SzántóGráf

Nevet kapott a libanoni hadművelet és a helyzet

Avi/ujkelet.live

A háború 354. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy a hadsereg libanoni Hezbollah elleni offenzív hadműveletének a következő nevet hagyta jóvá: Észak Nyilai, az angol verzió Északi Nyilak.

A hadsereg összegzése szerint tegnap körülbelül 1600 Hezbollah-célpontot semmisítettek meg Dél-Libanonban és a Beqaa-völgyben. A célpontok között rakétaindítók, parancsnoki helységek és hadianyag tárolására használt épületek voltak.

A hadsereg az éjszaka megtámadott egy terrorsejtet, mely Afula és a Jezreel-völgy térsége felé küldött rakétákat, és csapást mért a kilövőkre is.

Vadászgépek az Északi Parancsnokság és a hírszerző szolgálatok irányításával több tucat Hezbollah célpontot támadtak Dél-Libanonban. A támadások során másodlagos robbanásokat észleltek melyek az épületekben tárolt fegyverek tárolására utaltak.


A Hezbollah módszere: A hadsereg tegnap este képeket tett közzé bemutatva, hogyan tárol a Hezbollah fegyvereket civilek otthonában.

A nagy hatótávolságú rakéta egy hidraulikus rendszeren volt a dél-libanoni Houmine al-Tahta faluban, egy lakóház padlásán.

,,Készen áll a tetőn lévő nyíláson keresztüli kilövésre. A tetőtér alatt, az első emeleten egy libanoni család él, élő pajzsként szolgálva” – mondta Daniel Hagari ellentengernagy, a hadsereg szóvivője tegnap esti sajtótájékoztatóján. ,,Ez azonnali és valós fenyegetést jelent az izraeli civilekre nézve, és kötelességünk elhárítani”.

A Hezbollah évek óta bérel havi díjért helységeket libanoni civilek otthonaiban. hangárrá alakítva az emeleteket robotrepülők és nehézrakéták tárolására.

Az izraeli hírszerzés évekig figyelte és csendben feltérképezte ezeket a helyeket. Tegnap pedig az izraeli hadsereg elkezdte a megsemmisítésüket.


Libanoni válasz: Az éjszaka 20 rakétát lőttek ki Libanonból a Jezreel-völgyre, a lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Reggel két Libanonból indított rakéta landolt a tengerben Naharia partjainál. Sérülés vagy kár nem történt.

Később tíz rakétát lőttek ki Tamra térségére, egy boltot közvetlen becsapódás ért.

A Magen David Adom mentőszolgálat közölte, hogy Jarka területén egy 58 éves nő könnyű sérüléseket szenvedett a repeszek következtében, míg egy 61 éves férfit pedig pánikroham kapott el egy autóban. A mentősök számos személyt láttak el, akik az óvóhelyre sietve megsérültek illetve pánikrohammal.


A színfalak mögött: Binjámin Netanjahu miniszterelnök úgy döntött, hogy a széles körű libanoni hadműveleteket szakaszosan hajtják végre. Ennek célja, hogy megpróbáljanak megakadályozni egy totális háborút, és egyezségre kényszerítsék a Hezbollah terrorszervezetet, jelentette tegnap este a KAN közszolgálati műsorszolgáltató.

Netanjahu két fő lehetőség közül választhatott, amelyeket a biztonsági szervezet terjesztett elő egy széles körű akcióhoz. Egyrészt egy drámai támadássorozat végrehajtását egyidejűleg a terrorszervezet ellen. Másrészt a tervezett akciók fokozatos végrehajtását. Mint említettük, a miniszterelnök végül a másodikat választotta.


Diplomácia: Az amerikai kormány forrásai úgy vélik, hogy Izrael várhatóan fokozza fellépését a Hezbollah ellen, és úgy becsülik, hogy a jelenlegi válaszlépési szint nem marad sokáig, jelentette a KAN közrádió reggel.

Az elmúlt napokban az izraeli tisztviselők azt az üzenetet közvetítettek az amerikainak, hogy ,,Izrael képes emelni a szintet” a terrorszervezet elleni műveletekben, és a kormány még ,,megbeszéléseket is folytatott a témában”. A Biden-kormány becslése szerint a Hezbollah egyhamar nem fog engedni a felvett pozíciójából, sőt, talán még a lőtávolságát is kiterjeszti. A feltételezés szerint most Izrael olyan módon is reagál, amilyenre eddig nem volt példa.

Mielőtt megkezdte volna tegnap a kiterjedt libanoni támadássorozatot, amely magában foglalta a Hezbollah magas rangú tisztviselője, Ali Karaki likvidálási kísérletét is, Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat szándékáról. Egy magas rangú izraeli biztonsági tiszt a KAN-nak megerősítette, hogy a Biden-kormány „áldását” adta a hadműveletre, többek között azért, mert megértette, hogy most már lehetetlen olyan diplomáciai megállapodást kötni, amely tűzszünethez vezetne északon.

A Hezbollah lőtávolságának kiterjesztését követően, beleértve a szamáriai régiót is, a kormány tegnap este „különleges helyzetet hirdetett a hátországra” az ország minden területén. A különleges helyzet 48 órára szól, és meghosszabbítható.

A Polgárvédelmi Parancsnokság megváltoztatta az utasításokat több északi közösségre, így ma az iskolák zárva maradnak Megiddo területén, Jokneam Illitben, Dalijat al-Karmelben és Iszfijában.

A Polgárvédelmi Parancsnokság korábban már beszüntette a személyes megjelenést igénylő oktatási tevékenységet a Haifától északra fekvő településeken.

The post Nevet kapott a libanoni hadművelet és a helyzet first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version