SzántóGráf

Az éjszaka eseményei és a szárazföldi offenzíva mint opció

Avi/ujkelet.live

Új Rend: Az Izraeli Védelmi Erők képeket tett közzé, amelyeken az izraeli légierő 69. repülőszázadának F-15i vadászgépei szállnak fel pénteken a Hatzerim légibázisról, hogy likvidálják a Hezbollah terrorszervezet vezetőjét, Hasszán Naszrallahot Bejrútban.

A támadás során több tucat bunkerromboló bombát dobtak le a vadászgépek a Hezbollah földalatti főhadiszállására Bejrút Dahieh külvárosában.


Észak Nyilai: Nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki este Libanonból Szamária felé, mely Jeruzsálem közelében landolt Binjámin régióban. A becsapódási területen tűz keletkezett és több közeli telepen áramszünetről számoltak be. Sérülés nem történt.

Reggel nyolc rakétát lőttek ki Libanonból Tveria felé, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt.

Reggel a haditengerészet Szá’ár 4.5 osztályú korvettje elfogott egy drónt az ország határain kívül, mely a Vörös-tenger felől Izrael felé tartott. A támadásért, mely aktiválta a szirénákat Eilaton, az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás vállalta a felelősséget.

Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet több tucat célpontjára, köztük Izraelre irányított rakétaindítókra és épületekre, melyekben a terrorszervezet fegyvereket tárolt.


Szárazföldi offenzíva: Amerikai források becslése szerint elképzelhető, hogy Izrael kis léptékű hadműveletekbe vagy ,,a libanoni határhoz közeli területekre szárazföld behatolást” indított, vagy a közeljövőben indít a Hezbollah posztjainak kiiktatása érdekében. Jelentette vasárnap reggel az ABC két amerikai forrásra hivatkozva.

Úgy tűnik, hogy Izrael még nem döntötte el teljesen, hogy elindítja-e a szárazföldi hadműveletet, de felkészült rá – közölték a tisztviselők. Ha szárazföldi műveletre kerül sor, annak hatóköre valószínűleg korlátozott lesz, mondták források. A kulcs az izraelieknek tett ígéret teljesítése, hogy az Észak-Izraelből kitelepített tízezrek hazatérhessenek. ,,Ehhez nem elég a Hezbollah lefejezése” – mondták a tisztviselők.

A diplomácia továbbra is az egyetlen életképes, hosszú távú megoldás, még akkor is, ha egy katonai hadjárat alapozza meg a terepet – mondták tisztviselők.

Az ABC tegnap egy magas rangú amerikai tisztviselőt idézett, mondván, Izrael korlátozott szárazföldi belépésre készül Libanonba. Ugyanez a forrás azt mondta, hogy Izrael még rövid távra is elutasította az Európai Uniótól érkezett tűzszüneti javaslatot, és nem tart fenn semmilyen kommunikációt a témában a Biden-kormánnyal.

A CNN szintén egy magas rangú amerikai kormánytisztviselőtől idézett, aki szerint az Egyesült Államok korlátozott földi manőverek lehetőségét látja Libanonban, de általánosságban úgy tűnik, hogy Izrael még nem döntött az ügyben. Ez az értékelés az izraeli erők mozgásán és azon területek kiürítésén alapult, amelyeket állítólag a szárazföldi belépésre szántak.


Irán: Az iráni kormányban és Ali Hámenei kabinetjében nézeteltérésekre derült fény azzal kapcsolatban, hogyan reagáljanak Izrael ellen Naszrallah likvidálááért, aki az elmúlt évtizedekben Irán kulcsfontosságú szövetségese volt, és az ellenállás tengelyének kulcsfogaskereke, jelentette vasárnap a New York Times.

Négy iráni, akik ismerték Naszrallahot, és tájékoztatták őket az eseményekről, azt állítják, hogy Hámeneit mélyen megdöbbentette Naszrallah likvidálása, és gyászolja. Az iráni kormány szélsőséges elemei gyors válaszra sürgettek elrettentés teremtése érdekében, míg az úgynevezett mérsékelt elemek, akikkel Maszúd Peszeskján új elnököt azonosítják, önmérsékletre szólítottak fel.

Hámenei két visszafogott nyilatkozatot adott ki, amelyben Naszrallahot a muszlim világ és az úgynevezett ellenállási tengely vezéralakjaként méltatta, és azt mondta, hogy Irán kiáll a Hezbollah mellett. Jelezte ugyanakkor, hogy a Hezbollah lesz, nem pedig Irán, amely bármilyen választ fog adni Izrael ellen, és Irán támogató szerepet fog játszani. „Az ellenállásban lévő összes erő a Hezbollah mellett áll” – mondta. ,,Az ellenállási erők élén álló Hezbollah fogja meghatározni a régió sorsát.”

A New York Times elemzőkre hivatkozva azt írta, feltűnő, hogy Hámeneinek jelenleg nincs módja hatékonyan reagálni Izrael meghatalmazottjai elleni támadásaira. Egyelőre úgy tűnik, hogy saját érdekeit szem előtt tartva, a totális háborút elkerülné Izraellel.

https://anchor.fm/s/51fceecc/podcast/rss

The post Az éjszaka eseményei és a szárazföldi offenzíva mint opció first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version