SzántóGráf

Riport: A túszok fele még életben van

Avi/ujkelet.live

A háború 352. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságban felfedte, hogy az Izrael kezében lévő legfrissebb információk szerint a Gázai övezetben fogságban lévő 101 túsz körülbelül fele még életben van, idézett a Ynet hírportál forrásokat, akik részt vettek a zárt ajtós ülésen.

Mindeközben John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője a Hamász terrorszervezetet hibáztatta a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodásra irányuló tárgyalások elakadásáért.

„Úgy tűnik, [Jechíje] Szinwar úr egyáltalán nem hajlandó jóhiszemű tárgyalásokat folytatni, különösen azután, hogy hat túszt ölt meg egy alagútban, kivégzési stílusban. Nem úgy tűnik, mintha hajlandó lenne előre lépni”– nyilatkozta Kirby az ABC-nek.


Északi front: Az oktatási minisztérium közölte, a jelenlegi biztonsági helyzetre való tekintettel az észak-izraeli iskolák holnap is zárva maradnak.

Az órákat online tartják, és semmilyen személyes jelenlétet követelő tevékenységre nem kerül sor, beleértve a kirándulásokat és az iskola utáni tevékenységeket.

A minisztérium holnap este újraértékeli a helyzetet a Polgárvédelmi Parancsnoksággal együtt.


A Hezbollah és a Hamász: Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi altábornagy esti sajtótájékoztatóján kijelentette: ,,Hazahozzuk az északi lakosokat az otthonaikba. A Hezbollah újabb és újabb ütést kap, és ha nem ért belőle, ütni fogjuk, amíg megérti. Rengeteg olyan képességünk van, amelyeket még nem vetettünk be”.

,,Azért harcolunk, hogy elérjük a háború összes célját – a Hamász felszámolását Gázában, az összes túsz hazahozatalát és ez még akkor is sürgető feladat, amikor északon tevékenykedünk, és az északi lakosok biztonságos hazaengedését otthonaikba”.

Naim Qasszem, a Hezbollah helyettes vezetője vasárnap azt mondta, hogy a terrorszervezet új szakaszába lépett az Izraellel folytatott harcában.

Az Izraellel vívott harc most „a számonkérés nyílt végű csatája” – mondta a pénteken Bejrútban egy izraeli légicsapásban megölt vezető parancsnok temetésén.

,,Meghaltok a terrortól, a gazdaság összeomlik, nem éritek el a céljaitokat” – mondta Qasszem az izraeli döntéshozóknak küldött üzenetében.

A Hamász terrorszervezet üdvözölte a Hezbollah reggel indított rakétatámadásait, dicsérve a síita csoport „állhatatosságát és bátorságát a cionista hadigépezet elleni küzdelemben, valamint eltökéltségét, hogy továbbra is harcol a palesztin nép támogatásáért”.

A Hamász továbbá hangsúlyozta, hogy a Hezbollah támadásai arról tanúskodnak, hogy kudarcot vallott az izraeli terv, hogy elszigetelje Gázát a libanoni háborús fronttól, és növeli az északról lakóhelyüket elhagyni kényszerült izraeliek számát, annak ellenére, hogy nemrégiben a háborús célokhoz adták, hogy biztosítani kell a kitelepített északi lakosok hazahozatalát.

A Hamász az Irán által támogatott iraki és jemeni „ellenállási” csoportok támogatását is dicsérte.


A terv: A Hezbollah egyik forrása az Al-Monitor híroldalnak azt nyilatkozta, hogy a pénteki izraeli légicsapásban megölt magas rangú Hezbollah-vezetők azért találkoztak egy épület alatt, hogy megvitassák Izrael megszállásának terveit egy október 7 típusú támadás keretében, válaszul a személyhívók felrobbantásaira.

A Hezbollah két legfelsőbb vezetője –  Ibrahim Aqil és Ahmed Wahabi – és legalább 14 másik személy – köztük az elit Radwan Erő magas rangú parancsnokai – meghaltak a légicsapásban.

A Radwan Erő tagjai „a megszállt területek szívében történő szárazföldi invázió terveit tanulmányozták” – mondta a forrás az Al-Monitornak.

Jichák Herzog elnök nagyjából ugyanezt mondta el ma a brit Sky News-nak adott tévéinterjúban.

„Ezek a vezetők mindannyian összefogtak, hogy ugyanazt a szörnyű, borzasztó támadást indítsák el mint amit a Hamász tett október 7-én, izraeliek elégetésével, lemészárlásával, nők megerőszakolásával, emberek és kisbabák elrablásával és túszul ejtésével” – mondta Herzog. „Ez pontosan ugyanaz a terv, amit évek óta terveznek Irán Gonosz Birodalmának tervei alapján”.

Herzog határozottan megvédte az izraeli katonai akciót Libanonban, harcias hangot ütve a nemzetközi közönséghez fordulva, és kijelentette, hogy ,,Izraelnek joga van megvédeni magát egy egzisztenciális fenyegetés” ellen. ,,Nem akarunk háborút. Egyáltalán nem vágytunk erre a háborúra.”


Al-Dzsazíra: Az izraeli erők az éjszaka razziát tartottak az Al Dzsazíra irodájában Ramallahban (Palesztin Hatóság területe), és katonai parancsot adtak ki a bezárására 45 napra.

A katari televízió felvételeket tett közzé a közösségi médiában, amelyeken a katonák az iroda munkatársainak átadják a parancsot.

A Hamász politikai szárnyának tagja, Izzat al-Rishq elítélte Izrael döntését, melyet a sajtószabadság megsértésének nevezett. ,,Ez egy kísérlet az ellenállás tetteinek eltitkolására Gázában, és a Hezbollah katonai támaszpontok elleni támadására mélyen [izraeli területen].”

Egy áprilisban elfogadott ideiglenes izraeli törvény lehetővé teszi a külföldi médiák ideiglenes bezárását, ha azt gyanítják, hogy sértik a nemzetbiztonságot.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Riport: A túszok fele még életben van first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version