SzántóGráf

Közvetett tárgyalások tartják életben Sza’ar védelmi miniszteri kinevezését

ujkelet.live

Belpolitikai válság a háború árnyékában

A libanoni Hezbollah terrorszervezet tagjai elleni nagyszabású csipogó és walkie-talkie robbantásokat követően az Izraeli Védelmi Erők támadásainak súlypontja érezhetően átkerült északra, ami várhatóan a feszültség további eszkalálódásához vezet.

A lassabb fokozatú gázai hadművelet mellett, főleg északon a hadsereg és a védelmi stratégiák irányítása maximális szaktudást és koncentrációt igényelne. Binjámin Netanjahu miniszterelnök azonban jövő heti Egyesült Államokba tervezett útját követően, politikai okokból kifolyólag várhatóan meneszteni fogja Joáv Gallant védelmi minisztert.

A súlyos védelmi helyzetre való tekintettel, a miniszterelnökkel tulajdonképpen már a kormányalakítás után kialakult, és fokozatosan súlyosbodó feszültség oldására, Gallant néhány korábbi hibáját elismerve új fejezet nyitását ajánlotta az ország biztonsága érdekében. A bocsánatkérés mellett azonban a védelmi miniszter nem valószínű, hogy elállna az ultraortodoxok mentességét biztosító törvény elutasításától, így menesztése elkerülhetetlen az askenázi-háredi vezetők elégedetlensége miatt kialakult kormányválság stabilizálása érdekében.

A Jahadut HaTora párt vezetője Jichák Goldknopf miniszter korábbi ultimátumai megerősítéseként, Jiszrael Eichler közössége egyik ülésén kijelentette „a háredi közösség helyzete jelenleg annyira problematikus, hogy még egy olyan időszakban is, amikor a kormánynak szüksége van ránk, és nem tud nélkülünk tovább működni, komoly problémánk van azzal, hogy féltjük a jesiva világ további státuszát.”

Eichler, továbbá részletesen ecsetelte, miszerint közössége jogai és puszta létezése került veszélybe azáltal, hogy szerinte a jogrendszer diktatúraként működik, és az ország legfőbb uralkodójává vált, mert érvénytelenítette azon törvényeket, amelyek az ultraortodoxok katonai szolgálat alóli eddig mentességét biztosították, emellett a sorozást elutasító jesiváktól megvonta az állami juttatásokat. Tovább folytatva, a Jahadut HaTora – Agudat Jiszrael szekciójának képviselője a miniszterelnököt hibáztatta, amiért nem vitte végig a kormány tervezett igazságügyi reformját, amely korlátozta volna a Legfelsőbb Bíróság hatáskörét.

Az egyik fő célunk a Kneszet téli  ülésszakán – amennyiben a kormány egyáltalán kitart -, hogy olyan törvényt terjesszünk elő, amely megakadályozza, hogy a [jesivában tanuló] apa tetteit az anyát megillető kedvezményekhez kössék. Ilymódon megkerüljük a bölcsődei rendeletet, amelyet a jogrendszer kényszerített ránk,” – vázolta Eichler pártja további terveit, azt is hozzátéve, miszerint pártja mindenekelőtt lehet, hogy kilép a kormányból, mivel problémáikra semmilyen segítséget nem kapnak.

Szerinte az ultraortodoxok sorozási mentességének elutasítása a szélsőbaloldal számlájára írandó, holott Netanjahu kormányzó Likud pártjának számos képviselője nem hajlandó eltekinteni – főleg ilyen súlyos háborús helyzetben, a katonai szolgálat mindenkire vonatkozó teljesítésétől.

A mentességet biztosító törvény fő ellenzője a védelmi miniszter Gallant, ezért Netanjahu úgy döntött, hogy meneszti és helyére az annak idején hátba támadó, volt likudnyik Gideon Sza’art nevezi ki, aki reményei szerint hajlandó lesz elejét venni az ultraortodoxok ultimátumának.

Háborús, ráadásul többfrontos konfliktus levezetésére vonatkozó tapasztalatokkal nem rendelkező Sza’ar, és frakciójának belépéséről szóló tárgyalások véglegesítése azonban a tervezettnél lassabban halad, többek között az úgynevezett csipogó-robbantás következtében fokozódó északi feszültség miatt.

