SzántóGráf

Részben elfogott jemeni rakéta, és a vicces és az optimista ellenség

Avi/ujkelet.live

A háború 345. napja, déli front: Izraeli vadászgépek támadtak vasárnap a hírszerző szolgálatok irányításával egy parancsnoki helységet, melyet a Hamász terrorszervezet ágyazott be egy korábban iskolaként szolgáló létesítménybe, Beit Hanunban.

A helyszínt a terroristák búvóhelyként, és rakéták kilövésére használták az izraeli csapatok és Izrael Állam ellen az elmúlt hetekben.

A palesztin média szerint az iskola kitelepített gázaiak menedékhelyeként szolgál.

A hadsereg a támadás előtt számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát, beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Optimizmus a Hamászban: A Hamász terrorszervezet egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy elegendő erőforrással rendelkeznek ahhoz, hogy folytathassák a harcot Izrael ellen a több mint 11 hónapja tartó gázai háború során elszenvedett veszteségek ellenére.

„Az ellenállás nagy erővel rendelkezik a folytatáshoz” – mondta Oszama Hamdan az AFP-nek Isztambulban. „Voltak mártírok és voltak áldozatok… de cserébe tapasztalatok halmozódtak fel, és új generációkat toboroztak az ellenállásba.”

Hamdan szerint a Hamász „közös palesztin uralmat” akar Gázában, amint a háború véget ér az övezetben. Úgy vélte továbbá, hogy Egyesült Államok nem tesz eleget annak érdekében, hogy engedményeket csikarjon ki Izraelből, amelyek fegyverszünethez vezethetnek.

Azt is elmondta, hogy a jemeni hútik mai rakétatámadása Izrael középső részét célozva megmutatta Izrael védekezési képességének határait.

„Ez egy üzenet az egész régiónak, hogy Izrael nem immunis entitás” – mondta Hamdan. ,,Még az izraeli képességeknek is vannak határai, és a cionista entitás elleni ellenállási akció kifejlesztésének lehetősége komoly és valós lehetőség, nem képzelet.”


Északi front: Izraeli vadászgépek délután a Hezbollah terrorszervezet rakétaindítóit támadták, köztük bevetésre készeket, a dél-libanoni Rachaja al-Fukharban.

A támadás után másodlagos robbanásokat észleltek, melyek rakéták jelenlétét jelezték a kilövőkben.

A tüzérség mindeközben számos területet támadott Dél-Libanonban.

A közösségi médiában este egy felvétel terjedt a Hezbollah drónjáról, mely Libanonból Szde Nechemia közösségnél lépett át a határon. A 12-es csatorna szerint a drón körülbelül harminc kilométert tett meg Galilea és a Golán-fennsík felett, több mint tíz percig anélkül, hogy elfogták volna.

Az észak-izraeli lakosok dühös kritikáira reagálva a biztonsági helyzet romlása miatt, a Hezbollah terrorszervezet napi rendszerességű támadásai közepette, Binjámin Netanjahu miniszterelnök ma a heti kormányülésen kitartott amellett, hogy „a status quo nem folytatódik”.

A határ menti „erőegyensúly megváltoztatására” szólított, és megígérte, hogy „mindent megtesz”, hogy az északi régió lakosai visszatérhessenek otthonaikba.


Kényszerleszállás: Délután műszaki hiba következtében kényszerleszállást hajtott végre az izraeli légierő egyik helikoptere Felső-Galileában.

Az incidens vizsgálat alatt áll.


Vicces hangulatban: Miután az Irán támogatását élvező húti lázadók reggel ballisztikus rakétát lőttek ki Közép-Izraelre, felszólították Tel-Aviv lakosait, hogy meneküljenek a humanitárius zónába – a déli Negev sivatagba, jelentette az izraeli média. A rendeletet nyilván az Izraeli Védelmi Erők Gázai övezetben alkalmazott parancsai ihlették.


A vizsgálat: A hútik reggel 6 óra 21 perckor indították a rakétát, a szirénák pedig 6 óra 32 perckor szólaltak meg Izrael középső részén. Sérülés nem történt.

A hútik szerint a rakéta ,,egy új hiperszonikus” modell volt, amely mintegy 2040 kilométert utazva ért célt. Az izraeli légierő vizsgálata megállapította, hogy az egyenes röppályával rendelkező rakéta nem volt hiperszonikus lövedék.

Az incidens közepette több kísérletet is tettek a rakéta elfogására, beleértve a nagy hatótávolságú Nyíllal és a Vaskupolával. A Nyíl legalább egyik elfogója eltalálta a rakétát, de nem semmisítette meg teljesen. Ehelyett a rakéta szétesett, és a robbanófej valamint más részei a földön landoltak.

A rakétából származó repeszek a Ben Semen erdőben, Kfar Daniel közelében nyílt területeken csapódtak be tüzet okozva, valamint az elfogók darabjai a Modi’in közelében lévő vasútállomáson csapódtak be.


Fenyegetés: Binjámin Netanjahu miniszterelnök a támadás után megfenyegette a hútikat.

„A hútiknak mostanra tudniuk kellene, hogy súlyos árat fizettetünk minden ellenünk irányuló kísérletért” – mondta a miniszterelnök a kormány heti ülésének elején. „Akiknek emlékeztetőre van szükségük, csak látogassanak el Hodeida kikötőjébe.”

Izrael július 20-án támadást indított a hútik által ellenőrzött fő kikötő ellen, miután a csoport által indított drón Tel-Avivban csapódott be, megölve egy személyt, négy másikat pedig megsebesítve.

„Bárki, aki megtámad minket, nem csúszik ki a kezünk közül” – mondta Netanjahu. „A Hamász ezt már tanulja”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Részben elfogott jemeni rakéta, és a vicces és az optimista ellenség first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version