SzántóGráf

Napi mérleg: 300 fölött a megsemmisített Hezbollah-célpontok száma

Avi/ujkelet.live

A háború 353. napja, északi front: Az izraeli légierő délelőtt megindította második támadás hullámát a Hezbollah terrorszervezet célpontjai ellen Dél-Libanonban.

A műveletre azt követően került sor, hogy az izraeli hadsereg figyelmeztette a határ melletti libanoni közösségek lakóit, hogy távolodjanak el az olyan épületekről, melyekben a Hezbollah fegyvereket tárol.

Az izraeli hadsereg átvette a rádiók feletti irányítást Libanonban, és felszólította a lakosságot, hogy hagyja el azokat az épületeket, melyekben a Hezbollah fegyvert tart.

A videofigyelmeztetés, rádió és SMS-értesítések után a hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee ezredes animációs filmmel közvetítette ugyanezt az üzenetet:

Forgalmi dugókról számoltak be Bejrút felé: az ország déli részéből sok libanoni elhagyja otthonát észak felé az izraeli hadsereg masszív támadásai miatt.

A libanoni egészségügyi minisztérium ötven halottról és háromszáz sérültről számolt be.

Nadzsib Mikati libanoni miniszterelnök „pusztító tervnek” minősítette a Hezbollah elleni kelet- és dél-libanoni intenzív izraeli légicsapásokat.

„A Libanon elleni folytatódó izraeli agresszió egy megsemmisítő háború a szó minden értelmében, és egy pusztító terv, amelynek célja a libanoni falvak és városok elpusztítása” – mondta Mikati a kormányülésen. Sürgette „az Egyesült Nemzetek Szervezetét, a Közgyűlést és a befolyásos országokat… hogy akadályozzák meg az [izraeli] agressziót”.


Helyzetértékelés: Az izraeli hadsereg dél körül közölte, hogy reggel óta több mint háromszáz Hezbollah-célpontra mért csapást Libanonban. A tájékoztató mellé egy képet is csatolt Herci Halevi vezérkari főnökről, melyen jóváhagyja a légitámadásokat a hadsereg tel-avivi főhadiszállásának földalatti létesítményében.

Joáv Gallant védelmi miniszter délelőtt részt vett a hátország felkészültségét vizsgáló értékelésén.

„A háborúnak ebben az új szakaszában a sikerünk a hátország megfelelő magatartásán is múlik. Olyan napok várnak ránk, amikor a lakosságnak higgadtnak kell lennie” – mondta.

„A hátország ellenálló képessége a kulcs, amely lehetővé teszi az izraeli hadsereg számára, hogy harcoljon, eredményeket érjen el és kárt okozzon az ellenségnek, és ez körülbelül egy éve tart, és igazán lenyűgöző módon zajlik”.

,,Mélyítjük a támadásainkat Libanonban, a műveletek sorozata folytatódik, és folytatódik mindaddig, amíg el nem érjük azt a célt, hogy az északi lakosokat biztonságban visszaengedjük otthonaikba”.

„Olyan napok állnak előttünk, amikor a lakosságnak higgadtságot és fegyelmet kell mutatnia, és teljes mértékben be kell tartania a Polgárvédelmi Parancsnokság utasításait. A siker és a kudarc közötti különbség attól függ, hogy a polgárok az általunk adott utasításoknak megfelelően bemennek-e a védett helyiségekbe. Ez életeket menthet meg.”


Mindeközben: Napközben folytatódtak a rakétatámadások Libanonból Észak-Izrael ellen.

Körülbelül huszonöt rakétát lőttek ki Cfátra. A lövedékek közül többet elfogtak a légvédelmi rendszerek, de becsapódások is voltak. Egy libanoni rakéta Elkos területén csapódott be nyílt területen. Közvetlen becsapódásról számoltak be Giv’at Avniban, Alsó-Galileában, sérülésről nem érkezett jelentés.

A hadsereg szerint legalább tíz rakétát lőttek ki Libanonból Alsó-Galileára, és számos becsapódás történt.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy ötvenes éveiben járó férfi könnyű repesz okozta sérüléseket szenvedett az Alsó-Galileát célzó támadásban. A helyszíni ellátást követően kórházba.

A Hezbollah terrorszervezet vállalta a felelősséget a rakétatámadásokért, azt állítva, hogy Cfát melletti katonai bázisokat, valamint a Rafael védelmi cég Haifa melletti létesítményét vette célba.

The post Napi mérleg: 300 fölött a megsemmisített Hezbollah-célpontok száma first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version