SzántóGráf

Gondok Gázában, feszültség otthon

Avi/ujkelet.live

A háború 346. napja, déli front: A Hamász terrorszervezet helyreállítási üteme a Gázai övezetben gyorsabb, mint a képességei lebontásáé. Ez főleg a Gázai övezet északi részére igaz, amely területre Izrael hónapok óta nem lépett be, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

A Hamász ezt az időt a képességek helyreállítására és a háború következő szakaszára való felkészülésre használta fel. Főleg ezzel bízták meg a Gázai dandár parancsnokát, Izz a-Din Haddadot, akit az övezet északi részének parancsnokává neveztek ki. Ez is az egyik fő oka a Hamász parancsnoki helységeit célzó támadások meredek növekedésének a Gázai övezet északi részén.


Északi front: Reggel három rakétát lőttek ki Libanonból Metula és Kfar Giladi felé, melyek nyílt területeken landoltak. Páncéltörő rakéta csapódott egy épületbe Metula közelében anyagi kárt okozva, sérülés nem történt.


Netanjahu VS Gallant: Rekordfeszültség uralkodik Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter között az északi fronton való esetleges intézkedéssel kapcsolatban, jelentette tegnap este a KAN.

Netanjahuhoz közeli források vasárnap világossá tették, hogy ,,ha Gallant megpróbál meghiúsítani egy hadműveletet, akkor leváltják”.

Tegnap a heti kormányülés elején Netanjahu az északi helyzetre hivatkozva azt mondta, hogy ez ,,nem fog folytatódni, és meg kell változtatni az erőviszonyokat a határon. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lakóinkat biztonságban hazaengedjük otthonaikba.”

Az Északi Parancsnokság vezetője, Ori Gordin támogatja a korlátozott fellépést, ezzel szemben a védelmi miniszter ellenezi a rövid távú északi fellépést, és azzal érvel, hogy a rendezés érdekében ki kell meríteni a diplomáciai tárgyalásokat. Gallant úgy véli, hogy a biztonsági szerv valóban készen áll a harcra, de egy ilyen lépés ronthatja a túszok hazahozatalának esélyét, mivel az erőket Gázából kell kivonni hozzá.


Diplomácia: Gallant védelmi miniszter éjszaka folytatott telefonbeszélgetése során amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal kijelentette, hogy közeleg az idő a diplomáciai megoldásra a Hezbollah terrorszervezettel az északi határon.

„Egy északi rendezés lehetősége múlóban. A Hezbollah továbbra is a Hamászhoz köti magát – az irány egyértelmű” – közölte a védelmi miniszter hivatala szerint.

Amellett, hogy Izraelnek kötelessége hazavinni lakóit északi otthonaikba, megvitatták a Hamász által Gázában tartott túszok hazahozatalára irányuló erőfeszítéseket is.


A látogató: Az izraeli tisztviselők becslése szerint Amos Hochstein, az Egyesült Államok elnökének megbízottja ma várhatóan ismét javaslatot tesz az Izrael és Libanon közötti határ újrarajzolására.

A javaslatban úgy vélik, szerepel majd a határ átrajzolása, hogy az Izrael Állam területén belül haladjon át azon a ponton, ahol a Hezbollah sátrat vert. Jeruzsálemben azonban nem hajlandók elfogadni ezt az ajánlatot.

Izraeli tisztviselők hangsúlyozták, hogy a Hezbollah azt követelte, hogy a határt úgy igazítsák, hogy az magában foglalja azt a területet is, ahol a sátrat felállították, amely elismert izraeli területen található. Izraelben ezt a követelést provokációnak tekintették, és megtagadták a javaslat megfontolását, attól tartva, hogy precedensként szolgálna az izraeli szuverenitást sértő további változtatásokhoz.

Emellett az izraeli tisztviselők úgy becsülték, hogy Izrael erős ellenállása miatt nagyon kicsi az esélye annak, hogy megállapodás szülessen a határ módosításáról. Tekintve, hogy a jelenlegi helyzetben a harcok súlypontjának északra történő áthelyezése elkerülhetetlenül jelentősebb módon valósul meg.

The post Gondok Gázában, feszültség otthon first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version