SzántóGráf

Miniszterelnöki utazás sábát idején micva vagy vétek?

ujkeletlive

Miniszterelnöki utazás sábát idején micva vagy vétek?

Az északi front eszkalálódása közepette, és az Izraeli Légierők minden eddiginél  erősebb harci napja, amelyet fokozott Hezbollah támadások sorozata követett, Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem szándékozik változtatni korábbi New York-i utazási tervein, ahol pénteken beszédet kíván tartani az ENSZ Közgyűlésén.

A kialakult biztonsági helyzetre való tekintettel az eredetileg öt naposra tervezett amerikai utazásra a Cion szárnya elnöki gép keddi indulását szerda éjfél körülre halasztották, de a körülményektől függően nem kizárt a további csúszás. Így a miniszterelnök a pénteki beszéd előtt elvileg néhány órával korábban fog megérkezni New Yorkba, emellett a visszaúttal kapcsolatban is felvetődnek kérdések. Netanjahu úgy tervezte, hogy a sábát alatt az Egyesült Államokban marad, és gépe közvetlenül az amerikai szombat kimenetele után száll fel, azaz izraeli idő szerint vasárnap hajnali fél három körül. Az északi front várható fejleményeire való tekintettel azonban fontolóra vették annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök ENSZ közgyűlésben tartott beszéde után közvetlenül indulna vissza megszegve a szombati utazás tilalmát.

Az egyre feszültebb biztonsági helyzetre való tekintettel a kormányban nem mindenki ért egyet Netanjahu tervezett útjával. A Ynetnek nyilatkozó magas rangú tisztviselője bírálta a miniszterelnök makacsságát, mondván  „egy utazás a Hezbollah-háború közepette felelőtlenség és meggondolatlanság.” Koalíciója többnyire vallásos frakciói szintén megosztottak a várható szombati utazást illetően. Ahogyan Itamar Ben-Gvir Templom-hegyi koncepcióját alátámasztó akcióival kapcsolatban, a vallásos cionistákat képviselő Becalel Szmotrich pénzügyminiszter ismét szembeszállt az ultraortodoxok álláspontjával, kijelentve amennyiben Netanjahu szombaton fog hazautazni, hogy vezesse a háborút, „nemcsak megengedett, hanem egyenesen micva.”

Szmotrich áldása a sábát megszegését jelenti utazást illetően, válasz a Jahadut HaTora korábbi nyilatkozataira, miszerint  a szombat megszentségtelenítése csak akkor elfogadható, ha valóban életmentésről van szó.

Ellenzünk minden olyan intézkedést, amely a szombat megszentségtelenítését eredményezi, kivéve, ha valóban életmentésről van szó. Ha Netanjahu nem tudja elkerülni a sábát megszentségtelenítését, akkor jobb lenne, ha lemondaná az utazás,” – áll az ultraortodox askenázi frakció arutz seva héber médiában megjelent nyilatkozatában.

A helyzet súlyosbodásától, de nem a sábáti előírások miatt, azonban fennáll a lehetősége annak, hogy az utazást végül mégis lemondják, ebben az esetben Jiszrael Katz külügyminiszter fog beszédet mondani a jövő hét elején.

Amennyiben a miniszterelnök mégis az utazás mellett dönt, szokás szerint feleségével Szára Netanjahuval együtt érkezik a New York-i villámlátogatásra. Jelenleg nincsenek előre megbeszélt találkozói, de a jlz ENSZ-ben megjelenő magasrangú vezetőkkel találkozni fog a helyszínen.

Múlt havi washingtoni látogatása során, amikor az amerikai kongresszus előtt mondott beszédet, a miniszterelnök szintén bírálatokat kapott, mivel akkor is a hétvégét az Egyesült Államokban töltötte a nehéz háborús helyzet ellenére. Donald Trump volt elnök és a demokraták jelöltje szerint Netanjahu kérte tőle, hogy pénteken találkozzanak floridai birtokán, így már nem tudott elindulni a sábát bejövetele előtt.

A Miniszterelnöki Hivatal akkori nyilatkozatában azzal indokolta a hétvégi tartózkodást, miszerint „Izrael számára rendkívül fontos, hogy a miniszterelnök találkozzon Biden elnökkel és az Egyesült Államok két vezető elnökjelöltjével. Az egyetlen lehetőség a találkozóra Donald Trumppal a pénteki nap volt.”

Libanoni háború és a teheráni figyelmeztetés

Az északi front hevülése és a tegnapi fokozott tűzváltás közepette Teherán állítólag üzenetet küldött a Forradalmi Gárdán keresztül a Hezbollah terrorszervezet vezetőjének, arra figyelmeztetve, hogy ne essen Izrael csapdájába, és kerülje el az általános eszkalációt, – jelentette a 13-as csatorna libanoni forrásokra hivatkozva.

