SzántóGráf

Fókuszban a szárazföldi offenzíva lehetősége Libanonban

Avi/ujkelet.live

A háború 360. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy egyik katonája a Jiftach-dandár 8108. zászlóaljából súlyosan megsérült a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. A harcost kórházba szállították, családját értesítették.

Az előzetes vizsgálat szerint a katona sérülését egy páncéltörő rakéta okozta.


Észak Nyilai: Az izraeli vadászgépekek hétfőn folytatták támadásaikat a Hezbollah terrorszervezet célpontjai ellen Libanonban, csapást mérve többek között parancsnoki helységekre, fegyverraktárakra, terrorsejtekre, rakétavetőkre, infrastruktúrára és katonai épületekre.

A hadsereg este bejelentette, hogy egy közelmúltbeli légicsapás során megsemmisítette a Hezbollah bejrúti nemzetközi repülőtér közelében tárolt föld-levegő rakétakilövőit.

A raktár mintegy 1,5 kilométerre volt a bejrúti repülőtértől.

,,A föld-levegő rakéták fenyegetést jelentenek a nemzetközi légtérben az utasszállító repülőgépekre, és eltalálhatnak minden, a libanoni légtérben repülő légi járművet” – mondta a hadsereg.

A légierő az elmúlt napokban a Hezbollah légelhárító egységei által használt egyéb létesítményeket is támadta Libanonban.

Bejrút Dahieh kerülete az izraeli légicsapások után:


Támadások: Délután körülbelül 35 rakétát lőttek ki Libanonból Nyugat-Galileára. A lövedékek egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek, a többi nyílt területeken landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Egy további rakétát lőttek ki Libanonból, mely Haifa mellett landolt. A szirénák nem aktiválódtak, mivel a rakéta nem lakott területre tartott.


Helyzet: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn az északi határ menti közösségek polgármestereivel beszélve azt mondta, hogy ,,hamarosan megkezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza”, arra utalva, hogy Izrael várhatóan szárazföldi offenzívát indít Libanonban.

,,Hamarosan kezdődik a Hezbollah elleni háború következő szakasza, amely jelentős tényező lesz a biztonsági helyzet megváltoztatásában, és lehetővé teszi számunkra, hogy teljesítsük azt a fontos [missziót], hogy a lakosokat hazaengedhessük” – mondta Gallant.

,,Ezt meg fogjuk tenni. És ahogy itt egy hónappal ezelőtt elmondtam, [hogy] eltoljuk a súlypontot [északra], most azt mondom: megváltoztatjuk a helyzetet, és hazahozzuk a lakosokat”.


Offenzíva: A biztonsági kabinet ma este összeül, hogy megvitassák az északi hadjárat folytatását.

Egy amerikai tisztviselő hétfőn megerősítette a CBS Newsnak, hogy Izrael értesítette az Egyesült Államokat arról, hogy korlátozott szárazföldi betörést szándékozik indítani Libanonban, amely a tisztviselő szerint órákon belül megkezdődhet.

A Washington Poat hasonló riportot közölt.

,,Jelenleg azt mondhatom, hogy nincs jelentős szárazföldi tevékenység Libanonban” – mondta David Baruch, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője hétfő délután az újságíróknak Izraelben. Egyik kollégája, Ardam Ittah százados gyorsan hozzátette: ,,De minden lehetőség az asztalon van.”

Az Egyesült Államok „többezer” további katonát küld a Közel-Keletre, hogy megerősítse a csapatokat és szükség esetén megvédje Izraelt.

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök és a francia tisztviselők is tűzszünetre sürgetnek.


Irán a képben: A Sabak belbiztonsági szolgálat mai közleményében arra figyelmeztetett, hogy Irán egyre gyakrabban kísérel meg merényleteket végrehajtani Izraelben.

A közelmúltban több merényletet hiúsítottak meg, köztük néhányat nagyon előrehaladott stádiumban, amelyek részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

,,Az elmúlt hetekben a Sabak jelentős növekedést észlelt Irán azon erőfeszítéseiben, hogy izraeli célpontok elleni merényleteket mozdítson elő” – áll a Sabak közleményében.

A szolgálat szerint Irán megpróbált izraeli civileket toborozni, hogy ártsanak az ország magas rangú tisztviselőinek.

Emlékeztettek Moti Maman közelmúltbeli letartóztatására, akit kétszer csempésztek Iránba, és azzal a feladattal bízták meg, hogy meggyilkolja a miniszterelnököt, a védelmi minisztert vagy a Sabak vezetőjét.

A Sabak szerint Irán online is megkísérelt izraelieket toborozni. Az iráni ügynökök az izraeli célpontokat a közösségi médiában találják meg, köztük kriptovalutával, pénzügyekkel és álláskereséssel kapcsolatos csatornákon keresztül.

Az iráni ügynökök magas fizetést kínálnának különféle feladatok elvégzéséért, beleértve ,,pénz vagy telefonok elhelyezését Izrael különböző területein, szórólapok terjesztését, graffitifestést, sőt még autók felgyújtását és emberek fizikai bántalmazását”.

,,A Sabak fokozott éberséget és fokozott óvatosságot kér a lakosságtól minden olyan esetben, ha gyanú merül fel… különösen akkor, ha a szóban forgó összegek nagyok és nem felelnek meg a kért feladatok jellegének, vagy ha… szokatlanok”.

A Sabak felszólította a lakosságot, hogy jelentsen minden gyanús tevékenységet.

The post Fókuszban a szárazföldi offenzíva lehetősége Libanonban first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version