SzántóGráf

Ezúttal a Walkie-Talkie-k robbantak fel Libanonban

Avi/ujkelet.live

Frissítés alatt

A háború 348. napja, északi front: A Walla hírportál riportere délután két forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael több ezer Walkie-Talkie-t robbantott fel, amelyeket a Hezbollah terrorszervezet tagjai használnak Libanonban, kiberműveletének második hullámában, amely kedden kezdődött a Hezbollah személyhívóinak felrobbanásával (itt írtunk róla). Izrael nem vállalta hivatalosan a felelősséget egyik támadásért sem.

A források szerint az izraeli hírszerző szolgálatok által előre becsapdázott, majd a Hezbollahnak eljuttatott rádiók a milícia vészhelyzeti kommunikációs rendszerének részét képezték, amelyet az Izrael elleni háború idején használtak volna.

A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokat idézett, mondván, szerda délután, hogy a Hezbollah terrorszervezet által használt kommunikációs eszközök robbantak fel Bejrút Dahijeh külvárosában és Dél-Libanon több területén. A rádiókat a Hezbollah körülbelül öt hónapja vásárolta meg, nagyjából akkor, mint a személyhívókat.

A Sky News Arabia szerint Dahijehben a robbanások a Hezbollah parlamenti képviselőjének, Ali Ammar fiának temetésén történtek, aki tegnap meghalt a csipogók felrobbanását eredményező műveletben.

A libanoni médiának nyilatkozó források szerint több lakóház, jármű és egy motorkerékpár is lángba borult a rádiók felrobbanása következtében. Legalább három halottról és több száz sérültről számoltak be.


Mindeközben: Tíz rakétát lőttek ki délután Libanonból Nyugat-Galileára, melyek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

A rakétatámadások nyomán tűz ütött ki egy erdős területen az észak-izraeli Manotban. A helyszínre hat tűzoltó csapat érkezett.

Később több hullámban aktiválódtak a rakétákra és drónokra figyelmeztető szirénák a határ melletti közösségekben. A hadsereg szerint húsz rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülés nem történt.

A támadásért a Hezbollah vállalta a felelősséget, mondván, egy katonai bázist vett célba.


Készültség: Az Északi Parancsnokság vezetője, Ori Gordin vezérőrnagy szerdán kijelentette, hogy a hadsereg eltökélt szándéka, hogy a lehető leghamarabb változtasson a biztonsági helyzeten a libanoni határon, a Hezbollah terrorszervezettel szembeni fokozott feszültségek közepette.

,,A küldetés világos, eltökélt szándékunk, hogy a lehető leghamarabb megváltoztassuk a biztonsági valóságot. A parancsnokok és az itt lévő csapatok elkötelezettsége teljes, minden szükséges feladatra maximálisan készen állnak” – mondta Gordin a hadsereg által kiadott közlemény szerint.

A vezérőrnagy ma megtekintett egy hadgyakorlatot, amelyet 179. dandár tartalékosai hajtottak végre. A héten a 769. „Hiram” Regionális Dandár is gyakorlatozott a hadsereg szerint.

Mindkét dandárszintű gyakorlat a libanoni harcokat szimulálta, beleértve az ellenséges területen való manőverezést és a sebesültek evakuálását tűz alatt.

The post Ezúttal a Walkie-Talkie-k robbantak fel Libanonban first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version