SzántóGráf

Kétszer ugyanabba a folyóba – Gideon Sza’ar visszalépett a kormányba tárca nélküli miniszterként

ujkeletlive

Politika – kétszer ugyanabba a folyóba

Gideon Sza’ar egykori Likud-tag három évvel ezelőtti kiválása után a párt nagyhatalmú elnöke, Binjámin Netanjahu kifejezetten a hasonló árulások megelőzésére, belső törvényben rögzítette azon szankciókat, amely a kiugró tagokra vár.

Az egyidejűleg szintén a Likudból kiugró Ze’ev Elkin, Jifat Sasa-Biton és Saren Haszkel társaságában megalakított pártja élén Sza’ar az elmúlt időszakban sikeresnek nem mondható ingadozásai politikai karrierje és frakciója látványos süllyedéséhez vezettek. A közelmúltban Joáv Gallant [Likud] védelmi miniszter meglebegtett kirúgása körül kialakult feszültség közepette Sza’ar visszatérését tervezte a kormányba. A lehetséges  kinevezést övező feszültség még a Naszrallah-likvidálás és a miniszterelnök amerikai útja előtt tetőzött, amikor a közvélemény heves elutasítása közepette Sza’ar visszalépett korábbi követelésétől.

Az északi front felélénkülése, a hadsereg és vezetői, illetve egyértelműen Gallant nevéhez fűződő sorozatos sikerek hátterében Netanjahu New York-i visszatérését követően, tegnap este váratlanul közös nyilatkozatban jelentették be Sza’ar visszatérését ugyanoda, ahonnan néhány hónappal korábban kilépett.

A távozás és az újbóli belépés egyértelmű kedvezményezettje, koalíciója stabilitására törekvő Netanjahu, míg Sza’ar lassú víz partot mos remények alapján, vagyis a kormány teljes idejének kihúzása révén politikai túlélésre számít. A volt likudnyik egyébként a biztonsági, és a döntéshozatali folyamatok befolyásolásának valós képessége iránti igényre hivatkozva indokolta visszatérését, a költségvetés és az ultraortodox sorozási mentességet biztosító törvény számára immár kötelező megszavazása előtt, melyek támogatását egyébként az új Netanjahu-kormány működése, beleértve az október hetedikei támadások előtt és után is egyaránt hevesen elítélt.

A tegnap esti közös sajtótájékoztatón Netanjahu ismertette, legutóbb még árulónak nevezett volt képviselőjének érdemeit, és félretéve a nézeteltéréseket azzal indokolta az újraegyesítést, hogy az aktus feltétlenül szükséges az ellenség legyőzéséhez. Csatlakozva a miniszterelnökhöz, Sza’ar lényegében megismételte, hogy ugyanazért csatlakozik most a kormányhoz, amiért legutóbb is tette, és amelyet később kudarcnak nevezett.

Történelmi időket élünk az ellenségeink elleni háborúban. Amikor korábban lemondtam a kormányról, úgy éreztem, hogy az nem vezet sehová. Úgy érzem, hogy most itt az ideje, hogy csatlakozzam a kormányhoz. Hiszem, hogy ha tudjuk, hogyan kell szilárdan állni, ha tudjuk, hogyan kell meghozni a helyes döntéseket, akkor biztosítani fogjuk Izrael jövőjét. Kötelességünk mindent megtenni, hogy megőrizzük országunkat, és biztosítsuk gyermekeink és unokáink jövőjét,” – közölte az új tárca nélküli miniszter.

Összességében, Sza’ar belépésével stabilabbá teheti kormányát, ez utóbbi azonban nagyjából ugyanazt kapta, amelyre legutóbbi kilépése előtt is jogosult volt, azaz tárca nélküli miniszteri fizetést és politikai-biztonsági kabinet-tagságot, ami korántsem azonos a védelmi miniszter prioritásaival. Négy fős frakciója élén Sza’ar mégis abban a reményben hozta meg a döntést, hogy az elvileg két év múlva esedékes választásokig a politikai döntéshozatal középpontjában jelentős szereplőként, és állandó reflektorfényben kiemelt helyet kap a választók és nem különben a Likud körében – ahová a miniszterelnök állítólag megígérte listás visszatérését. Emellett, nem utolsó sorban gyengítheti Itamar Ben-Gvir [Ocma Jehudit] nemzetbiztonsági miniszter és héttagú frakciójának befolyását saját javára.

Korábban a hadikabinetben helyet foglaló Beni Gantz – Sza’ar szövetség idején, az állandó felelősség-hárítás ellenére Ben-Gvir sokkal nagyobb támogatást tudhatott magáénak, mint jelenleg, ugyanis a választók az egyéb radikális követelései mellett, úgy tűnik a folytonos kormányból való kilépéssel való fenyegetőzést is megelégelték.

Hasonló következtetésre jutott a 12-es csatorna tegnap esti közvélemény-kutatása, mely szerint a Likud és Netanjahu támogatottsága  egyenes arányban növekszik Ben-Gvir népszerűségének csökkenésével, ami összességében azonban a miniszterelnök személyes erősödése mellett nem mutat változást a kormányalakításhoz szükséges, korábbi összesített eredményekhez képest.

Ami a Kneszet összetételét illeti – az ellenzék 66, a Netanjahu-párti blokk 49, míg a Hadas-Tal arab frakció a fennmaradó öt helyre lenne jogosult, amennyiben most lennének a választások.

Pártok szerint, a Likud – 25, Beni Gantz pártja a Nemzeti Egység – 21, Jáir Lapid pártja a Jes Atid – 15, Avigdor Liberman Jiszrael Bejtenu pártja – 14, a Demokraták (a Munkapárt-Meretz szövetség) – 11 mandátumot szerezne. Az ultraortodox pártok közül a Sász – 10, a Jahadut HaTora – 8. A 12-es csatorna felmérése szerint a Likud, Ben-Gvir Ocma Jehudit pártjának rovására emelkedik, amely a felmérésben 6. helyre esett vissza az előző felmérés 9. helyéről. Az iszlamista Ra’am 5 mandátumra lenne jogosult, ahogyan az előbb említett Hadas-Tal.

Becalel Szmotrich pártja, a Vallásos Cionizmus, Gideon Sza’ar frakciója (még nem tartalmazza a visszatérést), és a nacionalista arab Balad nem jutna be a Kneszetbe.

Ezenkívül, a felmérés szerint Netanjahut 38-29% arányban jobban támogatják miniszterelnökként, mint Gantzot, ugyanez az arány 38-27% Netanjahu és Lapid esetében, míg Naftali Bennettnél fordított a helyzet, 38-35% jobban támogatja a volt miniszterelnököt, mint a jelenlegit.

Netanjahu háborús kezelési módszereit illetően, a megkérdezettek 53%-a szerint rosszul, 43% szerint pedig jól végzi munkáját.

A tévécsatorna tegnapi közvélemény-kutatását a Midgam végezte telefonon és interneten, 502 reprezentatív válaszadó körében, 4,4%-os hibahatárral.

The post Kétszer ugyanabba a folyóba – Gideon Sza’ar visszalépett a kormányba tárca nélküli miniszterként first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version