A Naszrallahnak küldött üzenet szerint az iráni vezetés úgy véli jelenleg nincs ideje a totális háborúnak, és a frontok kiszélesítése a síita csoport megsemmisülését, de mindenképpen hatalmának errodálását vonhatja maga után. Külső megfigyelők szerint azonban a libanoni terrorszervezet vezetője nem biztos, hogy ilyen figyelmeztetések révén irányítható, ezért Iránban attól tartanak, hogy egy totális háború során a Hezbollah megsemmisülhet, vagy legalább 90 százalékát elveszítheti támadó potenciáljának, ezzel együtt kiesne a képből az iráni rezsim közvetlenül, a zsidó állam mellett tevékenykedő legerőszakosabb puffer szervezete.

Eközben a dél-libanoni lakosok tömegesen indultak el az ország biztonságosabb északi irányába, a libanoniak háborúra készülnek, mert úgy vélik, hogy a Hezbollah és Izrael között eszkalálódik a feszültség. A tegnapi Beirútot is érintő légicsapás során a libanoni egészségügyi minisztérium jelentése szerint közel ötszázan vesztették életüket, és több mint 1600 sebesültet ápolnak.

Az Izraeli Védelmi Erők korábban szórólapok révén tájékoztatta a libanoni civileket, hogy távozzanak azokról a helyekről, ahol a Hezbollah fegyvereket tárol, mert Izrael a civil lakásokat is célpontnak tekinti.

A Hezbollah indításra kész rakétákat rejt el a padlásokon. Alatta egy libanoni család él. Ez valós fenyegetést jelent Izrael polgárai számára,” – nyilatkozta tegnap Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője, hangsúlyozva, hogy a terrorszervezet Dél-libanont harci övezetté változtatta, ezért a katonaság mindent megtesz, hogy az északi lakosok biztonságban visszatérhessenek otthonaikba.

Hagari beszéde után Binjamin Netanjahu miniszterelnök hétfő este a következő üzenetet intézte a libanoniak felé.

„Van egy üzenetem a libanoni népnek: Izrael háborúja nem ellenetek. hanem a Hezbollah ellen irányul. A Hezbollah túl sokáig emberi pajzsként használta titeket. Rakétákat helyezett el a nappalitokban és rakétákat a garázsotokban. Ezek a rakéták  közvetlenül városainkat, és polgárainkat célozzák. Ahhoz, hogy megvédjük népünket a Hezbollah csapásai ellen, ki kell vennünk ezeket a fegyvereket.”

A hadsereg figyelmeztetett mindenkit, hogy menjenek el a veszély útjából, közölte a miniszterelnök, arra kérve mindenkit, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetést, és ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélyeztesse életüket és szeretteik életét, azt ígérve, hogy „amint a művelet befejeződik, biztonságban visszatérhetnek otthonaikba.”

Eközben, az Egyesült Államok nem támogatja az Izrael és a Hezbollah közötti növekvő feszültséget a határ mentén, – közölte hétfőn a Reuters hírügynökség hivatkozva a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselőjére.

Washington továbbra is diplomáciai erőfeszítések útján rendezné a kialakult feszültséget, miközben „konkrét ötleteket” vitat meg a szövetségesekkel és partnerekkel a háború kiterjedésének megakadályozására.

A külügyminisztériumi forrás kommentárja a tegnapi heves oda-vissza történő rakétázás közepette hangzott el, mondván – „nem emlékszem, legalábbis a közelmúltban, olyan időszakra, amikor egy eszkaláció vagy fokozódás alapvető deeszkalációhoz és a helyzet mélyreható stabilizálódásához vezetett volna,” tette hozzá a Reuters szerint, de arra a kérdésre, hogy Washington szerint Izrael szárazföldi invázióra készül-e Libanonban, nem kívánt egyértelmű választ adni.

Nyilvánvalóan nem hisszük, hogy egy libanoni szárazföldi invázió hozzájárulna a feszültségek csökkentéséhez a térségben,” – zárta rövidre a választ a külügyminisztériumi tisztviselő.

Az Egyesült Államok kis létszámú további csapatokat küld a Közel-Keletre, válaszul az Izrael és a Hezbollah libanoni terrorszervezet közötti erőszakos cselekmények hirtelen kiéleződésére, amely felvetette egy nagyobb regionális háború kockázatát, – közölte hétfőn a Pentagon.

Miközben Pat Ryder vezérőrnagy, a Pentagon sajtószóvivője nem kívánt részleteket közölni arról, hogy milyen méretű, és milyen feladatokkal ellátott további katonai erőt küldenek a térségbe, Kína vezető diplomatája, Wang Yi támogatásáról biztosította Libanont, és elítélte a „civilek elleni válogatás nélküli támadásokat,” – közölte a pekingi külügyminisztérium.

„Figyelemmel kísérjük a térségbeli fejleményeket, különösen a nemrégiben Libanonban felrobbant kommunikációs berendezéseket, és határozottan ellenezzük a civilek elleni válogatás nélküli támadásokat,” – közölte a jelenleg New Yorkban tárgyaló Wang Yi külügyminiszter.

The post Miniszterelnöki utazás sábát idején micva vagy vétek? first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version