SzántóGráf

Frontok és a terv Észak-Gáza katonai zónává nyilvánítására

Avi/ujkelet.live

A háború 343. napja, Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat együttműködésének keretében, szerdán drónnal célba vettek egy terrorsejtet, melynek tagjai felfegyverkezve egy járműben utaztak Nur Samszban.

A három megölt terrorista a Palesztin Iszlám Dzsihád vezető tagja volt, lövöldözős és robbantásos terrortámadásokban végrehajtásában valamint terroristák terrortámadásra küldésében voltak érintettek izraeli közösségek és a biztonsági erők ellen.

A gyanú szerint az egyik terrorista, Mohammed Abu Attia ölte meg Maxim Razinkov törzsőrmestert 2023. októberben 19-én egy razzia során Nur Samszban.


Figyelmeztetés: Az izraeli hadsereg tisztviselői figyelmeztettek a Hamász október 7-e után adminisztratív őrizetbe magas rangú júdea és szamáriai tagjainak korlátozott fogva tartási idejének és napokkal ezelőtti szabadon bocsátásuknak következményeire, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A részleteket ismerő források szerint a hadsereg figyelmeztetett: ,,A periódus lezárult, és a kiszabadultak újra feltüzelik a területet.”

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus minisztere, Orit Sztruck felkérte a kabinetet, hogy vitassák meg a kérdést, és vészhelyzeti törvényhozást vagy hadiállapot kihirdetését szorgalmazta Júdea és Szamáriában, hogy megakadályozzák a szabadulási hullámot.


Északi front: Izraeli vadászgépek csütörtökön a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeit támadták a dél-libanoni Ajtarun, Marimin és Chichine térségében.

Továbbá drónnal csapást mértek egy rakétaindítóra a dél-libanoni Zibqinben, mellyel korábban támadásokat hajtottak végre Izrael ellen.

Az éjszaka körülbelül húsz rakétát lőttek ki Libanonból Cfát területére. A lövedékek többsége nyílt területeken landolt, sérülés nem történt. A becsapódó rakéták tüzet okozta a Birja erdő területén.

A támadásért a Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget.


Déli front: Az izraeli csapatok az éjszaka őrizetbe vettek két izraeli civilt, akik megpróbáltak bemenni a Gázai övezetbe.

A párost a biztonsági kamerákat figyelő katonák azonosították, amint átlépik a biztonsági kerítés kapuját, bejutva az izraeli ütközőzóna területére.

A csapatok a helyszínre siettek és őrizetbe vették a párost.

A hadsereg nyilatkozata hangsúlyozta, hogy a két civil nem jutott be a Gázai övezet területére.


Ötlet: Az izraeli hadsereg magas rangú tisztviselői fontolgatják, hogy elfogadják a tervet, mely a Gázai övezet északi részét katonai zónává alakítja, jelentette tegnap este a KAN.

A tervet a Nemzebiztonsági Tanácsa egykori vezetője, Giora Eiland tartalékos vezérőrnagy dolgozta ki, és az izraeli hadsereg, mint említettük, fontolgatja legalább egy részének az elfogadását.

Az elmúlt napokban az „Eiland-terv” néven ismert projekt mögött számos támogató sorakozott fel a hadseregben. A hónap elején a tartalékos vezérőrnagy, aki egyben a hadsereg hadműveleti osztályának vezetője is volt, bemutatta a tervet, amely szerinte a Hamász legyőzéséhez vezet.

Az általa javasolt terv szerint: Az izraeli hadsereg több mint 200 000 gázai lakost evakuál a Gázai övezet északi részéről, és az egész északi területet teljes izraeli katonai ellenőrzés alatt álló területté alakítja. Eiland szerint a terület elfoglalása a gázaiakat a Hamász ellen fogja fordítani. Szerinte ez lesz a Hamász terrorszervezet vezetője, Jechíje Szinwar „nagy rémálma”, amely felgyorsítja a túszok szabadon bocsátására irányuló alkut, és felgyorsítja a Hamász legyőzését.

Ha a tervet a hadsereg és a politikai kör is jóváhagyja, az várhatóan drámai lépés lesz a háborúban A Gázai övezet csaknem egyharmadát „vehetik el” a gázaiaktól, egyebek mellett azzal a gondolattal, hogy a térségben maradt terroristákat megadásra kényszerítik vagy likvidálják őket.


Megy – nem megy: Az Izraeli Védelmi Erők este cáfolta a 12-es csatorna riportját, miszerint Herci Halevi vezérkari főnök azt tervezi, hogy decemberben lemond.

,,A vezérkari főnök várható lemondási dátumáról szóló jelentés hamis és megalapozatlan” – közölte a hadsereg. ,,A vezérkari főnök most teljes mértékben a háború irányítására összpontosít, az izraeli hadsereg vezetésére az ellenségeink elleni harcban és a háború céljainak elérésében”.

Október 7 után Halevi vállalta a felelősséget, de nem jelentette be, mikor vonul vissza.

A riport szerint a bizalmasaival folytatott beszélgetésekben Halevi a decembert jelölte meg a visszavonulása lehetséges hónapjaként, mert év végére a hadsereg szerint a Fekete Szombat vizsgálata minden részlegen befejeződik.

Halevi vezérkari főnökként aláírhatja a nyomozást, és bemutathatja annak megállapításait a nyilvánosságnak. Emellett a hadsereg várhatóan december végére befejezi a libanoni háború előkészületeit.

A riport szerint a nyomozások és a libanoni hadjáratra való felkészülés után Halevi valószínűleg úgy fogja érezni, hogy eljött az idő a távozásra. Ha azonban útközben nagy hadjárat indul északon, előfordulhat, hogy a vezérkari főnök marad, hogy befejezze, hogy az irányítás nehogy egy fiatalabb és kevésbé tapasztalt vezérkari főnökhöz kerüljön.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Frontok és a terv Észak-Gáza katonai zónává nyilvánítására first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version