SzántóGráf

Frontok, a Hezbollah tavaly Mose Ja’alont próbálta megölni

Avi/ujkelet.live

A háború 348. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szerdán a hírszerző szolgálatok irányításával drónnal csapást mért a Hamász terroristáira, akik egy parancsnoki helységben tevékenykedtek Gázavárosban, melyet egy korábban iskolaként szolgáló létesítménybe ágyaztak be.

A létesítményt a terroristák terrorcselekmények tervezésére és végrehajtására használták az izraeli hadsereg és Izrael Állam ellen.

A támadás előtt a hadsereg számos intézkedést tett, hogy csökkentse a civilek bántódásának kockázatát beleértve a légi megfigyelést és precíziós lőszerek használatát.


Északi front: A légvédelem reggel elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból a tenger felől közelített Ros Hanikra partjainál.

Hajnali 4:32 és 4:36 között a Kineret térségében aktiválódott figyelmeztetések kapcsán a hadsereg közölte, hogy egy vadászgép elfogott egy Irakból küldött drónt. A rakétára figyelmeztető szirénákat az elfogó rakéták lehulló repeszei miatti aggodalomból aktiválták. Sérülés nem történt.


Készültség: Az izraeli hadsereg 98. hadosztályát Izrael északi részére helyezik ki a fokozódó feszültségek miatt a Hezbollah terrorszervezettel, miután hónapokon át a Gázai övezetben voltak bevetve a Déli Parancsnokság alatt.

Az ejtőernyősök és a kommandós hadosztály mostantól csatlakozik az Északi Parancsnokság alá tartozó 36. hadosztályhoz.

A lépés a libanoni konfliktustól való félelmek közepette történt, miután Izrael tegnap állítólag a Hezbollah több ezer személyhívóját felrobbantotta, melynek következtében tizenkét ember meghalt és csaknem 3000 megsebesült.


Még mindig készültség: A Golani-dandár elesett katonáira emlékező ceremóniát, amelyet ma este tartottak volna, elhalasztották az északi fronton tapasztalható feszültségek miatt.

A hadsereg szerint ,,a helyzetértékelésnek megfelelően” elhalasztották az eseményt, és az új időpontról később döntenek.


Ja’alon volt a célpont: Szerdán közzétételre engedélyezték, hogy a Hezbollah terrorszervezet tavaly a Jarkon Parkban élesített bombával Mose „Bogi” Ja’alon volt vezérkari főnököt és védelmi minisztert próbálta meggyilkolni.

Nyolc izraeli arab és egy kelet-jeruzsálemi lakos ellen emeltek vádat a bombarobbantás kapcsán, többek között gyilkossági kísérlet és külföldi ügynökkel való érintkezés vádjában. A tel-avivi kerületi ügyészség és a vádlottak védői tárgyalásokat folytatnak egy vádalku érdekében.

A bomba 2023. szeptember 15-én robbant fel a Jarkon Parkban, egy terrortámadási kísérlet során, melynek nem volt sérültje.

A Sabak belbiztonsági szolgálat tegnap délután bejelentette, hogy meghiúsította a Hezbollah terrorszervezet robbantásos merényletét a biztonsági szervezet egyik volt magas rangú tisztviselője ellen.

A Sabak szerint a terrortámadást a következő napokban tervezték végrehajtani, egy Claymore típusú bombával, amelyet a Hezbollah szokott használni, és a becslések szerint a támadáshoz szükséges infrastruktúrát ugyanaz a Hezbollah-hálózat szolgáltatta, mely a tavaly szeptemberi tel-avivi Jarkon Parkban történt robbanásért volt felelős.

A Sabak nem árulta el, hogy ki volt a célszemély, de a volt magas rangú tisztviselőt tájékoztatták róla.

A belbiztonsági szolgálat felfedte, hogy a bombához kamerát és mobiltelefonos távoli aktiváló mechanizmust kapcsoltak, hogy a terrorszervezet Libanonból élesíthesse.

Tegnap este a biztonsági szakértők a médiában rámutattak, hogy aligha volt véletlen, hogy nem sokkal azt követően, hogy a Sabak bejelentette a meghiúsított merényletet, sor került az Izraelnek tulajdonított Hezbollah-csipogókat célzó kibertámadásra.

The post Frontok, a Hezbollah tavaly Mose Ja’alont próbálta megölni first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version