Az új védelmi miniszter kinevezéséről szóló egyeztetések a háttérben azonban tovább folytatódnak, a miniszterelnök helyett Járiv Levin igazságügyi miniszter közvetítésével, – jelentette a Kan közszolgálati csatorna. Ilymódon Sza’ar azt az üzenetet kapta Levintől, hogy Netanjahu jövő heti külföldi útjáról való visszatérése után kívánja kezdeményezni kinevezését. A volt Likudos védelmi miniszter-jelölt a megállapodás szerint állítólag nem csatlakozik azonnal a miniszterelnök kormányzó pártjához, de szóbeli ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy frakciójának tagjai garantált helyet kapnak a Likud következő választási listáján.

A héber médiában megjelent, tapasztalatlanságára utaló számos kritika ellenére, Sza’ar magabiztossága töretlen, azzal indokolva jártasságát védelmi téren, hogy eddig „összesen öt biztonsági kabinetben vettem részt hosszú éveken keresztül, ebből háromban miniszterként. Ezen kívül – még sok-sok évig a külügyi és védelmi bizottságban, beleértve a hírszerzési és titkosszolgálati albizottságot is,” – közölte az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Védelmi miniszteri kinevezését már a zsebében tudva, Sza’ar gúnyt űzött az ellenzék vezetője Jáir Lapidból is [Jes Atid], mondván, hogy egész életében védelmi kérdésekkel foglalkozott, még akkor is, amikor szünetet tartott a politikai életben, a Nemzetbiztonsági Tanulmányok vezető munkatársa volt, ezzel szemben Lapidnak esélye sincs tudni mindazt, amit ő tud, ugyanis „mint tudják, Lapid a legtöbb tapasztalatát televíziós műsorvezetőként szerezte.” A közösségi médiában közzétett hosszú írásában továbbá, az előző Naftali Bennett – Lapid kormányt kritizálta, melynek egyébként igazságügyi minisztere volt, de állítása szerint lehetett volna akár védelmi miniszter is a Falak őrzője hadművelet idején.

Végezetül, az ellene felhozott érveket Lapid ellen fordítva Sza’ar kijelentette, hogy ez utóbbi semmit sem ért Izrael történetének legnehezebb háborúját, következésképpen az ország védelmét illetően, ráadásul azt is szemére vetette, hogy többször is felajánlotta, hogy csatlakozik a jelenlegi kormányhoz.

A szóban forgó Lapid valóban felajánlotta támogatását egy Netanjahu-vezette egységkormánnyal kapcsolatban, de nem azért, hogy védelmi tanácsokat adjon, hanem azért, hogy a Gázában fogvatartott túszok kiszabadítását biztosító megállapodást, pártjával együtt megszavazza. 

Ezzel szemben Gideon Sza’ar osztja a Netanjahu-kormány, többnyire elutasító véleményét, és nem valószínű, hogy támogatná a túszalkut, ahogyan a tavaly novemberben létrejött, és közel száz elhurcolt kiszabadítását biztosító megállapodást is ellenezte.

A kialakult, meglehetősen feszült háborús és belpolitikai helyzetre való tekintettel a Fehér Ház, az amerikai Külügyminisztérium, és a Pentagon magas rangú tisztviselői pesszimizmusukat fejezték ki a túszalku, illetve a tűzszünet elérésével kapcsolatban, – jelentette a The Wall Street Journal tegnapi cikkében.

Nincs küszöbön álló megállapodás, nem vagyok biztos benne, hogy valaha is lesz,” – nyilatkozta a lapnak egy forrás, megjegyezve, hogy az amerikai kormány nem hagyja abba az erőfeszítéseket, de elsősorban a Hamász követelései miatt reménytelennek tűnik a helyzet. Emellett, a Fehér Házban úgy látják, hogy a Hezbollah elleni „csipogó művelet,” illetve Netanjahu oda-vissza ingadozó politikája sem segít az október hetedikei Hamász támadások idején elhurcolt túszok kiszabadításában.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Közvetett tárgyalások tartják életben Sza’ar védelmi miniszteri kinevezését first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version