SzántóGráf

A hadsereg vereséget mért a Hamászra, és másik front

Avi/ujkelet.live

A háború 357. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők pénteken azt mondta, hogy a Hamász terrorszervezet katonai szárnya katonai értelemben vereséget szenvedett, elvesztette katonai szervezetként való működését a Gázai övezetben, és gyakorlatilag gerilla- és terrorszervezet lett. A decentralizáltan működő gerillaszervezet felszámolása azonban még időbe telik.

A Hamász már nem ugyanaz a terrorcsoport, mint október 7-e előtt volt, parancsnoksága és irányítása, fegyverei, rakétái és operatívjai tekintetében, akiknek legalább a felét megölték.

A hadsereg szerint a legfontosabb cél délen a Hamász felszámolása, a legsürgősebb pedig a túszok hazahozatala. A túszok hazahozatalának elsőbbséget kell élveznie, mondván, ha várnak, nem biztos, hogy lesz ki hazatérjen.

Az északon folyó harcok fokozódásával a hadsereg látja, hogy a háború több arénás komponense egyre erősebb.


Észak Nyilai: A libanoni Hezbollah terrorcsoport elleni potenciális szárazföldi offenzíva előtt az izraeli hadsereg közölte, hogy ,,nagyon bízik” a hadsereg azon képességében, hogy képes lesz szárazföldi manővert végrehajtani, a csapatok Gázai övezetben 11 hónap harcai alatt szerzett tapasztalatai alapján.

Két tartalékos dandárt hívtak be erősítésnek északra:

A libanoni szárazföldi offenzívát már megtervezték, és a csapatok gyakorolják, miközben a harcok több fronton is zajlanak. A hadsereg szerint a tervek között szerepelnek a határhoz közeli területeken, valamint Libanon mélyén végzett hadműveletek is.

A hadsereg azt is elárulta, hogy a háború során három alkalommal is kész volt fokozni támadó akcióit a Hezbollah ellen, a ma Észak Nyilai néven ismert hadművelet keretében, amelyet hétfőn indítottak, az izraeli légierő 24 órán belül közel 2000 lőszert dobott le a Hezbollah célpontjaira. A csapások a hadsereg szerint lerombolják a Hezbollah 20 éven át kiépített képességeit, elhárítva az izraeli hátországra jelentett veszélyeket.

A hadsereg úgy véli, jelentős eredményeket ért el az elmúlt tíz napban Libanonban, mióta a fókuszt oda irányította, többek között megölte a Hezbollah vezető parancsnokait, likvidálta az elit Radwan Erő vezetését, és több ezer helyszínt támadott, ahol a Hezbollah fegyvereket tárolt, de hangsúlyozzák, hogy ,,még mindig van tennivaló, és itt nem állhatunk meg.”

Annak érdekében, hogy a több tízezer kitelepített észak-izraeli visszatérjen otthonába, a hadsereg célul tűzte ki a Hezbollah parancsnokságának és ellenőrzésének megrongálását, képességeinek megsemmisítését a határ menti térségben, és az invázió veszélyének megszüntetését. Ha a harcok véget érnek, a hadsereg szerint bármilyen tűzszüneti megállapodást tűzerővel kell érvényesítenie, és meg kell akadályoznia, hogy a Hezbollah újra megvesse a lábát az izraeli határközösségek közelében.


Támadásban: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a dél-libanoni Haddathában számos rakétaindítóra, melyekkel ma Tveriát támadták.

Kora délután a vadászgépek több tucat fegyverraktárat, az izraeli hátország elleni támadásra kész rakétavetőt és katonai épületeket támadtak Szidon, Nabatieh térségében valamint Dél-Libanon más helyszínein.

Este fél 6-kor a hadsereg közölte, hogy támadást hajt vegre a Hezbollah terrorszervezet ellen Dél-Libanonban.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post A hadsereg vereséget mért a Hamászra, és másik front first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version