SzántóGráf

Izrael kemény megtorlásra készül Irán ellen

Avi/ujkelet.live

A háború 362. napja: Az Egyesült Államok, Franciaország, Jordánia és más országok regionális védelmi koalícióként léptek fel tegnap este, és segítettek Izraelnek elfogni a ballisztikus rakétákat, amelyeket Irán irányított a zsidó állam területére, nyilatkozta egy, a részleteket ismerő külföldi forrás a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak.

A forrás megjegyezte, a közös tevékenységgel sikerült meghiúsítani a fenyegetések többségét, amelyek veszélyt jelentettek Izrael állampolgáraira. Emellett a külföldi forrás azt mondta, hogy a közel-keleti helyzet komoly aggodalomra ad okot: ,,Ha regionális háborúnak tűnik, akkor ez valószínűleg egy regionális háború kezdete”.

Eközben a jordán belbiztonsági szolgálat vezetője tegnap este bejelentette, hogy a jordán légierő és a jordán légvédelmi rendszerek nagyszámú rakétát és drónt elfogtak, amelyek beléptetek Jordánia légterébe. Amman közleményéből nem derült ki, hogy honnan származnak az elfogott rakéták és drónok, de akkor tették közzé, amikor Irán bejelentette, hogy több mint kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre.


Megtorlásra készülve: Totális regionális háborúval szembesülő izraeli tisztviselők azt nyilatkozták a Walla hírportálnak, hogy Izrael napokon belül ,,jelentős megtorlást” indít Irán területén, mely olajkitermelési létesítményekre és más stratégiai helyszínekre irányulhat, válaszul Teherán tegnapi támadására.

Sok izraeli tisztviselő az iráni olajlétesítményeket valószínűsíti célpontként, de egyesek szerint célzott merényletek és Irán légvédelmi rendszereinek kiiktatása is lehetséges.

Az izraeli válaszlépés magában foglalhatja vadászgépek légicsapásait, valamint a Hamász-vezér Iszmail Hanije két hónappal ezelőtti Teheránban végrehajtott likvidálásához hasonló titkos műveleteket.

Az izraeli biztonsági kabinet kedden összeült egy hegyben lévő földalatti kormánybunkerben, Jeruzsálem közelében.

Két izraeli tisztviselő szerint a kormányülés néhány óra elteltével azzal a tudattal ért véget, hogy lesz izraeli katonai válasz, de egyértelmű döntés nélkül, hogy mi lesz az.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő szerint az egyike ok, hogy a kormányülésen nem született döntés az, hogy az izraeli tisztviselők konzultálni akarnak a Biden-kormánnyal.


Mindeközben Irán: ,,Teheránban úgy érezték, elvesztették az irányítást, és vissza akarták venni a gyeplőt, csak így magyarázható az iráni rakétatámadás”, írta a KAN közszolgálati műsorszolgáltató arabügyi tudósítója, Roi Keisz.

Hosszú hónapok után, amikor Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámeneinek – a Hamász támadása és Izrael gázai tevékenysége nyomán – sikerült létrehoznia egy több arénás felörlő rendszert Izrael ellen anélkül, hogy súlyos árat fizetett volna, az elmúlt két hétben a saját szemével láthatta, ahogy Izrael megfordítja a helyzetet, és olyan károkat okoz a régióban a legfontosabb meghatalmazottjának, a Hezbollahnak, amilyenre eddig még nem volt példa.

Az irániak szemében a Hezbollah vezetőjének, Hasszán Naszrallahnak a likvidálása, valamint a dél-libanoni szárazföldi hadművelet megkezdése nem hagyott más választást. Hogy ne szítson konfrontációt, ideértve a Hamász vezetőjének, Iszmail Hanijének likvidálása után tervezettet is, a választ elhalasztották, de végül előmozdították Naszrallah valamint az iráni Kudsz Erő libanoni szektorbeli parancsnoka, Abbász Nilforushan likvidálása miatt.

Lehetséges, hogy Naszrallahhoz hasonlóan ezúttal Hámenei is alábecsülte Izrael szándékait. Az események halmozódása, és különösen a Hezbollah szervezet (a Teherántól támogatásban részesülő terrorszervezetek közül a legfontosabb) sorsát fenyegető veszély azonban sarokba szorította őket.

Úgy érzik, hogy az izraeli vezetés megőrült, és ezért olyan válaszra van szükség, amely elriasztja Izraelt. Az irániak számítanak az Egyesült Államokra, hogy visszafogja Izraelt, hogy ne reagáljon jelentős mértékben. Tekintettel arra, amit a libanoni fronton az elmúlt két hétben láttunk, nagyon is lehetséges, hogy Teherán egyszerűen Izrael kezére játszott.

,,Teherán lehetőséget adott Izraelnek, hogy súlyos árat követeljen attól, aki az elmúlt hónapokban Izraelt terrorizáló polip élén áll, az ajatollah rezsimtől, amely ugyanaz a testület, amelynek éveken át – a térségben lévő különböző csápjai révén – sikerült megúsznia. Ezúttal nem biztos, hogy ez történik”.

The post Izrael kemény megtorlásra készül Irán ellen first appeared on Új Kelet Live.

Exit mobile version