SzántóGráf

A védelmi miniszter leváltása belpolitikai és védelmi káoszt, valamint  instabil gazdaságot eredményezhet

ujkeletlive

Háború és háború – a védelmi miniszter kirúgása belpolitikai és védelmi káoszt eredményezhet 

Annak ellenére, hogy a tegnap esti közvélemény kutatások szerint a többség ellenzi Joáv Gallant védelmi miniszter nemzetbiztonsági kockázatot jelentő kirúgását, hasonlóképpen elutasítja az új jelölt „áruló likudnyik” Gideon Sza’ar politikai túlélésre szolgáló kinevezését, Binjámin Netanjahu miniszterelnök azonban úgy tűnik meghozta döntését és bármilyen áron hajlandó teljesíteni az ultraortodox vezetők kérését.

A védelmi miniszter menesztésének bejelentését úgy tűnik némiképp késlelteti a tegnapi Izraelnek tulajdonított, a libanoni Hezbollah terrorszervezet kommunikációs eszközei felrobbanását eredményező támadás, a 13-as csatornának nyilatkozó miniszterelnökhöz közeli források azonban tisztázták, hogy Netanjahu a hét végére végrehajtja elhatározását.

Az október hetedikei támadásokat követően a 11 hónapja zajló gázai harcok és a többfrontos konfliktust maximális védelmi tapasztalattal ellátó Gallant kirúgása az északi háború kitörésének forrpontján történne. A feszültség tetőzése a Moszad kémügynökség révén tegnap Libanonban végrehajtott szokatlan támadás, illetve ezt követően a Hezbollah előre bejelentett válasz-bosszú ígérete árnyékában, a régióban a feszültség a végső robbanás előtt áll. Mindezen súlyos nemzetbiztonsági körülmények ellenére Binjámin Netanjahu miniszterelnök köre hangsúlyozza, hogy a miniszterelnök hétvégéig kirúgja a védelmi minisztert, bár az nyilvánvaló, hogy a totális libanoni háború kitörése elvileg megváltoztathatja a körülményeket, így Sza’ar kinevezését is.

Az bizonytalan politikai légkör ellenére az új jelölt, Sza’arhoz közel állók azt állítják, hogy a tegnapi incidens miatti késleltetés ellenére Netanjahu állja a szavát, és a kormányhoz való csatlakozás folyamata rövidesen meg fog történni. Szintén a tegnapi egyeztetések eredménye, hogy Netanjahu engedett Sza’ar követelésének a kormány jogi reformmal kapcsolatos összes kérdését illető vétójogára vonatkozóan, bennfentesek szerint azonban az új védelmi miniszter hatalma a gyakorlatban erősen korlátozott lesz. Úgy tűnik a kormányba névleges miniszteri pozíciókkal erősen kipárnázott frakciója élén belépő Sza’ar miniszternek a valóságban lényegesen kevesebb mozgástere lesz, mint anno a háború elején a hadikabinetet kvázi megalapító Beni Gantznak, kötelességei viszont annál inkább. Ezidőtájt Sza’ar fő feladata az ultraortodox sorozási mentességet biztosító törvény elsimítása, ami szintén nem erősíti a volt likudnyik közvéleményt illető népszerűségét, emellett védelmi miniszterként valószínűleg Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter hatalmi törekvéseivel kell majd szembe néznie, ami a libanoni háború kitörésének  küszöbén a védelmi rendszer izraeli és szövetségesei szakértőinek aggodalmait méltán maga után vonja.

Ezidőtájt a miniszterelnök a Kirja katonai parancsnoksági bázisán a súlyos biztonsági helyzet megbeszélésen – mindkét kapura játszva, nyugodtan helyet foglalt Gallant mellett, miközben párhuzamosan arról folytatott tárgyalásokat Sza’arral, hogy az új védelmi miniszter köteles írásba foglalni a kormány túlélését egészen a 2026-os választásokig.

A miniszterelnök döntése azonban saját házatáján sem aratott osztatlan sikert, az egyébként erősen Netanjahu-lojális Tali Gotliv (Likud) hétfőn világossá tette, hogy ellenzi Sza’ar kinevezését, mondván a jelölt később alá fogja ásni pártja hatalmát – „miniszterelnök úr, nem vagyok egyedül. A Likud tagja vagyok! Egy kormányzó pártnak. Nem fogom a kezemet nyújtani Gideon Sza’ar védelmi miniszteri kinevezéséhez. Nulla bizalmam van benne! Nulla!”

