SzántóGráf

Háborús készültség, adatok és a Hezbollah videója

Avi/ujkelet.live

A háború 347. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy egy tartalékos katona a Givati-dandár felderítő egységéből súlyosan megsérült az éjszaka a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. A harcost kórházba szállították, családját értesítették.


Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap a Hezbollah terrorszervezet fegyverraktárát, megfigyelőállomását és katonai épületeit támadták a dél-libanoni Rab al-Thalanthine, Hula, Marun al-Rasz és Blida térségében.

18:54-kor körülbelül tíz rakétát lőttek ki Libanonból Ramot Naftalira, az egyik rakéta egy épületbe csapódott be, sérülés nem történt.

A Metulában 20:13-kor aktiválódott szirénák kapcsán a hadsereg közölte, hogy egy rakétát lőttek ki Libanonból, mely egy házba csapódott, sérülés nem történt.


Összegzés: Szeptemberben eddig 163 támadás volt Libanonból. 92 alkalommal támadták Kirjat Smona és a Golán-fennsík térségét. Harminc esetben olyan helyszíneket támadtak, melyek 5 kilométernél távolabb voltak a határtól, magyarán közösségeket, amelyek nincsenek kiürítve. A körülbelül 560 rakétából 365-öt, avagy 65% -át, olyan területekre irányítottak, melyeknek lakosait nem evakuálták.


Szórólap: A Hezbollah terrorszervezet tegnap este közölte, hogy terroristái átvették az irányítást az izraeli drón felett, mely evakuálási felszólítást tartalmazó szórólapokat dobott le Wazzani térségében, és még egy videót is közzétett a pillanatról, amikor a drónt izraeli oldalról elindították.

A szórólap felszólította a lakosokat, hogy ,,a háború végéig” hagyják el a területet, mert az izraeli hadsereg ott fog működni a Hezbollah térségben zajló tevékenysége miatt.

Kiderült azonban, hogy ez egy dandár magánkezdeményezése volt, amelyet engedély nélkül hajtott végre.

A 679. Regionális Dandár egy drónnal terjesztette a kiürítési felszólítást azon a területen, ahonnan rakétakilövést észleltek – az izraeli hadsereg vezető tisztségviselői vagy a politikai kör jóváhagyása nélkül. Az Izraeli Védelmi Erők vizsgálja az esetet, és hangsúlyozta: ,,nincs evakuálási parancs.”


Háborúra készülve: Az elmúlt napokban Izrael éjjel-nappal tárgyalta egy jelentős offenzív művelet lehetőségét Libanonban, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Joáv Gallant védelmi miniszter a zárt megbeszéléseken kijelentette: ,,Túljutottunk a stratégiai csomóponton, és a jelentése Libanon számára egyértelmű.”

Ez ellentétes azzal a képpel, amelyet Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz közeliek festettek, mely szerint ő támogatja ezt a tevékenységet, míg Gallant nem. Valójában Izraelben konszenzus van Netanjahu, Gallant és Herci Halevi vezérkari főnök között a katonai tevékenységről, amely lehetővé teszi az északi lakosok visszatérését otthonaikba.

Joe Biden amerikai elnök különleges megbízottja, Amos Hochstein hétfőn tartott izraeli tárgyalásain ennek ellenkezőjét állította, és úgy vélte, hogy a katonai akció önmagában nem fogja a lakosok hazatérését eredményezni. Szerinte az eszkaláció északon pontosan ugyanazon a diplomáciai tárgyalási ponton fog véget érni, ahol most tartanak, és figyelmeztette az izraeli tisztviselőket: ,,Egy jelentős eszkaláció Libanonban regionális háború lehetőségéhez vezet, Irán jelentős részvételével.”

Netanjahu is találkozott Hochsteinnel, és világossá tette számára a libanoni kérdés kapcsán, hogy az északi lakosságot az északi biztonsági helyzet alapvető megváltoztatása nélkül nem lehet hazaengedni otthonaikba. Netanjahu hozzátette, hogy Izrael nagyra értékeli és tiszteli az Egyesült Államok támogatását, de végül megteszi, ami szükséges, hogy megőrizze biztonságát, és lakosai biztonságosan visszatérhessenenk otthonaikba.

The post Háborús készültség, adatok és a Hezbollah videója first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version