SzántóGráf

Így változtatta háborús övezetté a Hezbollah Dél-Libanont

Avi/ujkelet.live

A háború 352. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy hétfőn reggel sajtótájékoztatót tartott.

,,A Hezbollah háborús övezetté változtatta Dél-Libanont azzal, hogy fegyvereket rejteget polgári otthonokban, és ezzel veszélyezteti a faluban élő civileket” – mondta Hagari, mindezt infografikával szemléltetve.

Hagari rögzített üzenetet küldött a határ melletti libanoni falvak lakóinak: ,,Azonnal távolodjatok el azoktól a házaktól, melyek a Hezbollah rakétaindítóit és fegyverraktárait rejtik”.

Hagari új felvételeket mutatott be a Hezbollah operatívjairól, amint robotrepülő kilövésére készülnek egy polgári otthonból egy dél-libanoni faluban. Az épületre légicsapást mértek.

,,A Hezbollah veszélybe sodor téged és családodat. A Hezbollah azt tervezi, hogy ezeket a fegyvereket Izraelre irányítja, saját védelmed érdekében azonnal távolodj el tőlük” – mondta Hagari.

A szóvivő szerint a Libanonban folyamatban lévő széles körű csapások azután indultak, hogy a hadsereg azonosította a Hezbollah előkészületeit arra, hogy rakétákat indítson Izraelre. A támadások a közeljövőben is folytatódnak, ,,a fenyegetések elhárítása” érdekében.

,,Az elmúlt 11 hónapban erősen támadtunk a szervezet képességeinek lerontása és a határtól való távoltartása érdekében… A nap folyamán helyzetértékelést tartunk, és azonnal értesítjük a lakosságot az esetleges változásokról”.

Más szavakkal: jelenleg nincs változás az irányelvekben.


Támadások: Az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget a drónért, melyet Szírián keresztül a Beit Sean-völgy felé küldött. Az izraeli hadsereg számos elfogót küldött a drónra, de a nyilatkozatból nem derült ki, hogy sikerült-e az elfogás.

Reggel még egy drónt küldtek Irakból, melyet a vadászgépek elfogtak Szíria felett.

Mint említettük, reggel az izraeli hadsereg közölte, hogy kiterjedt légicsapásokat hajt végre a Hezbollah terrorszervezet célpontjait támadva Libanonban.


Intézkedések: További korlátozásokat vezettek be a veszélyes anyagok Haifa-öbölbe való beengedésére vonatkozóan, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató. Ezzel felkészülve a város területét célzó rakétatámadások folytatására.

Az irányelvek megváltoztatása után úgy döntöttek, hogy felügyelettel fokozzák a védelmet, így minden veszélyes anya területre való bejutásához jóváhagyás szükséges. Ez az elmúlt hónapokban már bevezetett korlátozások szigorításának minősül.

A mai napig nem készült releváns vészhelyzeti kockázati felmérés a Haifa-öbölre vonatkozóan, és véleménykülönbségek vannak a Polgárvédelmi Parancsnokság és a civil szakértők között a károkat illetően, ha találat érné a területet. Az Öböl az a terület, ahol a legmagasabb a veszélyes anyagok koncentrációja Izraelben.

The post Így változtatta háborús övezetté a Hezbollah Dél-Libanont first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version