SzántóGráf

A Sabak meghiúsította a Hezbollah robbantásos merényletét, és jött a válasz

Avi/ujkelet.live

A háború 347. napja: A Sabak belbiztonsági szolgálat délután bejelentette, hogy meghiúsította a libanoni Hezbollah terrorszervezet robbantásos merényletét a biztonsági szervezet egyik volt magas rangú tisztviselője ellen.

A Sabak szerint a terrortámadást a következő napokban tervezték végrehajtani, egy Claymore típusú bombával, amelyet a Hezbollah szokott használni, és a becslések szerint a támadáshoz szükséges infrastruktúrát ugyanaz a Hezbollah-hálózat szolgáltatta, mely a tavaly szeptemberi tel-avivi Jarkon Parkban történt robbanásért volt felelős.

A Sabak nem árulta el, hogy ki volt a célszemély, de a volt magas rangú tisztviselőt tájékoztatták róla.

A belbiztonsági szolgálat felfedte, hogy a bombához kamerát és mobiltelefonos távoli aktiváló mechanizmust kapcsoltak, hogy a terrorszervezet Libanonból élesíthesse.

A Sabak szerint a bomba azonos volt azzal, amely 2023. szeptember 15-én robbant fel a Jarkon Parkban, egy terrortámadási kísérlet során, melynek nem volt sérültje. A bombának, amelyet a Hezbollah élesített, egy másik magas rangú izraeli tisztviselő megsebesítése volt a célja.

A Sabak szerint mindkét incidens mögött ugyanaz a Hezbollah-hálózat állt, melyet hosszú ideig nyomon követnek.


A fronton: Számos robbanó drónt indítottak délután Libanonból Észak-Izraelre. Egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi Ramot Naftali közelében csapódtak be, sérülés nem történt.

A libanoni média délután egy járműre mért izraeli dróncsapásról számolt be Mahnehben, Baalbek körzetben, mely közel 100 kilométerre van az izraeli határtól.


Kibertámadás: Libanoni riportok kedd délután a Hezbollah terrorszervezet kommunikációs eszközeinek felrobbanásáról számoltak be Bejrút külvárosában, Dahiehben. A helyi média szerint a Hezbollah parlamenti képviselőjének, Ali Ammarnak a fia meghalt, a terrorszervezet több mint 1000 tagja pedig megsérült. A Sky News Arabia öt halottról és 1500 sérültről számolt be.

A Hezbollah a felrobbanó személyhívókkal kapcsolatos első közleményében azt állította, hogy vizsgálja az incidenseket, amelyek két operatívja és egy fiatal lány halálát és többek megsebesülését okozták. A nyilatkozat nem említi Izraelt.

Libanoni sajtóorgánumok és a Sky News Arabia jelentése szerint Izraelnek sikerült feltörnie a Hezbollah belső kommunikációs rendszerét, és elérni, hogy a személyhívók felrobbanjanak. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy az eszközök új modellek voltak, és csak az elmúlt napokban kerültek kiosztásra.

A Hezbollah egyik forrása szerint néhány operatív úgy érezte, hogy az eszköz felforrósodott, és eldobták őket, mielőtt feltörték volna. Azt is közölték, hogy a készülékekre üzenetet kaptak a felrobbanás előtt.

Az Al-Hadath szaúdi hírügynökség jelentése szerint a Hezbollah vezető parancsnokai és tanácsadói sebesültek meg.

Az iráni félhivatalos Mehr hírügynökség jelentése szerint az ország libanoni nagykövetét, Modzstaba Amanit könnyebben megsebesítette egy felrobbant személyhívó.

A Reuters hírügynökség a Hezbollah egyik tisztviselőjét idézte, mondván, ez a legsúlyosabb biztonsági behatolás a soraiban. A terrorszervezet és a libanoni egészségügyi minisztérium felszólította a terroristákat, hogy szabaduljanak meg az eszközöktől.

Felvétel az egyik kórházból, több tucat terrorista fekszik sebesülten a folyosókon:

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont jelentése szerint a kommunikációs eszközök felrobbanása miatt megsérült Hezbollah operatívok érkeztek kezelésre damaszkuszi kórházakba.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök tanácsadója X-en utalt arra, hogy Izrael áll a támadás mögött, majd röviddel később törölte a tweetet. A Miniszterelnöki Hivatal pedig közölte, hogy ,,Topaz Luk több hónapja nem szolgál a miniszterelnök szóvivőjeként, és nincs is tanácsadók szűk körében”. Topáz azonban valójában benne van Netanjahu szűk konzultációs körében.

A Nemzetbiztonsági Tanács felszólította a minisztereket, hogy ne nyilatkozzanak a libanoni incidensről, a likudosoknak pedig megtiltották, hogy interjút adjanak.

Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és a biztonsági és védelmi szervezetek vezetői jelenleg konzultációt folytatnak a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a Polgárvédelmi Parancsnokság tájékoztatta az önkormányzatokat az eszkaláció fokozódásának lehetőségéről, de egyelőre nincs változás az irányelveket illetően.


Gallant kirúgása befagyasztva: Netanjahu miniszterelnök korábban a nap folyamán is egy sor magas szintű biztonsági konzultációt tartott a biztonsági erők vezetőivel. A média „drámainak” nevezte a találkozókat.

A Netanjahu és Gideon Szá’ár ellenzéki törvényhozó közötti tárgyalásokon részt vevő magas rangú tisztviselők úgy becsülik, hogy a terv Gallant védelmi miniszter leváltására és Szá’ár kinevezésére elhalasztásra kerül, esetleg a miniszterelnök visszatéréséig az Egyesült Államokból, ahol beszédet mond majd az ENSZ éves közgyűlésén.

A késedelem oka az izraeli északi fronton tapasztalható fokozódó feszültség, ami aggodalmakat vet fel a Hezbollah terrorszervezettel való esetleges katonai konfliktus miatt.

A források azt sugallják, hogy Netanjahu nem szívesen folytatja a politikai lépést mindaddig, amíg nem derül ki, hogy Izrael küszöbön álló nagyszabású katonai hadjárattal szembesül-e.

The post A Sabak meghiúsította a Hezbollah robbantásos merényletét, és jött a válasz first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version