SzántóGráf

Terrortámadás meghiúsítása, északi front és diplomácia

Avi/ujkelet.live

A háború 356. napja: A Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség csütörtökön felfedte, hogy megakadályoztak egy robbantásos és lövöldözős terrortámadást, melyet egy 23 éves galileai lakos tervezett zsidó zarándokhelyekre látogató hívek ellen.

A letartóztatását megelőző hónapokban a gyanúsított segítséget kapott Júdea és Szamáriából származó, Izraelben illegálisan tartózkodó palesztinoktól, akik ismerettel rendelkeztek robbanóanyagok készítéséről.

Továbbá a gyanúsított két kiskorút szervezett be egy általa létrehozott terrorsejtbe, akiket a biztonsági erők letartóztattak és kihallgattak.

A nyomozás részeként rádiókat, egy katonai mellényt és robbanóanyag készítéséhez használható anyagokat foglaltak le.

A terrorsejt akcióit meghiúsították, mielőtt készen álltak volna a terrortámadás végrehajtására.

A gyanúsított kihallgatása feltárta, hogy a háború korai szakaszában Molotov-koktélokat dobott a saját otthona közelében található Avtalion zsidó telep bekötőútja felé.

A héten vádat emeltek a 23 éves galileai gyanúsított és a két kiskorú ellen, terrortámadás végrehajtására készülés és fegyvergyártás bűntette miatt.


Észak Nyilai: Az izraeli légierő délelőtt és kora délután is folytatta támadásait a Hezbollah terrorszervezet célpontjai ellen.

A vadászgépek csapást mértek a szíriai-libanoni határon lévő infrastruktúrára, melyet a Hezbollah fegyvercsempészetre használt Szíriából Libanonba. A becsempészett fegyvereket Izrael elleni támadásokra használták.

,,Az Izraeli Védelmi Erők eltökélten azon dolgozik, hogy megakadályozza a fegyverek bejutását Libanonba és a Hezbollah felfegyverkezését.

Jelenleg az izraeli hadsereg folytatja erőteljes támadását, hogy károsítsa és lebontsa a Hezbollah terrorszervezet képességeit és infrastruktúráját” – olvasható a hadsereg közleményében.

Rövid szünet után folytatódtak az Észak-Izrael elleni rakétatámadások.

A Kirjat Smonára kilőtt rakéták elfogásai és becsapódásai:


Tűzszünet? Órákkal azután, hogy riportok jelentek meg arról, hogy néhány órán belül 21 napos tűzszünet léphet életbe Izrael és a Hezbollah között, Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala cáfolta a jelentéseket.

„Ez egy amerikai-francia javaslat, amelyre a miniszterelnök még csak nem is reagált” – közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

A nyilatkozat elutasította a 12-es csatorna jelentését is, amely szerint Netanjahu utasította az izraeli hadsereget, hogy mérsékelje a libanoni csapásokat, mondván, a miniszterelnök felhatalmazta a hadsereget, hogy teljes erővel támadjon, és azt is hangsúlyozta, hogy a harcok Gázában folytatódnak, amíg el nem érik az összes háborús célt.

Nyugati diplomaták szerint az izraeli politikusok elmúlt órákban tett kijelentései kisiklathatják az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszünetről szóló tárgyalásokat, és előkészíthetik az utat a két fél közötti totális háborúhoz.

A folyamatban lévő tűzszüneti tárgyalásokon részt vevő két diplomata kiemelte Iszráel Katz külügyminiszter által közzétett tweetet, amelyben azt írta, hogy ,,északon nem lesz tűzszünet”, mint a tárgyalásoknak ártó nyilvános magatartás példáját. ,,Ez szándékos kísérletnek tűnik a tárgyalások tönkretételére” – mondta az egyik diplomata.

The post Terrortámadás meghiúsítása, északi front és diplomácia first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version