SzántóGráf

Északi front, stratégia és az új izraeli túszalku futni hagyná Szinwart

Avi/ujkelet.live

A háború 349. napja, északi front: A 146. hadosztály csapatai tegnap a Hezbollah terroristait azonosították tevékenykedni több katonai épületben a dél-libanoni Dzsebbajnban. Röviddel később vadászgépek megtámadták az épületeket.

A vadászgépek csapást mértek egy rakétaindítóra és katonai épületekre a dél-libanoni Hula, Kafr Kila, Odaissze és Chamaa térségében.

16:39 és 16:44 között aktiválódtak a szirénák Felső-Galileában, mely során húsz rakétát lőttek ki Libanonból. Egy részüket elfogták a légvédelmi rendszerek, de voltak becsapodások Tel Chaiban, sérülés nem történt. A becsapódások helyszínén tűz ütött ki, melyet a tűzoltóknak sikerült megfékezniük.

A tegnapi nap folyamán mintegy tíz rakétát lőttek ki Libanonból a Hermon felé, melyek nyílt területeken landoltak. Sérülés nem történt.

Az éjszaka folytatódtak az izraeli légicsapások Libanonban. A vadászgépek a Hezbollah katonai épületeit támadták a dél-libanoni Chichine-ben, Tajbéban, Blidában Majsz al-Dzsabalban, Ajtarunban és Kafr Kilában. Drónnal csapást mértek egy fegyverraktárra a dél-libanoni Khiamban. A tüzérség pedig több területet ágyúzott Dél-Libanonban.

Csütörtök reggel két páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból a Ramim-gerincre, sérüléseket okozva. A tüzérség válaszul ágyúzta a támadások forrását.


A másik oldal: A Hezbollah tegnap hét tagja halálát jelentette be az izraeli légicsapások valamint a walkie-talkie-k felrobbanása következtében. Október 8 óta a Hezbollah 460 terroristáját vesztette el.

A libanoni egészségügyi minisztérium 20-ra emelte a tegnap Libanonban történt walkie-talkie robbanások halálos áldozatainak számát. A sérültek száma 450.

Izraeli források becslése szerint a szerdán Libanon-szerte felrobbant walkie-talkie-kat a Hezbollah terep ügynökeinek szánták, köztük a Radwan-erőnek, a terrorszervezet elit egységének tagjainak. A kedden felrobbant személyhívókat a terrorszervezet számos embere használta.

,,Ez egy előkészítő lépés annak érdekében, hogy az üldöztetés érzését keltsük a Hezbollahban – de a történet az, ami innentől történik” nyilatkozta a walkie-talkie-k kapcsán egy, a részleteket ismerő forrás a Kan Közszolgálati műsorszolgáltatónak. ,,Izraelben figyelembe veszik, hogy ez hadjárattá fajulhat.”

A Hezbollah gyanúja az információbiztonsági behatolásra az utóbbi időben jelentősen megnőtt, különösen azután, hogy július végén Izrael likvidálta Bejrútban Fuad Sukrt a terrorszervezet vezérkari főnökét, és meghiúsította a szervezet merényletére válaszul tervezett támadását, amelynek célpontja volt a Moszad főhadiszállásának és a hadsereg számos hírszerzési egységének otthont adó Glilot bázis.

Mint tegnap a KAN riportjából kiderült, Sukr likvidálása után az izraeli hadsereg vezető tisztjeit arra utasították, hogy csökkentsék kommunikációs profiljukat, beleértve a mobiltelefonok használatát, és változtassanak rutinszerű magatartásukon az operatív tevékenységek során is.

A magas rangú biztonsági tisztviselők helyzetértékelésének végén a vezető tisztségviselők biztonságáért felelős vezérkari részlegnél új biztonsági eljárásokat alakítottak ki azzal a céllal, hogy megvédjék a tisztek életét a merényletekkel szemben.

Kedden nyilvánosságra hozták, hogy a Hezbollah az elmúlt napokban megpróbált megölni egy volt magas rangú biztonsági tisztviselőt. Egy évvel ezelőtt a Hezbollah megpróbálta meggyilkolni Mose ‘Bogi’ Ja’alon volt védelmi minisztert és vezérkari főnököt.


Pánikkeltés: Izraeliek ezrei kaptak vészhelyzeti riasztást mobiltelefonjukra tegnap este: ,,Vészhelyzeti riasztás. Azonnal menj védett területre.” Vizsgálják annak lehetőségét, hogy ez iráni tisztviselők által megfogalmazott üzenet volt – az üzenethez csatolt linket nem szabad megnyitni.

Egy órával a figyelmeztetésről szóló jelentések után az Izraeli Védelmi Erők közölte: ,,Az értesítést nem a mi nevünkben küldték, a Polgárvédelmi Parancsnokság védelmi irányelveiben nincs változás. Naprakész információkkal az Izraeli Védelmi Erők és a Polgárvédelmi Parancsnokság hivatalos platformjai szolgálnak.”


Új javaslat: A KAN közrádió reggel arról számolt be, hogy Izrael továbbított egy új javaslatot az Egyesült Államoknak a túszok szabadulását lehetővé megállapodás érdekében, amely magában foglalja az összes túsz egyidejű szabadon bocsátását, biztonságos áthaladást az övezeten kívül a Hamász vezetője, Jechíje Szinwar és bárki más számára, aki vele akar távozni, a palesztin foglyok szabadon bocsátását, az övezet demilitarizálását és egy másik ellenőrzési mechanizmus alkalmazását Gázában, valamint a háború végét.

A hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátora, Gal Hirsch találkozott a túszok rokonaival, és tájékoztatta őket az új ajánlatról. Hirsch elmondta, hogy a vázlatot a Fehér Házban és az Egyesült Államok külügyminisztériumában a múlt heti amerikai tisztviselőkkel folytatott találkozói során mutatták be. A források szerint a javaslatot „biztonságos átjáró megállapodásnak” nevezik.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő így kommentálta az ügyet: „A tárgyalások nehézségeire és a túszok életének ketyegő órájára tekintettel szeretnénk egy B-tervet javasolni, amely lerövidítené a szakaszokat, és gyorsabb megállapodást tesz lehetővé. Ez megtörténik, ha Szinwar kijön és véget vet a háborúnak. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük a háború céljait, és a Hamász gázai vezetése biztonságosan távozzon egy biztonságos helyre.”

A 251 túszból 101 maradt Gázában, 35 közülük már nem él. November végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. Négy túszt ezt megelőzően szabadon engedtek, nyolcat pedig a csapatok mentettek ki. 37 túsz holttestét találták meg a csapatok Gázában, három túszt tévedésből a katonaság megölt.  Harminchárom túszt öltek meg a fogságban és harminchetet öltek meg október 7-én és hurcoltak Gázába.

A szám magába foglalja a 2014-es erős szikla hadművelet során elesett két izraeli katona, Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester maradványait valamint a 2014-ben önszántából a Gázai övezetbe belépő Avera Mengisztut és a 2015-ben a Gázai övezetbe önszántából belépő Hisam al-Szajedet.

The post Északi front, stratégia és az új izraeli túszalku futni hagyná Szinwart first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version