőjének, Jechíje Szinwarnak és testvérének, Muhammadnak címezve, amelyben leírja a terrorszervezet „nehéz helyzetét”.

,,Kérjük, vegyétek figyelembe a következőket: Karbantartjuk a megmaradt fegyvereket és felszereléseket, mivel elvesztettük rakéta képességeink 90-95%-át; és elvesztettük személyes fegyvereink 60%-át; a páncéltörő indítóink és rakétáink legalább 65-70%-át elveszítettük, és ami a legfontosabb, hogy szent harcosaink legalább 50%-át elveszítettük a mártírhalált és sebesültek között, és most 25%-uk maradt. Népünk [magyarán a megmaradt terroristák] utolsó 25%-a olyan helyzetbe jutott, hogy a nép már nem tolerálja őket többé, mentálisan vagy fizikailag meg vannak törve” – áll a dokumentumban a Védelmi Minisztérium által kiadott fordítás szerint.

Gallant szerint a dokumentum ,,igazi nehézséget mutat, amely a Hamászt és a legrangosabb parancsnokokat érinti”.

Szalame, akit júliusban az izraeli hadsereg likvidált, ,,a Szinwar fivérek segítségéért kiált, de természetesen nem tudják megmenteni” – mondta Gallant. ,,Miért? Mert folytatjuk az októberben elkezdett erőfeszítést, amely lépésről lépésre folytatódik… és eléri a Hamász összes magas rangú tisztviselőjét. Ezt a Szinwar testvéreknek írta, mi elérjük őket is”.


10/7: A Hamász terrorszervezet október 7-i támadásának elindításától számított körülbelül tíz órán keresztül a légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy nem tudott a Nova fesztivál létezéséről Re’im térségében – annak ellenére, hogy a média széles körben tudósított róla élőben és a közösségi oldalak tele voltak több ezer aggódó rokon üzeneteivel, akik szeretteiket keresték. Ez a tény egyike a kudarcok és súlyos megállapítások hosszú sorának, amely a KAN közszolgálati műsorszolgáltató újságírójának, Avi Amitnak vizsgálatából kiderül. A Vaskardok háború első napjával foglalkozó, a légierő vezetésének működésével kapcsolatos vizsgálathoz az információk egy része a légierő által lefolytatott vizsgálaton alapul, és még nem mutatták be sem vezetésének, sem a nyilvánosságnak.

Nem csak a parancsnok értesült későn a partiról. Voltak pilóták, akiket a déli határvidékre irányítottak, és nem sokkal Bar előtt értesültek róla. Egy meginterjúztatott helikopterpilóta elmondása szerint csak délután fél 2 körül hallott először a buliról: „A Golani zászlóalj parancsnoka, akit én kísértem, azt mondta, azt akarja, hogy kísérjem el a Novára. Megkérdeztem tőle, mintha veled beszélnék, és azt mondtam neki: ‘Adj egy tájékozódási pontot, nem tudom, mi az a Nova’. Azt hittem valamiféle kódot használ.”

A vizsgálat szerint aznap reggel a légierő a legalacsonyabb éberségi szintjén volt: Az egész országban mindössze két vadászrepülőgép és két helikopter volt gyors bevetésre készen. Reggel 6:30-kor mindössze egy drón repült át Gáza felett, sőt éjszaka szokatlan eseményeket is rögzített a Gázai övezetben, de senki sem követte nyomon az adatait.

Amikor a vadászrepülőgépeket riasztották, stratégiai eszközök védelmére szálltak fel, és órákig nem jutottak el a gázai határ melletti településekre. A légierő egyik magas rangú forrasa elmondta, hogy a pilóták órákon át járőröztek egy gázfúrótorony felett anélkül, hogy bármivel is hozzájárultak volna a valódi fejleményekhez.

Az első légi támadást 7 óra 15 perckor hajtotta végre egyetlen helikopter Netiv Haaszara térségében, de eredménytelen volt, és nem akadályozta meg, hogy a terroristák bejussanak a településre és lemészárolják lakóit. Emellett csak 10:00-kor adott parancsot a hadtest parancsnoka, hogy támadják a határkerítés áttöréseit, amelyeken keresztül terroristák és gázai lakosok ezrei jutottak át Izraelbe, de a parancsot csak körülbelül egy óra múlva hajtották végre.

