SzántóGráf

800 célpont megsemmisítve Libanonban, de a Hezbollah is bekeményített

Avi/ujkelet.live

A háború 353. napja, északi front: Az izraeli légierő több tucat vadászgépe reggel óta körülbelül 800 Hezbollah terrorszervezethez tartozó célpontra mért csapást Dél-Libanonban és a Beqaa-völgyben.

A libanoni egészségügyi minisztérium 270 halottról és 1024 sérültről számolt be.

Az izraeli hadsereg este közölte, hogy célzott légicsapást hajt végre Bejrútban, melyről később további részletekekel szolgál. Ez a negyedik támadás a libanoni fővárosban a háború során.

Pontos hírszerzési adatok alapján a hadsereg a nap folyamán olyan épületeket támadott, ahol a Hezbollah rakétákat, rakétakilövőket, drónokat és egyéb katonai infrastruktúrát rejtett el.

,,Az Izraeli Védelmi Erők azért támad, hogy elhárítsa az Izrael Állam polgárait fenyegető veszélyt, és visszavesse a Hezbollah katonai képességeit és infrastruktúráját” – közli a hadsereg nyilatkozata.

Az Izraeli Védelmi Erők parancsnoka, Herci Halevi vezérkari főnök és légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán a földalatti „gödör” létesítményben követi figyelemmel az eseményeket. Továbbá helyzetértékelésre került sor a helyszínen Joáv Gallant védelmi miniszter és Binjámin Netanjahu miniszterelnök jelenlétében.

A Polgárvédelmi Parancsnokság este meghosszabbította a Haifára és tőle északra fekvő területek lakosaira vonatkozó korlátozásokat szerda este 6-ig.

A légierő jelenleg a Hezbollah nagy hatótávolságú rakétáit célozza, az elmúlt 18 év során felépített arzenálját, amelyek nagy része a Beqaa-ban található, mondta Ehud Ja’ari veterán közel-keleti elemző a 12-es csatornában. „A légierő nem lesz képes legyen megsemmisíteni minden rakétát”, de a cél az, hogy nagyjából semlegesítse ezt a fenyegetést.

Támadás Dél-Libanonban:

Ja’ari szerint ezzel a Hezbollah vezetőjét, Hasszán Naszrallahot – és iráni támogatóit – dilemma elé állítja, hogyan válaszoljon, és szerinte Iránban vannak olyan hangok, amelyek ellenzik a Hezbollah jelentős válaszát, sőt arra sürgetik, hogy a Hezbollah álljon le Izrael rakétázásával.

,,Naszrallahnak el kell döntenie, hogy lőjön-e Tel-Avivra, miközben tudja, hogy az [izraeli] válasz Bejrútot, és minden bizonnyal a Dahieh negyedet fogja célozni”, a Hezbollah fellegvárát.

Az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le a Beqaa-völgyben, amelyben felszólította a lakosságot, hogy maradjanak legalább egy kilométer távolságra minden olyan épülettől, melyben a Hezbollah fegyvereket tárol.

Szíriai jelentések szerint Izrael drónnal támadta a Hezbollah és a szíriai hadsereg közös posztját az ország nyugati részén fekvő Beitimában.


A Hezbollah is bekeményít: Körülbelül 180 rakétát lőttek ki reggel óta Libanonból Észak-Izraelre és Szamáriára.

Késő délután 25 rakétát lőttek ki a Golán-fennsík északi részére, 15 rakétát a Haifa-öbölre és Felső-Galileára, a légvédelem elfogott több lövedéket, de becsapódások is voltak.

17:12-kor 10 rakétát lőttek ki Szamáriára, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt, de kár keletkezett. A szirénák aktiválódtak számos közösségben Ariel telep közelében, Tel Avivtól keletre.

17:20-kor mintegy 30 rakétát lőttek ki Alsó- és Közép-Galileára, becsapódásokat azonosítottak.

17:21 és 18:05 között 15 rakétát lőttek ki a Jezreel-völgy és a Haifa-öböl térségére, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt.

Sérülésről nem érkezett jelentés.

Biztonsági források azt nyilatkozták a médiának, hogy a Szamáriára és Haifára irányított rakéták a készletek kiürítését célzták az izraeli hadsereg támadásai miatt a Beqaa-völgyben.

The post 800 célpont megsemmisítve Libanonban, de a Hezbollah is bekeményített first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version