Másrészről, a kinevezések terén meglehetősen nagy szerepet játszó Szára Netanjahu hasonló véleményen van,  miszerint egy áruló volt likudnyik kinevezése nem több, mint az egyik hűtlen védelmi miniszter leváltása egy másikkal. Másrészről, kevésbé személyes aggodalomra ad okot a Biden-adminisztráció válasza, miszerint Galant elmozdítása a gyengeség és a megosztottság üzenetét küldi Izrael ellenségeinek.

A hadikabinet volt minisztere, Beni Gantz sem értett egyet Netanjahu várható lépésével, mondván – „fekete zászlót szeretnék felvonni. Amit Netanjahu ezekben az órákban tesz, az a legkézzelfoghatóbb módon veszélyezteti Izrael biztonságát, mint amire emlékszem, hogy egy miniszterelnök tette háború idején. Hat hónap késéssel hozzáadták az északi lakosok visszatérését otthonaikba a háború céljából. Jobb későn, mint soha, de egy védelmi miniszter leváltása egy intenzív északi kampány előestéjén, amely regionális háborúvá válhat, biztonsági törvénytelenség,” – mondta Gantz tegnap egy konferencián felszólalva, majd hozzátette – „emberi életek és a nemzet jövője forog kockán, munkarend és politikai túlélés. A védelmi miniszter leváltása egy olyan törvény előmozdítása érdekében, amely rögzítené a sorozás alóli mentességet, szintén erkölcsi törvénytelenség. Elképzelhetetlen, hogy amikor a tartalékosok elérik a harmadik kört, és eltemetjük halottainkat és imádkozunk sebesültjeinkért, vezetőink így viselkednek. Mindez a kispolitika meghatározása az állambiztonság rovására. Amikor csatlakoztunk a vészhelyzeti kormányhoz, félretettük a politikát a háború kedvéért, és most Netanjahu és Sza’ar félreteszi a háborút a politika kedvéért.”

Gallant jelenlegi nehéz háborús helyzetben történő kirúgása mögött, valójában és ténylegesen az ultraortodox vezetők ros hásánáig adott ultimátuma áll. Jichák Goldknopf azért is nem tetszését fejezte ki, miszerint a miniszterelnök ahelyett, hogy az ominózus sorozási törvény és a Legfelsőbb Bíróság által felfüggesztett jesiva bevételek rendezését intézné – az említett határidőig, a jövő héten inkább külföldi utazást tervez.

A Jahadut HaTora frakció ultimátuma, a kormányból való kilépést, és ezzel egyidejűleg a költségvetés megakasztását helyezte kilátásba, amennyiben a sorozási törvény fő ellenzője, azaz Joáv Gallant védelmi miniszter kirúgásáról a miniszterelnök nem gondoskodik.

Nincs kompromisszum a jesiva tanítványok bevonásával kapcsolatban, ami elfogadható lenne Gali Baharav-Miara főügyész és a Jahadut HaTora számára egyaránt,” – jelentette ki tegnap Meir Porus az Agudat Jiszrael [Jahadut HaTora] Jeruzsálemi és örökségügyi minisztere.

A többfrontos védelmi helyzet súlyosságát mellőzve, Porus beszédében azt kifogásolja, miszerint választói „az ultraortodox judaizmus legrosszabb helyzetével néznek szembe az államalapítás óta,”, majd hozzáteszi, „nem szabad azzal áltatnunk magunkat és a közvéleményt, hogy állítólag megvan a képességünk.  hogy jelenleg olyan törvényt dolgozzanak ki a jesivatagok státuszának szabályozására, amellyel mi, ultraortodox zsidók élhetünk.”

Ha van valaki, akinek sikerül ilyen törvényt hozni, személyesen fogom aranyéremmel kitüntetni. Vannak, akik dicsekednek a képességeikkel, és vannak olyanok is, akik azt mondták, hogy a [Kneszet] Külügyi és Védelmi Bizottságában van esély a törvény jobbra fordítására. Sajnos ez egy illúzió. Jelenleg nincs olyan törvény, amely átmenne a főügyészen, és amellyel együtt tudnánk élni,” – teszi hozzá a miniszter, és kivonva a kormányt a Legfelső Bíróság szerinte azon hibás döntése alól, miszerint nincs jogalapja a jesiva diákoknak a katonai szolgálat alóli felmentésének, Porus azonban felteszi a költői kérdést – mi értelme a koalícióban maradni, bár enyhítő körülményként megjegyezve, a helyzet „messze nem tökéletes,” de néhány Likud-miniszter, mint például David Amszalem regionális együttműködési miniszter, és Slomo Karhi kommunikációs miniszter továbbra is figyelembe veszik az ultraortodoxok érdekeit.