Az is kiderült, hogy a Hamásznak sok információja volt a légierő bázisairól, köztük a kifutópályák elhelyezkedéséről is. Rakétákkal célozta őket, megnehezítve a repülőgépek felszállását és segítve a határközösségekben zajló eseményeket. Súlyos kudarcokat találtak a minősített információk kezelésében is, és világossá vált, hogy a Hamász terroristái azt tervezték, hogy folytatják útjukat és elérik a légierő déli bázisait.

,,Reggel 7 óra után érkeztem a főhadiszállásra, és teljes káosz volt” – tette hozzá az egyik interjúalany. ,,Mivel a gázai hadosztály elesett, senki nem adott nekünk információt, és semmit sem tudtunk arról, hogy mi történik a terepen. Tegyük hozzá, hogy nem volt telefonunk, Telegram, WhatsAppunk még bekapcsolt tévénk sem. Amit ti a tévében láttatok, arról mi nem tudtuk. Csak délben, amikor először felmentem cigizni, megnyitottam a Ynetet, és megláttam a Toyotát a terroristákkal a Szderotban. Nem is tudtunk erről a dologról, amit reggel óta sugároztak mindenhol. Teljesen el voltunk vágva.”

Általánosságban, képességei ellenére a drónflotta nem volt képes átfogó képet adni a légierőnek a gázai határ melletti településeken és bázisokon történtekről. ,,Az összes támadás, amit reggel 9 óráig végrehajtottunk, nagyon hatástalan volt” – mondta ‘Sin’, az egység egyik magas rangú tagja. ,,Drónjaink a támadás legkritikusabb óráiban egyáltalán nem tudták segíteni a védelmi vonalat”.

„Amikor 7:40-kor megérkeztem a Palmachim bázisra, még minden nagyon nyugodt volt. A repülőszázad parancsnoka még nem érkezett meg. Egy repülőgép volt a földön, és csak egy csapat a műszaki részlegből a leállás miatt. Az első gép, amit ki akartunk hozni, meghibásodott. További 30 percet vett igénybe, mire a következő elkészült. Csak 8:30 körül indult a repülőgép a kifutópályára, de három rakéta csapódott be a bázison. Egy a kifutónkon. A kifutóhoz futottunk, és felfedeztük, hogy van egy lyuk, és minden tele van törmelékkel. Elkezdtük a törmelék eltávolítását a kezünkkel, hogy a gép felszállhasson. Állandóan ment a szirénás, mindenki hisztérikus volt. Csak 20 perc után sikerült eltávolítanunk, de sokaknak a határközösségek lakói közül már késő volt.”

A hadsereg válasza a riportra: ,,Október 7-én az Izraeli Védelmi Erők, beleértve a légierőt is, kudarcot vallott küldetésében. Aznap reggel a hadtest sorkatonai és tartalékos tagjai megérkeztek a bázisokra, és azonnal megkezdték a védelmi és támadási küldetések végrehajtását, miközben felkészültek az eszkalációra más arénákban. Az esemény kezdetétől, a csata első óráiban és az első napján a légierő több száz célpontot támadott, és több száz Hamász terroristát likvidált a levegőből vadászgépekkel, drónokkal és harci helikopterekkel”.

,,Emellett a légierő különleges erői által folytatott szárazföldi harcokkal egy időben több száz harcost szállítottak légi úton a déli határ területére, és több száz sebesültet evakuáltak a légierő segítségével. A hadtest felkészültségét helyzetértékelés alapján határozzák meg, és egy vezérkari vizsgálat keretében vizsgálják. Nem igaz az az állítás, hogy a légierő nem gyakorolta a behatolási forgatókönyvek operatív utasításait. Az alakulat a fenyegetéseknek megfelelően kialakított éves tréningezési program szerint dolgozott.”

„Október hetedikén reggel a légierő bevetési kompetenciája teljes volt. Az alakulat összes tartalékosa jelentkezett, és attól a naptól kezdve minden fronton harcolnak. Az Izraeli Védelmi Erők az októberi 7-i események és az azt megelőző események operatív vizsgálati eljárásának kellős közepén tart. Közben a légierőt is vizsgálják, részletesen és szigorúan. A vizsgálatok ezekben a napokban is zajlanak, és amikor lezárulnak, az átláthatóság jegyében bemutatják őket.”

A teljes riport anyagát ma este mutatja be a KAN.

The post Gallant leleplezése és hol volt a légierő október 7-én first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version