SzántóGráf

Izrael készültségben, a Hezbollah bosszút ígér

Avi/ujkelet.live

A háború 347. napja: A Hezbollah terrorszervezet kommunikációs eszközeinek felrobbanása Bejrút külvárosában, Dahiehben kilenc halottat és 2800 sérültet eredményezett. A halottak egyike a Hezbollah parlamenti képviselőjének, Ali Ammarnak a fia. A Hezbollah terrorszervezet Izraelt tette felelőssé a történtekért.

,,A vizsgálatot követően Izraelre hárítjuk a teljes felelősséget ezért a civileknek ártó, haláleseteket és sérüléseket okozó bűnözői agresszióért. Az áruló ellenség minden bizonnyal megkapja a kijáró büntetést” – állította a Hezbollah nyilatkozata.

A libanoni információs miniszter szintén bejelentette, hogy a libanoni kormány Izraelt tartja felelősnek a személyhívók felrobbanásáért, és hangsúlyozta, hogy ez a libanoni szuverenitásának megsértése.

A Hezbollah egyik magas rangú forrása azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah nem sérült meg.


Mindeközben Izraelben: Az izraeli média szerint az ország készül a Hezbollah esetleges reakciójára. A tengeri kikötőknél fokozott készültség van. Az ország középső részén lévő önkormányzatok közleményt adtak ki, hogy az irányelvekben nincs változás de arra kérték a lakosságot, hogy legyenek éberek és kövessék figyelemmel az esetleges változtatásokat.

A Magen David Adom arra kéri a lakosságot, és különösen a 0-ás és RH-negatív vércsoporttal rendelkezőket, hogy menjenek vért adni ma este a haifai Romema Sportcsarnokba.

A biztonsági szervezet becslése szerint a Hezbollah valóban katonai művelet megindítására készül Izrael ellen. Az elmúlt néhány órában felkérték a magas rangú tiszteket, hogy vegyenek részt egy rendkívüli megbeszélésen, amelyet ma este tartanak a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán. Binjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter és a biztonsági és védelmi szervezetek vezetői már konzultációkat folytatnak a helyszínen.

A Közlekedési Minisztérium vezető tisztségviselői is tárgyaltak ma délután az eszkaláció lehetőségéről. A magas rangú tisztviselők megvitatták a haifai kikötő és a Ben Gurion repülőtér felkészültségét, valamint más vészhelyzeti forgatókönyveket. Egyelőre nincs változás a menetrendben, és egyelőre az Izraelből és onnan induló útvonalakon sem. Minden tengeri kikötőben, így Eilaton is fokozták a készültséget.


Emlékeztető: Libanoni sajtóorgánumok és a Sky News Arabia jelentése szerint Izraelnek sikerült feltörnie a Hezbollah belső kommunikációs rendszerét, és elérni, hogy a személyhívók felrobbanjanak. A Wall Street Journal arról számolt be, hogy az eszközök új modellek voltak, és csak az elmúlt napokban kerültek kiosztásra.

A Hezbollah egyik forrása szerint néhány operatív úgy érezte, hogy az eszköz felforrósodott, és eldobták őket, mielőtt feltörték volna. Azt is közölték, hogy a készülékekre üzenetet kaptak a felrobbanás előtt.

Az Al-Hadath szaúdi hírügynökség jelentése szerint a Hezbollah vezető parancsnokai és tanácsadói sebesültek meg.

Az iráni félhivatalos Mehr hírügynökség jelentése szerint az ország libanoni nagykövetét, Modzstaba Amanit könnyebben megsebesítette egy felrobbant személyhívó.

A Reuters hírügynökség a Hezbollah egyik tisztviselőjét idézte, mondván, ez a legsúlyosabb biztonsági behatolás a soraiban. A terrorszervezet és a libanoni egészségügyi minisztérium felszólította a terroristákat, hogy szabaduljanak meg az eszközöktől.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpont jelentése szerint a kommunikációs eszközök felrobbanása miatt megsérült Hezbollah operatívok érkeztek kezelésre damaszkuszi kórházakba. Állítólag a Hezbollah tizenegy operatívja súlyosan megsérült.

Netanjahu miniszterelnök tanácsadója X-en utalt arra, hogy Izrael áll a támadás mögött, majd röviddel később törölte a tweetet. A Miniszterelnöki Hivatal pedig közölte, hogy ,,Topaz Luk több hónapja nem szolgál a miniszterelnök szóvivőjeként, és nincs is tanácsadók szűk körében”. Topaz azonban valójában benne van Netanjahu szűk konzultációs körében.

A Nemzetbiztonsági Tanács felszólította a minisztereket, hogy ne nyilatkozzanak a libanoni incidensről, a likudosoknak pedig megtiltották, hogy interjút adjanak.


Gallant kirúgása befagyasztva: Netanjahu miniszterelnök korábban a nap folyamán is egy sor magas szintű biztonsági konzultációt tartott a biztonsági erők vezetőivel. A média „drámainak” nevezte a találkozókat.

A Netanjahu és Gideon Szá’ár ellenzéki törvényhozó közötti tárgyalásokon részt vevő magas rangú tisztviselők úgy becsülik, hogy a terv Gallant védelmi miniszter leváltására és Szá’ár kinevezésére elhalasztásra kerül, esetleg a miniszterelnök visszatéréséig az Egyesült Államokból, ahol beszédet mond majd az ENSZ éves közgyűlésén.

A késedelem oka az izraeli északi fronton tapasztalható fokozódó feszültség, ami aggodalmakat vet fel a Hezbollah terrorszervezettel való esetleges katonai konfliktus miatt.

A források azt sugallják, hogy Netanjahu nem szívesen folytatja a politikai lépést mindaddig, amíg nem derül ki, hogy Izrael küszöbön álló nagyszabású katonai hadjárattal szembesül-e.

The post Izrael készültségben, a Hezbollah bosszút ígér first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version