SzántóGráf

4 halott Ramléban, Szíria, a Rafah-dandár bukása, és UNRWA-alkalmazott terroristák

Avi/ujkelet.live

A háború 342. napja, hazai front: Négy személy, köztük két gyerek, meghalt, amikor egy autó felrobbanása következtében tűz ütött ki egy ramlei boltban. Egy két hónapos kislány állapota válságos, másik nyolc járókelő különböző fokú sérüléseket szenvedett, közülük öt állapota közepesen súlyos. A nyomozás részleteire hírzárlatot rendeltek el.

A rendőrség a helyzetértékelést követően úgy véli, bűnöző családok közötti konfliktus áll a zsúfolt utcán történt eset hátterében. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter Dani Levy rendőrfőkapitánnyal a helyszínre ment.

Tömegverekedés tört ki civilek és a rendőrök között az Asszaf Harofeh kórház előtt, ahová a sérültek hozzátartozói érkeztek, még a média munkatársait is megtámadták.

A helyszín közelében dolgozó szemtanú a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak azt nyilatkozta, hogy a robbanás 16 óra 42 perckor történt, és személyi sérülés nem történt. Nyolc perccel később a közeli üzletekben tűz ütött ki. A rendőrök, elmondása szerint, csak 17:05-kor érkeztek meg.

Az eddigi ismeretek szerint a jármű, amelyben a robbanás történt, a bolt közelében parkolt. A tűzszerész, aki átvizsgálta a járművet, megállapította, hogy a robbanás nem robbanószerkezet következtében történt. Most azt vizsgálják, hogy gránát vagy Molotov-koktél okozta-e. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy a jármű volt-e a célpont, vagy valamelyik közeli üzlet, és keresik a robbanást okozó eszköz maradványait.


Északi front, Szíria: Ritkaságszámba menően, az Izraeli Védelmi Erők este megerősítette, hogy a 210. hadosztály irányításával dróncsapást hajtott végre Quneitra térségében, likvidálva Ahmed Dzsabert, a Hezbollah terrorszervezet Golán Fájl egységének vezetőjét.

Egy másik csapásban al-Rafid térségében, egy olyan terroristát vettek célba, aki terrorcselekményeket mozdított elő Izrael Állam ellen és együttműködött Iránnal.


Libanon: Délután a légvédelem elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból Izrael felé tartott.

A 14:21-kor Felső-Galilában aktiválódott figyelmeztetések kapcsán a hadsereg közölte, hogy számos robbanó drón lépett be Libanonból Izrael területére, és csapódott be Keren Naftali közelében. Sérülés nem történt.


Déli front: A 162. hadosztály három hónapja a dél-gázai Rafahban végzi küldetését.

A csapatok eddig megöltek több mint 2000 terroristát és leromboltak tizenhárom kilométernyi alagút útvonalat.

Alagút megsemmisítése a Philadelphi-folyosón

Az elmúlt hetekben a Nahal, a Givati és 401-dandár valamint a Jahalom harcmérnöki és a Sajetet 13 kommandósa csapatai a Tel Szultán negyedben harcolnak. A műveletek során megöltek több mint 250 terroristát, köztük a Tel Szultán Zászlóalj parancsnok és a zászlóalj parancsnoki láncának több tagját.

Az erők az egyiptomi-gázai határ mentén futó Philadelphi-folyosó közelében és alatt található földalatti alagutak 80%-át megsemmisítették. A hadosztály és a Jahalom elit harcmérnöki egység erői folytatják a földalatti útvonalak és a terrorista infrastruktúrák lokalizálását és megsemmisítését a területen.

„A Rafah-dandár vereséget szenvedett” – mondta Iccik Cohen dandátábornok, a város offenzívájáért felelős tiszt a riportereknek. „Négy zászlóaljukat megsemmisítettük, és teljesült az egész városi terület feletti operatív irányítás.”

A harcmérnöki csapatok 203 különálló, de egymással összefüggő alagutat találtak el a Philadelphi-folyosón. „A többségüket megsemmisítettük… Összesen kilenc földalatti helyszín (alagút) halad át Egyiptom területére, de be vannak omolva, nem használhatók, nem aktívak”.


Cáfolat: Szerdán a hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat irányításával a légierő pontos csapást mért terroristákra, akik egy korábban Iskolaként szolgáló épületegyüttesbe beágyazott parancsnoki helységben tevékenykedtek Nuszeiratban, a Gázai övezet középső részén.

Miután az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) közölte, hogy hat munkatársa életét vesztette a csapásban, a hadsereg megnevezett kilenc Hamász-operatívot, akiket megölt a támadásban.

  1. Ajszar Kardia, a Hamász katonai szárnyának és Belbiztonsági Erőinek terroristája.
  2. Muhammad Adnan Abu Zajd, a Hamász katonai szárnyának terroristája, aki aknavetőgránátok kilövésért volt felelős az izraeli hadsereg csapatai és Izrael Állam ellen, korábban a Hamász haditengerészeti erőinél szolgált, és egyúttal az UNRWA alkalmazottja volt.
  3. Basszem Madzsed Saheen, a Hamász katonai szárnyában egy terrorsejt vezetője, aki részt vett az október 7-i mészárlásban Dél-Izraelben.
  4. Amar al-Dzsadili, a Hamász katonai szárnyának és Belbiztonsági Erőinek terroristája.
  5. Akram Szaber al-Ghalajdi, a Hamász Katonai Szárnyának és Belbiztonsági Erőinek terroristája.
  6. Muhammad Issza Abu al-Amir, a Hamász katonai szárnyának terroristája, aki részt vett az október 7-i mészárlásban Dél-Izraelben.
  7. Sarif Szalam, a Hamász katonai szárnyának terroristája.
  8. Jasszer Ibrahim Abu Sarar, a Hamász katonai szárnyának terroristája és a Hamász nuszeirati sürgősségi irodájának munkatársa, aki egyidejűleg az UNRWA alkalmazottja is volt.
  9. Ajad Matar, a Hamász katonai szárnyának terroristája és egyben az UNRWA alkalmazottja

Távozás: Az Izraeli Védelmi Erők 8200-as egységének parancsnoka, Joszi Szariel dandártábornok csütörtökön értesítette feletteseit és beosztottjait lemondási szándékáról.

A 8200-as az izraeli hadsereg fő jelhírszerző egysége, és azon egységek közé tartozik, amelyeknek nem sikerült megakadályozniuk a Hamász október 7-i támadását.

The post 4 halott Ramléban, Szíria, a Rafah-dandár bukása, és UNRWA-alkalmazott terroristák first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version