SzántóGráf

Újabb izraeli légicsapás Libanonban és drámai politikai fordulat

Avi/ujkelet.live

A háború 351. napja, Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a Kfír-dandár Haruv felderítő egységének harcosa súlyosan megsérült reggel egy hadművelet során a Menase Regionális Dandár terülén, avagy Dzsenin környékén.

A harcost kórházba szállították, családját értesítették.


Északi front: Este, a nap folyamán másodszor, közölte az izraeli hadsereg, hogy a Hezbollah terrorszervezet célpontjait támadja Libanonban.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök X-en kijelentette: ,,Ismét hangsúlyozom: céljaink világosak, tetteink önmagukért beszélnek”.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este bejelentette, hogy a Polgárvédelmi Parancsnokság új irányelveket ad ki a lakosoknak Haifa területére és attól északra:

Hagari szerint az este indított széles körű légicsapások a Hezbollah dél-libanoni telephelyeit és rakétavetőit célozzák, miután a hadsereg azonosította, hogy a Hezbollah előkészületeket tesz rakétatámadások végrehajtására Izrael ellen. Hagari azt mondta, ma eddig több mint 400 rakétavetőt semmisítettek meg.

Mindeközben biztonsági szervezet eszkalációra készül északon a Radwan Erő parancsnoki láncának kiiktatása után. ,,Úgy döntöttünk, hogy fokozzuk a tempót és üldözzük a Hezbollahot” – idézett egy biztonsági forrást a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Az izraeli légierő parancsnoka korábban szombaton közölte, hogy a lehető legmagasabb szintű készültségben vannak a megnövekedett feszültségek közepette északon.

,,Továbbra is fenntartjuk a lehető legmagasabb szintű készültséget a légierőben. Főleg a védelemben, de ez már így van egy ideje, és a támadásban is” – mondta Tomer Bar vezérőrnagy a légierő parancsnokaival folytatott megbeszélésen.

,,A légierő összes képességét… a polcra helyeztük. Minden készen van. Most a fejleményeknek megfelelően a kontextusnak leginkább megfelelő terveket vesszük elő” – tette hozzá.

Szombaton eddig közel száz rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, sérülés nem történt, de anyagi károk és tüzek keletkeztek.


Politika: Az ellenzéki Új Remény párt elnöke, Gideon Szá’ár este bejelentette, hogy közölte Netanjahu miniszterelnökkel, hogy nem fogadja el felkínált védelmi miniszteri posztot a biztonsági helyzetre való tekintettel.

A bejelentésére egy lesújtó közvélemény-kutatás után került sor, amely szerint az izraeliek túlnyomó többsége ellenzi Gallant kirúgását és Szá’ár kinevezését.

A 12-es csatorna tegnap este közölt polljának egyik kérdése így hangzott: Véleményed szerint Gideon Szá’ár alkalmas a védelmi miniszteri posztra? A megkérdezettek 69%-a szerint nem alkalmas, 14% szerint alkalmas, míg 17% nem tudta.


Személyes ügy is: Joáv Gallant védelmi miniszter este elárulta, hogy a Hezbollah vezető parancsnokainak, Ibrahim Aqilnak és Ahmed Wahabinak a likvidálása „fontos leszámolás” nemcsak Izrael számára, őt személyesen is érinti.

Gallant szerint a két terrorista parancsnok irányította 1997-ben a támadást az izraeli elit haditengerészeti kommandós egység, a Sajetet 13 csapata ellen, melyben tizenegy harcos elesett Libanonban. Gallant a katonai karrierjét a Sajetetben kezdte és az egység parancsnokaként is szolgált, röviddel a katasztrófa előtt léptették elő.

„Ez a kötelességünk az elesettek és szeretteik felé, ez a kötelességünk az északi lakosok felé, és világos üzenet azoknak, akik rosszat kívánnak nekünk” – áll Gallant közleményében.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Újabb izraeli légicsapás Libanonban és drámai politikai fordulat first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version