SzántóGráf

Az eddigi legjelentősebb izraeli támadás Libanonban

Avi/ujkelet.live

A háború 350. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők az éjszaka a katonai hírszerzés és az Északi Parancsnokság irányításával több száz, Izrael ellen bevetésre kész rakétaindító csövet támadott.

A tegnap délutántól kezdve több hullámban végrehajtott hadműveletben több mint száz rakétaindítót és katonai infrastruktúrát semmisítettek meg, köztük ezer rakétakilövő csövet, melyek készen álltak a bevetésre.

,,Az Izraeli Védelmi Erők folytatja a Hezbollah terrorszervezet terrorképességének és katonai infrastruktúrájának károsítását és leépítését” – hangsúlyozta a hadsereg nyilatkozata.

A tegnapi volt Izrael legkiterjedtebb támadása Libanonban a gázai háború kezdete óta.

A hadsereg este gyülekezési és mozgás korlátozást vezetett be számos északi városban és közösségbe, melyeket reggel feloldott.

A média szerint reggel két Libanonból indított rakéta csapódott be nyílt területen Metula közelében, sérülés nem történt.


Mi lesz Libanonnal? Az Egyesült Államokban megpróbálja fenntartani az optimizmust az Izrael és a Hezbollah terrorszervezet között növekvő feszültség diplomáciai megoldását illetően, miközben rekord készültség van.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője a KAN közrádióban péntek reggel leadott interjúban elmondta, hogy Washington meg van győződve arról, hogy a diplomácia a legjobb módja a Libanonnal fennálló feszültségek csökkentésének.

,,Úgy gondoljuk, hogy a diplomácia azt is biztosítja, hogy a harcok ne fajuljanak szélesebb regionális konfliktussá. Véleményünk szerint ez mindenkinek az érdeke – és erre kell összpontosítanunk” – mondta Ryder, és megígérte: ,,Az Izrael védelme iránti elkötelezettségünk szilaszilard és erős, azt hiszem, ezt bebizonyítottuk – és továbbra is biztonsági segítséget nyújtunk Izraelnek”.

Az Izrael és a Hezbollah közötti háborútól való félelem kapcsán világossá tette, hogy a kormány nem esik pánikba. ,,Aggódunk egy szélesebb körű regionális konfliktus lehetősége miatt, amióta a Hamász október 7-én megtámadta Izraelt, és több mint 1200 ártatlan embert ölt meg, és túszokat ejtett. Tehát ez az, amin nagyon keményen dolgoztunk, hogy megakadályozzunk egy szélesebb körű regionális konfliktust. És továbbra is nagyon koncentrálunk erre.”

Az amerikaiak készülnek arra a lehetőségre, hogy Irán támad és válaszol az iráni erőket megsebesítő csipogók felrobbanására. Ryder megjegyezte, hogy az amerikai jelenlét a régióban magasabb, mint az Izrael elleni iráni támadás éjszakáján áprilisban.


A csipogó-hadművelet: Egy amerikai hírszerzési forrás csütörtökön megerősítette az ABC News-nak, hogy Izrael közreműködött a héten felrobbant személyhívók gyártásában, és legalább 15 éve tervezték ezt a fajta műveletet.

A Hezbollah tagjainak kiosztott elektronikus eszközök – személyhívók és walkie-talkie-k – kedden majd szerdán tömegesen kezdtek felrobbanni, legalább 37 ember halálát és 2931 sebesülését okozva, közölték libanoni tisztviselők.

Tegnap a New York Times három hírszerzési forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a felrobbant csipogókat gyártó B.A.C. Consulting magyar céget Izrael hozta létre. Volt még legalább két ilyen cég, amelynek az volt a célja, hogy elfedje a személyhívókat létrehozó személyek valódi kilétét: izraeli hírszerző tiszteket.

A B.A.C. közönséges ügyfelekkel dolgozott, amelyek számára egy sor közönséges személyhívót készített. De az egyetlen ügyfél, aki igazán számított, a Hezbollah volt, és személyhívói messze nem voltak hétköznapiak. A három forrás szerint külön gyártva, robbanékony PETN-nel töltött akkumulátorokat tartalmaztak.


Képek a frontokról: Az izraeli hadsereg reggel fotókat tett közzé a három aktív frontról.

Gázai övezet:

Északi front és Júdea és Szamária:


Szamária: Az izraeli hadsereg nyomozást folytat, miután tegnap videó készült katonákról, amint fegyveres terroristák holttestét lökdösik le egy háztetőről, a Dzsenin melletti Qabatijában folytatott tűzharcot követően.

,,Ez egy súlyos incidens, amely nincs összhangban az Izraeli Védelmi Erők értékeivel és azzal, amit az Izraeli Védelmi Erők katonáitól elvárnak” – mondta a hadsereg, hozzátéve, hogy az incidenst kivizsgálják.

A csapatok megöltek négy fegyverest az összecsapások során, és az esti órákban dróncsapást mértek egy autóra benne fegyveres terroristákkal.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Az eddigi legjelentősebb izraeli támadás Libanonban first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version