SzántóGráf

Rakétaeső Libanonból és a helikopter-baleset vizsgálata

Avi/ujkelet.live

A háború 350. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők délben ismét felszólította a lakosokat számos észak-izraeli közösségben és városban, hogy további értesítésig maradjanak az óvóhelyek közelében. A civileknek a szóban forgó területeken kerülniük kell a nagy összejöveteleket, és az óvóhelyek közelében kell maradniuk.

Kora délután, több hullámban összesen körülbelül százharminc rakétát lőttek ki Libanonból, aktiválva a szirénákat Cfáton, Galilea közösségeiben és a Golán-fennsíkon. A rakéták egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, sérülés nem történt. A becsapódások következtében tüzek keletkeztek Cfáton és a Golánon.

Reggel óta több mint százötven rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a háború kezdete óta Metula lakóházainak több mint fele megrongálódott – néhányuk teljesen megsemmisült. A tegnap esti rakétatűzben az északi település mintegy 30 házát érte közvetlen találat.


Déli front: Az izraeli légierő Gázai övezet déli részén hónap elején történt helikopter-balesetének vizsgálata megállapította, hogy a rossz látási viszonyok vezettek a tragédiához, amelyben két katona meghalt és hét másik személy megsebesült.

A vizsgálatot, amelyet egy tartalékos ezredes vezetett, ma mutatták be a légierő parancsnokának, Tomer Bar vezérőrnagynak és a katonák családjainak.

Szeptember 11-én a hajnali órákban egy UH-60 Black Hawk a 123. repülőszázadból Rafahba repült a 669-es egység egészségügyi csapatával, hogy evakuáljanak a térségben folyó harcok során súlyosan megsebesült harcmérnököt.

Az utolsó landolási szakaszban egy rafahi izraeli katonai táborban a Black Hawk a földnek csapódott, ahelyett, hogy megfelelően landolt volna.

Az elesett katonák a légierő elit 669-es kutató-mentő egységében szolgáltak: Daniel Allus törzsőrmester Tel Avivból 37 éves volt, és Tom Is-Salom törzsőrmester Nesz Harimból 38 éves volt.

A vizsgálat megállapította, hogy a helikopter egy harci zónában lévő ,,komplex” helikopterleszállóhelyen próbált landolni, hogy evakuálja a sebesült katonát, miközben ,,kihívást jelentő látási viszonyok” voltak az éjszakai leszállás és a helikopter által felvert nagy por miatt.

,,Ezek a körülmények vezették nagy valószínűséggel rossz térbeli tájékozódásra a helikopter legénységét a leszállás utolsó szakaszában, aminek következtében a helikopter földnek csapódott” – közölte a katonaság.

A vizsgálat megállapította, hogy ,,a sötét éjszaka kihívást jelentő körülményei a porral párosulva a talajjal való szemkontaktus elvesztéséhez vezettek, ami nagy valószínűséggel helytelen térbeli tájékozódást eredményezett.”

A vizsgálat szerint az esetet nem ellenséges tűz okozta. Azt is megállapították, hogy nem történt műszaki hiba, és a legénység valamennyi tagja alkalmas volt a feladatra.

A sebesült katonákat a Givati-dandár parancsnoka vezette szárazföldi erők szabadították ki a lezuhant helikopterből, majd kivonták őket Gázából, és egy másik helikopterrel a beersevai Szoroka Kórházba szállították őket.

,,A szárazföldi erők megakadályozták az incidens súlyosbodását” – hangsúlyozta a hadsereg.

A légierő parancsnoka, Bar azt mondta, hogy ,,a légierő gyorsan levonja a tanulságokat [az esetből], és továbbra is határozottan fog cselekedni”.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Rakétaeső Libanonból és a helikopter-baleset vizsgálata first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version