Gazdaság  – Gallant kirúgásának híre zuhanást okozott a tőzsdén, amit tovább súlyosbított a tegnapi libanoni robbanás

A Hezbollah terrorszervezet kommunikációs eszközeinek felrobbantását illetően – nyomában Libanon-szerte és Szíriában tizenegy halott és több mint 4000 sérült, Izrael nem tájékoztatta a Biden-kormányzatot.

A robbanásokról szóló híreket követően az izraeli tőzsde meredeken zuhant, a TA 35 index, amely tegnap eleve 0,40%-kal csökkent, az akciót követően több mint egy százalékos esésnek indult, és a nap végén – 1,04%-on zárt. A sékel reprezentatív árfolyama, ami napközben aránylag változatlan volt, a robbantás után erőteljesen gyengült. A sékel-dollár árfolyam 1,14%-kal magasabban – 3,788 sékel/dollár, a sékel-euró árfolyam pedig 0,97%-kal magasabban – 4,210 sékel/eurón zár a napi kereskedésen.

A libanoni háború küszöbén a Lufthansa és az Air France tegnap este bejelentette, hogy a közelmúltbeli biztonsági intézkedések fokozódása miatt törli a Ben Gurion repülőtérre szerdán közlekedő járatait. Emellett, a Lufthansa a teheráni járatokat is felfüggesztette.

„A közelmúltban megváltozott biztonsági helyzet miatt a Lufthansa-csoport légitársaságai úgy döntöttek, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik a Tel-Avivba (TLV) és Teheránba (IKA) induló és onnan induló járatokat,” – áll a légitársaság közleményében, hozzátéve, hogy a döntés szeptember 19-ig bezárólag érvényes és ebben az időszakban az izraeli és iráni légteret is megkerüli a Lufthansa Csoport összes légitársasága.

A SWISS, az Austrian Airlines és a Brussels Airlinest is magában foglaló Lufthansa hozzátette, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és „a következő napokban tovább értékeli azt.”

Az említett járatokat alighogy a múlt héten állították vissza azt követően, hogy július végén a légitársaság bejelentette, miszerint a biztonság romlásával kapcsolatos aggodalmak miatt felfüggeszti az Izraelbe irányuló járatait, és időről időre biztonsági értékeléseket végez.A háború tavaly október 7-i kezdete óta számos légitársaság Izraelbe tartó és onnan induló járatait a helyzet függvényében időnként törölték vagy állították vissza. A legtöbb külföldi légitársaság a háborút követően felfüggesztette működését Izraelben, de az elmúlt hónapokban fokozatosan kezdték újraindítani járataikat.

Emellett, Joáv Gallant védelmi miniszter tervezett kirúgása és helyette a közvélemény, illetve a védelmi rendszer által elutasított Gideon Sza’ar kinevezését a tőzsde sem fogadta pozitívan, tetézve a háborús káoszt és a gazdasági bizonytalanságot.

A védelmi miniszter menesztése Sza’ar javára bejelentésének hírére, még a libanoni robbanást megelőző kereskedés során a tel-avivi tőzsdén és a devizapiacon negatív volt a tendencia, ami a nap előrehaladtával tovább romlott. A negatív visszhang ellentétes volt a globális trenddel, a gyengülő amerikai dollárral, valamint az európai tőzsdéken és a Wall Street határidős ügyleteiben megfigyelhető vegyes tendenciával.

A tel-avivi tőzsdén tapasztalt romló számoknak több oka is van, például a háború menetével kapcsolatos bizonytalanság, de a fő kiváltó ok, amely zuhanó irányba küldte a részvényeket és gyengítette a sékelt, Netanjahu döntéséhez kapcsolódik. A miniszterelnök által meglebegtetett Gallant kirúgásának hírére másnap kora délutánig a sékel körülbelül 0,5%-kal gyengült a dollárral szemben, majd a veszteség elérte az 1%-ot. A tőzsdén a TA 35 index több mint 1%-ot esett, ugyanezen okok miatt, azt követően, hogy a délelőtt nagy részében emelkedésben volt. A tendencia tegnap reggel is folytatódott, a TA 35 index 0,65%-kal csökkent, a sékel pedig enyhén gyengült az amerikai dollárral és az euróval szemben, majd a délutáni robbantás után meredek zuhanás volt tapasztalható a tőzsdén és a sékel árfolyamában egyaránt.

The post A védelmi miniszter leváltása belpolitikai és védelmi káoszt, valamint  instabil gazdaságot eredményezhet first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version